Kılıçdaroğlu, Meclis açılır açılmaz verecekleri önergeyi açıkladı

Kemal Kılıçdaroğlu, yangınla ilgili “Bizim belediyeler olmasa durum çok daha vahim olacaktı” dedi.

Kılıçdaroğlu, Meclis açılır açılmaz verecekleri önergeyi açıkladı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuştu.

Yangınla ilgili “Bizim belediyeler olmasa durum çok daha vahim olacaktı” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun röportajından ilgili bölüm şöyle:

– Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Yangın söndürme uçağımız yok” diyor, Cumhurbaşkanı “Türk Hava Kurumu'nun elinde uçak filan yok” diyor. Siz “Uçakları belediyelere kiralayın, onlar kullansın” dediniz. Uçak var mı, yok mu, varsa neden kullandırılmadı?

Biz “Belediyeler parasını ödesinler, uçaklar gelsin” istedik ama o da olmadı. Bakın, 2002'de 176 yerde orman yangını çıktı ama çoğumuz orman yangınından haberdar dahi olmadık çünkü THK'na ait uçaklar 4'er 4'er 4 ayrı yerde konuşlanıyordu; İstanbul, Edremit, Çanakkale ve İzmir'de, 3 tane de keşif uçağı… Bunlar da herhangi bir yerde yangın olup olmadığını sürekli gözetiyorlar, bir yerde yangın varsa süratle müdahale edip söndürüyorlardı. Şimdi yangın var, uçak yok. Yangın var, yeterli helikopter yok. “Envanterimizde uçak yok” diyorlar, uçak yoksa siz 19 yıldır ne yapıyordunuz? Kaldı ki orman yangınını söndürme olayını bir ihaleye bağlamak kadar saçma bir şey yoktur. Kamunun THK var, cumhuriyetle yaşıt olan bir kurum, görev alanı bu. Bu kurumu mahvettiler, cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan bütün kurumları yok etmek için özel bir çaba harcadılar, o kurumlardan bir de THK'dır. THK'nın bu hale getirilmesinin tek sorumlusu iktidardır. Baskı kurması, yöneticileri değiştirmesi, kayyum ataması, oralarda ciddi yolsuzlukların olması, Erdoğan bunların hepsini seyretti çünkü yok etmek istiyordu, yok etti. Şimdi ormanlar yanıyor, arka arkaya bakanlar gidiyor, ne yapıyor bakanlar? Vali bir tarafta, kendileri öbür tarafta, telefon ediyor, bilgi alıyorlar, o kadar. Eğer bizim Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin gibi büyükşehir belediyelerimiz olmasa durum çok daha vahim olacaktı.

– Uçamaz dedikleri uçaklarla THK 2019'da Teknofest'te yangın söndürme tatbikatı yapmışlar…

Uçamaz dediklerinde tatbikat yapıldı ve bu uçakların denizden veya gölden aldıkları suyla bir yangını nasıl söndürdükleri de kamuoyunun önüne kondu. Fakat 2019'dan bugüne kadar bazı ciddi olaylar oldu, Hükümet'in THK'yı dışladığı farklı bir yönetim yapısı ortaya çıktı. THK'nın akılcı politikalarla güçlendirilmesi gerekiyor. Erdoğan yapabilir mi, yapamaz. Bu yangın söner, her şey biter. Parlamento açıldığında THK ile ilgili bir araştırma önergesi vereceğiz. Kurumun eski yöneticilerinden kurumla ilgili bilgi alıyoruz ama isteriz ki bu konuyu TBMM'de AK Parti'nin de, MHP'nin de katıldığı bir ortamda sorgulansın. Reddedilecek, biz onu biliyoruz. Bir önerge mi geliyor, Saray'a bakıyorlar.

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu