Tansu Çiller'den Bitlis'te düşen Cougar tipi helikopter hakkındaki iddialara yanıt

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Tansu Çiller'e Cougar tipi askeri helikopterlerin kendisinin isteğiyle Fransa'dan alındığı iddiaları sordu.

Tansu Çiller'den Bitlis'te düşen Cougar tipi helikopter hakkındaki iddialara yanıt

Bitlis'te 11 askerin şehit olduğu kazada düşen Cougar tipi askeri helikopterlerin eski Başbakan Tansu Çiller'in isteğiyle 'Avrupa Birliği ülkelerine sempatik görünmek için Fransa’dan alındığı' iddia edilmişti.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bu iddiaları Çiller'e sordu. Çiller, yaptığı açıklamada, "Asker talep etti. Ben onu yerine getirdim. Bana askerin önerdiği neyse yaptım" dedi.

Selvi'nin bugünkü köşesine taşıdığı ilgili bölüm şöyle:

Dönemin başbakanı Tansu Çiller’e ulaştım. Cougar helikopterleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karşı çıkmasına rağmen Gümrük Birliği’ne girmek için, Fransa’nın desteğini sağlamak amacıyla alındığı iddiasını sordum.

Tansu Çiller söze, “Coguar helikopterlerin alındığı dönemi çok iyi hatırlıyorum” diye başladı. O dönem çok net bir şekilde anlattı. “Doğan Güreş Paşa, Genelkurmay Başkanı’ydı. Savunma sanayisinde geniş araştırmalar yapılır, askerler TSK’nın ihtiyaçlarına göre bize önerilerde bulunurdu. Coguar’ların alınmasını askerler önerdi. Onların önermediği bir şeyi almam mümkün mü? O helikopterlerde askerlerimiz taşınacak, onlar benim evlatlarım. Evlatlarıma zarar verecek bir şeyi benim almam mümkün mü? Askerler önerdi, aldık. Onların önermediği bir şeyi almak bana zul gelir” dedi.

KESİNLİKLE REDDEDERDİM

Suçlanan, dönemin başbakanıydı. İddia ise ciddiydi. TSK itiraz etmesine rağmen Cougar helikopterlerin alındığı iddiasını tekrar sordum. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, “Altını çizerek söylüyorum. Kesin olarak ifade ediyorum. Benim önüme Cougar’ların alınmamasına ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin itirazı kesinlikle gelmedi. Gelseydi, en ufak bir şekilde tereddüt etmem, reddederdim” karşılığını verdi.

ASKER NEYİ ÖNERDİYSE ALDIM

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne alınacak olan helikopter, savaş uçağı, tankların modernizasyonu, insansız hava aracı gibi ihtiyaçlarıyla ilgili talepler yıllar öncesinden yapılıyor. Tansu Çiller başbakan olduğunda da 90’lı yıllardı. PKK’ya yönelik amansız operasyonlar yapan TSK’nın birliklerini operasyon bölgelerine taşıyacak olan genel maksat helikopterine ihtiyacı büyüktü. Ama TSK, Fransızların Cougar tipi helikopterini mi talep etti, tartışma konusu o.

Dönemin başbakanı Tansu Çiller’e bir de bu açıdan sordum. İstedim ki açık bir nokta kalmasın.




Çiller, “Asker talep etti. Ben onu yerine getirdim. Bana askerin önerdiği neyse yaptım. Terörle mücadele sadece içeride yapılmıyor. Dışarıda da yapılması gerekiyor. Asker içeride PKK ile mücadele ederken ben dış politikasını hazırladım. Hükümet olarak terörle mücadelenin dış politikasını iyi hazırlamanız gerekir. Ben bunu iyi yaptım. Bugün de terörle mücadele başarılı bir şekilde yürütüyor” diye konuştu.

FRANSA TERCİHİM OLMADI

Dönemin başbakanı Çiller’e, “Gümrük Birliği’nde Fransa’nın desteğini sağlamak için TSK’nın itiraz etmesine rağmen Cougar helikopterleri aldınız mı?” diye bir kez daha sordum.

“Kesinlikle hayır. Hayır, katiyen benim bir Fransa tercihim olmadı” diye karşılık verdi. Çiller sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Silahlı Kuvvetleri’ne alınacak olan helikopter işi teknik bir konuydu. Ben her zaman teknik konuları askere bıraktım. O dönemler istediğiniz her silahı alamadığınız dönemlerdi. Şimdi bile bazı silahlar alınamıyor. Askerler talepte bulununca ben siyaseten bu engelleri aşıp, askerin isteğini yerine getirdim. Terörle mücadele sadece içeride değil, dışarıda da veriliyordu. Ben başbakan olarak dışarıdaki şartları hazırladım. Ama bu tür teknik konuları askere bıraktım. Onlar seçtiler. Ben onların önerilerini elekten eler gibi eleyip, canı pahasına terörle mücadele eden askerin talebini yerine getirdim. Cougar’ları da asker istediği için aldım.”

Etiketler
Bitlis Fransa Ordu Abdulkadir Selvi