'Meclis, karakolları da incelesin'

Meclis Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nda, CHP’li vekil Mahmut Tanal, cezaevleriyle birlikte gözaltı merkezleri ve karakolların da incelenmesi önerisinde bulundu. Tanal’ın önerisi, üst komisyonda görüşülecek.

'Meclis, karakolları da incelesin'

Meclis Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nda, CHP’li vekil Mahmut Tanal, cezaevleriyle birlikte gözaltı merkezleri ve karakolların da incelenmesi önerisinde bulundu. Tanal’ın önerisi, üst komisyonda görüşülecek.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulu Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, 27. Dönem 4. Yasama Yılı’nın 3’üncü toplantısını dün gerçekleştirdi.

Toplantıda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, alt komisyonun inceleme alanına cezaevlerinin yanı sıra gözaltı merkezleri ve karakolların da dahil edilmesi önerisinde bulundu.

KOŞULLARI İNCELEMEKTE YARAR VAR

Türkiye’de A, B ve C şeklinde 3 tip karakol bulunduğunu belirten Tanal, “Türkiye’deki karakol yönetmeliği uyarınca -belki ‘Yeni, yabancı bir mevzu, nereden bu çıktı?’ diyeceksiniz- mevcut olan karakollar bu koşullara uygun mu, değil mi; bir. İki: Şimdi, karakola giriyorsunuz, siz o ifade sırasında normal, insani, sosyal, beşerî anlamda sohbet ediyorsunuz; farkında değilsiniz, arkanızda kamera kaydı var, kişi konuşuyor. İş ifade esnasına geldiği zaman o normal sohbet sırasında alınan konuşma metnini almayınca ‘Bak, kardeşim, seninle sohbet ederken sen bunları bunları konuştun’ diyor. Mümkünse karakollarda bulunan ifade odaları ile o gözaltında bulunan yerlerdeki koşulları da incelemekte yarar var. Bu da sizin alanınıza giriyor” dedi.

GEÇMİŞTE KARAKOLLAR İNCELENDİ

24. Dönem’de komisyon olarak İzmir’de karakolları ziyaret ettiklerini anlatan Tanal, “Eski tutanaklar vardır burada, dosyalar da vardır. Yani düzeltileceği vesairesi söylendi. Bize o dönem İçişleri Bakanı brifing vermişlerdi, efendim, güya TOKİ’yle iş birliği, bir sözleşme yaptıklarını, mevcut olan tüm karakolların bu yönetmeliğin aradığı tip karakol formatına uygun hâlde yapılacağını söyledi. Bununla ilgili de hem çalışan polisler açısından sıkıntıyı gidermiş oluruz, Emniyet açısından hem de gözaltında bulunan kişiler açısından bu sorunu gidermiş oluruz” ifadelerini kullandı.

TANAL’IN ÖNERİSİ ÜST KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

Ak Parti’li Alt Komisyon Başkanı İbrahim Yurdunuseven, “Şimdi, benim

şu andaki görüşüm: Tabii, bizim yetki alanımız hükümlü ve tutuklular olduğu

için… Ama buna bir bakalım, eğer öyle Emniyet karakollarını ziyaret ve

inceleme yetkimiz varsa onu da değerlendirelim bir sonraki toplantımızda” şeklinde CHP’li Tanal’a cevap verirken, araya giren CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise “Bizim Komisyonumuzun yok ise şayet İnsan Hakları Komisyonu’nun zaten vardır” değerlendirmesini yaptı.

Başkan Yurdunuseven, konuyu üst komisyonda dile getireceklerini bildirirken, tekrar söz alan Mahmut Tanal, “Sayın Başkanım, siz hukukçunuz, daha iyi bilirsiniz yani hukukta böyle teknik bir şey var, çoğunu yapan, azını öncelikle, evleviyetle yapar” diyerek, önerisinin hukuki dayanaklarının bulunduğunu kaydetti.

Başkan Yurdunuseven, “Şimdi, orası çok az, birbirini kapsayan bir alan değil; benim hukuk görüşüm öyle. Birbirini kapsayan, iç içe geçmiş bir yer değil o, birimler farklı” görüşünü dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Şimdi ‘çoğu’ derken yani siz cezaevine

Girebiliyorsanız, karakola haydi haydi girmeniz lazım oradaki koşulları

inceleme açısından” şeklinde karşılık verirken, Alt Komisyon Başkanı İbrahim Yurdunuseven, gözaltı merkezleri ve karakolların incelenmesi önerisinin üst komisyona iletileceğini ifade etti. Hakverdi de karakolların hak ihlallerinin denetlenmesi konusunda ciddi bir alan olduğunu söyledi.

Etiketler
Gözaltı Karakol Mahmut Tanal