Fuat Oktay: Anayasanın ruhunda rahatsız eden bir şey var

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fuat Oktay: Anayasanın ruhunda rahatsız eden bir şey var

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak, "Yeni Anayasa çağrısına gelince... 177 maddelik mevcut Anayasa'nın değişmeyen 58 maddesi var. Oysa genç bir anayasa ama çok sık değişmiş. Sorun, ruhu ile ilgili. Ruhunda rahatsız eden bir şey var. Artık birilerinin dayattığı değil, tartışıp belirlediğimiz, asgari müştereklerde buluştuğumuz bir yapıyı kurmalıyız." açıklamasını yaptı.

"Sisteme çok acımasız yaklaşılıyor"

Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'na konuşan Oktay, "CHS'ye çok acımasız yaklaşılıyor. Sistem değişince hemen sonuç alınması beklentisi gelişiyor. 'Sistem tümüyle oturdu demek' doğru değil. Lakin 'Parlamenter Sistem'in neden olduğu krizleri unutmamak lazım. Ki en son eski Başbakan Tansu Çiller de anlattı. Ekonomik kriz, siyasi kriz, hükümet krizi, Meclis'in çalışmaması, askerin brifingler vermesi! Her şey birbiri içine girmiş ama hiçbir şey çalışmıyor. Maliyeti en az 300 milyar dolar. Çoğunluğun azınlığa, azınlığın zoraki çoğunluğa dönüştürüldüğü bir dönem yaşandı. Bugün Doğu Akdeniz, Suriye, terörle mücadele gibi konularda CHS'nin olmamasının alternatif maliyetini düşünün. Sistem, bölgedeki tehdit ve fırsatları anında değerlendirip müdahale şansı veriyor." dedi.

"Eleştirilerin yüzde 95'inden fazlası uygulamadan kaynaklanıyor"

Oktay şu değerlendirmeleri yaptı:

" CHS'yle ilgili eleştirilerin yüzde 95'inden fazlası uygulamadan kaynaklanıyor. Birincisi, eski sistemin alışkanlıkları ile yeni sistemi uygulamaktan kaynaklı sorunlar. İkincisi, 'Külliye metaforu.' Yani bir daire başkanı, 'Külliye'ye sormam lazım' sözünü ediyor. Biz bunu tercih etmedik ve inisiyatif almayan yöneticileri de bilmek istedik. Üçüncüsü ise sistemin bürokrasiye, illere, teşkilatlara yansımasında henüz elbiseyi herkesin tam giymediğini gördük.

Dışarıdan algılatılmaya çalışılan bir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan var, bir de içerideki çalışma şekliyle Erdoğan var. Karizmatik liderliği ile dünyanın kabul ettiği bir aktör. Burada genel başkan veya cumhurbaşkanı olmasından kaynaklı liderlikten bahsetmiyoruz. Erdoğan'a hiçbir pozisyon vermeyin, liderliği yine devam edecektir. Kendisi, son derece katılımcıdır. İstişare etmeden karar vermez. Değerlendirmeyi hızlı yapar, zamana bırakmaz.

"Kılıçdaroğlu olmayan otoritesinin kaybolacağından korkuyor"

Yeni Anayasa çağrısına gelince... 177 maddelik mevcut Anayasa'nın değişmeyen 58 maddesi var. Oysa genç bir anayasa ama çok sık değişmiş. Sorun, ruhu ile ilgili. Ruhunda rahatsız eden bir şey var. Artık birilerinin dayattığı değil, tartışıp belirlediğimiz, asgari müştereklerde buluştuğumuz bir yapıyı kurmalıyız. Bunu yapabilirsek, geçmişle boğuşmayı da bırakabiliriz. Muhalefetle uzlaşma olursa ne güzel olur. Olmazsa 2023'e kendi çalışmamızı hazırlayıp millete gideriz. Kapalı kapılar ardında başka niyetle yapılan çalışmalar ülkeye zarar veriyor. Şeffaf çalışmalar, hemfikir olmasanız bile herkes için faydalı oluyor. Sn Kılıçdaroğlu ise olmayan otoritesinin kaybolacağından korkuyor!"

Etiketler
Yeni anayasa tartışmaları Fuat Oktay