Erdoğan kamu tasarruf paketini açıkladı: Asgari seviyede tutacağız

Erdoğan, "Hizmetlerimizi arttırırken vergileri ekonomik ve verimli kullanacağız. Kamu harcamaları için tasarruf paketini hayata geçireceğiz." ifadeleriyle kamuda hayata geçirilecek tasarruflar hakkında bilgi verdi.

Erdoğan kamu tasarruf paketini açıkladı: Asgari seviyede tutacağız

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEİK Yönetim Kurulu'nda ekonomiye dair açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, " Hizmetlerimizi arttırırken vergileri ekonomik ve verimli kullanacağız. Kamu harcamaları için tasarruf paketini hayata geçireceğiz. Taşıttan lojmana temsil ağırlamadan hizmet binası yapımına kadar asgari seviyede tutacağız. Yatırımlarda üretken alanlara öncelik vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle oldu:

Enflasyonla mücadeleyi etkili bir şekilde sürdüreceğiz. Cari açıkla da mücadele edeceğiz. İthal ara malı bağımlılığını azaltmada önemli yol kat ettik. Turizm ve hizmet sektörlerinde de toparlanma cari açıkla mücadelemizde katkı sağlayacaktır. Güven ve istikrardan taviz veremeyiz.

Bizim dönemimizde ekonomimizin en güçlü yanlarından biri sağlam kamu maliyesi olmuştur. Düşük borçluluk oranlarımız sayesinde pek çok ülkeden olumlu yönden ayrıştırıyor. Alacağımız tedbirlerle ütçede de olumlu adımlar atacağız.

Yıl sonu rakamları bugün itibariyle netleşti. Bütçe harcamaları 1,202 trilyona ulaştı ve hedef altında kaldı. Gelirde beklenti üzerine ulaştık ve 1,29 trilyona ulaştık. Bütçe açığımız 173 milyar lirayı bile bulmadı. 230 milyar liranın altında kaldı. Büyüme oranının gerçekleşmesi durumunda bütçe açığı milli gelirin yüzde 3,6 altına gerilemiş olacak. Gelişmekte olan ülkelerde yüzde 10,7lik bütçe açığı verildiği dönemde sağladığımız başarı takdire şayandır.

Ekimin 2. yarısından itibaren vaka sayılarımız tüm dünyadaki gibi hızla artmaya başladı. Önce insan diyerek salgının önünü kesmek için gereken tedbirleri uygulamaya başladık. Mali dengeler bu gelişmelerden etkilendi. 2021'de de hissedileceği belli oluyor. Tüm dünyada ekonomilerin toparlanmasını geciktiriyor. Bütçe öngörülerimize yönelik riskleri beraberinde getiriyor.

Salgın tedbirleri sebebiyle yavaşlama vergi - vergi dışı gelirlerimizde düşüş gösteriyor. Esnaf destek paketi, KÇÖ, gibi desteklerde artışlar söz konusudur. Bütçe açığını milli gelir oranını yüzde 3,5'u seviyesinde tutmayı yeni hedef olarak belirledik.

Hizmetlerimizi arttırırken vergileri ekonomik ve verimli kullanacağız. Kamu harcamaları için tasarruf paketini hayata geçireceğiz. Taşıttan lojmana temsil ağırlamadan hizmet binası yapımına kadar asgari seviyede tutacağız. Yatırımlarda üretken alanlara öncelik vereceğiz.

Dijitalleşme, İK, enerji gibi yatay alanların yanı sıra sulama ve savunma alanlarında yatırımları hızlandıracağız. Dijital dönüşüme hız vereceğiz. En büyük gider kalemlerimizden olan sağlık alanlarında koruyucu sağlık hizmetleriyle tedavi harcamalarını azaltacağız. Tek hazine kurumlar kapsamındaki kurum sayısını arttıracağız. Verimsiz alanları tasfiye edeceğiz.

Kayıt dışılık ile etkin mücadelemizi devam ettireceğiz. Harcama ve gelirler konusunda Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan Beyefendi ile açıklayacağız. Başarıyla bu süreci atlatacağız. Samimiyet, ortak akılla çözemeyeceğimiz bir sorun yoktur. Sabırlı ve kararlı adımlarla ülkemizin geleceğini inşa edeceğiz. Bize 18 yıldır güvendiler netice ortada. Bize güvenmeye devam etsinler.

Etiketler
Vergi