CHP'li Onursal Adıgüzel: Türkiye’nin gerçek ve yakıcı gündemi genç işsizliktir

CHP'li Onursal Adıgüzel, Meclis Genel Kurulu'nda genç işsizlik üzerine konuştu.

GERÇEK GÜNDEM - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, HDP'nin TBMM'ye verdiği genç işsizlerin ve kamuda kadro ve atama bekleyen üniversite mezunu çeşitli meslek gruplarının sorunlarının araştırılması amacıyla verdiği önerge hakkında konuştu.

"Gençleri, üniversite mezunlarını güvencesizliğe, üniversite mezunlarını kayıt dışı çalışmaya, üniversite mezunlarını asgari ücretin altında çalışmaya mahkûm ediyorsunuz" diyen CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel'in Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı açıklama şöyle:

"İktidar, kendi suni gündemiyle oyalanmaya dursun, bugün, Türkiye’nin gerçek ve yakıcı gündemi genç işsizliktir. 15-34 yaş arası 2,5 milyon gencimiz işsiz. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında üniversiteli işsiz sayısı rekor kırarak 1 milyonu geçmiş. Onun için ben bu konuşmayı dişinden tırnağından artırarak çocuklarını okutan ailelerin, milyonlarca üniversite mezunu işsiz gencin, ben bu konuşmayı “2 üniversite okudum, 2 diplomam var ama pazarda yumurta satıyorum.” diyen Elâzığlı başarılı sporcu Nihat’ın, ben bu konuşmayı “Kadro açılmıyor, yüksek puan alıyoruz, mülakatlarda eleniyoruz.” diyen “Torpilin gözü kör olsun.” diyen Mardinli Ziraat Mühendisi Ömer'in, ben bu konuşmayı “Uçak teknolojileri okudum, inşaatta çalışıyorum, babam apartman görevlisi, dört çocuğunun üçünü okutmuş, bir ev almış; ben hayal bile kuramıyorum.” diyen Diyarbakırlı Baran’ın, ben konuşmayı “Yurt dışına gitmek istemiyorum, ülkeme faydalı olmak istiyorum.” diyen İzmirli ODTÜ mezunu Ceren’in adına yapıyorum.

81 ilde üniversite açmakla övünenler hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Yirmi yıl önce bu ülkede üniversite okumak bir onurdu. Bugün aileler çocuklarına diyor ki: “Oğlum okuma, kızım okuma, meslek sahibi ol.”

Değerli milletvekilleri, eğer, siz bugün Türkiye'de gençlerin durumunu kendi çevrenizdeki milyonlarca liralık ciplere binen gençler üzerinden değerlendiriyorsanız büyük bir yanılgı içindesiniz.

Değerli milletvekilleri, bugün Türkiye'de yeni bir veri açıklandı. Son altı ayda uzmanlık dışı bir işte çalışan üniversite mezunu sayısı yüzde 97 artmış, yani iş beğenmiyor yalanınız çökmüş. Daha net bir örnek vereyim, Adana Büyükşehir Belediyesi bir ilana çıktı. Ne arıyor biliyor musunuz? Büro personeli.

Şoför ve park bahçelere 200 eleman arıyor. Kaç kişi başvurdu? 52 bin kişi. Kaçı üniversite mezunu? 45 bini. 45 bin üniversite mezunu bu işlere başvurmuş. Türkiye’yi getirdiğiniz hâl bu.

Gençlerin işsizlik sorununa bir tane somut öneriniz yok değerli arkadaşlar. Gençleri, üniversite mezunlarını güvencesizliğe, üniversite mezunlarını kayıt dışı çalışmaya, üniversite mezunlarını asgari ücretin altında çalışmaya mahkûm ediyorsunuz."

Etiketler
Onursal Adıgüzel Türkiye