Toprak: Çalışanın, emeklinin en az 2-3 puanlık maaş artış hakkı gasp edildi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirerek getirilen maaş artışlarına tepki gösterdi.

Toprak: Çalışanın, emeklinin en az 2-3 puanlık maaş artış hakkı gasp edildi!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “enflasyon verileri esas alınarak enflasyon farkıyla birlikte memur ve memur emeklilerine yapılan yüzde 7,6’lık, işçi, esnaf, çiftçi emeklilerine yapılan yüzde 8,6’lık zam gerçek enflasyonun altında tutularak milyonlarca dar gelirli çalışanın, emeklinin en az 2-3 puanlık maaş artışı hakkı gasp edildi!” dedi.

Toprak, “Aralık ayı son haftasında yapılan elektrik, doğal gaz, köprü geçiş ücretleri, alkollü içkilerde ÖTV artışları Aralık ayı ve dolayısıyla 2020 yıllık enflasyonuna yansımadı. Böylece hem yıllık enflasyon düşük gösterildi hem de memur, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin maaş zamları en az 3 puan gasp edildi. TÜİK’in yüzde 25,1 olarak açıkladığı Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki 11 puana yaklaşan fark, enflasyonun yükselişini sürdüreceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Toprak yaptığı açıklamada şunlara değindi:

TÜFE Aralık ayında yüzde 1,25, 2020 yılının tamamı içinse yüzde 14,6 olarak gerçekleşti. TÜFE/Yİ-ÜFE makasının yaklaşık 11 puan açılmış olması üretici fiyatlarındaki kur ve maliyet artışı kaynaklı fiyat yükselişlerinin tüketici fiyatlarına, perakende fiyatlara yansımadığının göstergesi.

Bir yandan tüketici enflasyonu yükselişini sürdürecek diğer yandan Yİ-ÜFE’deki artışlar TÜFE’ye yansıtılacak.

Gıda fiyatlarının Mayıs-Haziran aylarında tarla-bahçe ürünlerinin pazara inmesi ve bollaşmasıyla düşmesi söz konusu olabilir.

GIDA ENFLASYONUNDA ÇOK CİDDİ DÜŞÜŞLER BEKLEME İHTİMALİNİ AZALTIYOR

Salgın nedeniyle üretimdeki düşüş, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar üretimin raflara ulaşımını kısıtlıyor. Gıda enflasyonunda çok ciddi düşüşler bekleme ihtimalini azaltıyor.

Asıl önemlisi,

Aralık ayının son haftasında yapılan zamlar gerek Aralık gerekse 2020 yıllık enflasyonuna yansımadı!

ÇALIŞANIN, EMEKLİNİN EN AZ 2-3 PUANLIK MAAŞ ARTIŞI HAKKI GASP EDİLDİ!

Söz konusu enflasyon verileri esas alınarak enflasyon farkıyla birlikte memur ve memur emeklilerine yapılan yüzde 7,6’lık, işçi, esnaf, çiftçi emeklilerine yapılan yüzde 8,6’lık zam gerçek enflasyonun altında tutularak milyonlarca dar gelirli çalışanın, emeklinin en az 2-3 puanlık maaş artışı hakkı gasp edildi!

Gerek TÜFE/Yİ-ÜFE farkının gerekse gıda, dayanıklı eşyadaki yüzde 30’u aşan fiyat artışlarının ve nihayet yılın son haftasına sıkıştırılan zamların yansımasıyla Ocak ayı enflasyonunun yüksek çıkması, yıllık enflasyonun yüzde 16’ya yaklaşması söz konusu olabilir.

2020 YILI ENFLASYONU ORANI YÜZDE 36,72 OLDU

Nitekim ülkemizin önde gelen iktisatçı, istatistikçi bilim insanlarının oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENA Grup) hesabına göre Aralık’ta aylık tüketici enflasyonu yüzde 4,08 arttı ve 2020 yılı enflasyonu oranı yüzde 36,72 oldu.

TÜİK ile ENA Grup enflasyon hesapları arasında yüzde 150’ye varan bir farkın oluşması, halkın, tasarruf sahibinin, yatırımcının neden TÜİK’in hesabına güvenmediğini ve bu hesaba dayanarak artırılan faizlere rağmen TL’ye geçmediğini, iktidarın ekonomik söylem ve eylemlerine inanmadığını da açık şekilde ortaya koyuyor!

Halen yüzde 14,6’lık yıllık resmi enflasyona kıyasla 2,4 puan pozitif olan yüzde 17 oranındaki politika faizine rağmen, 31 Aralık haftasında da döviz hesapları artmaya devam etti. MB’nin 21 Ocak’ta yapacağı 2021 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında mevcut faizi sabit tutması olağan görülebileceği gibi önden yüklemeli nispi bir faiz artışına gitmesi de şaşırtıcı olmaz.

Etiketler
Erdoğan Toprak