CHP'li Fethi Açıkel'den AKP^'nin mülteci politikasına tepki: Harcandığı iddia edilen 40 milyar dolar ile...

Fethi Açıkel, "AKP, Türkiye'yi akıldışı politikalarıyla Ortadoğu ve Ortaasyalı mültecilerin Avrupa'ya geçişini engellemeye çalışan, Avrupa'nın kapısındaki en büyük 'mülteci kampına' dönüştürdü." ifadelerini kullandı.

CHP'li Fethi Açıkel'den AKP^'nin mülteci politikasına tepki: Harcandığı iddia edilen 40 milyar dolar ile...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, AKP iktidarının Türkiye'yi, Avrupa kapısındaki en büyük mülteci kampına dönüştürdüğünü ve hem sığınmacıları hem kendi yurttaşlarını mağdur eden 'tampon bölge' yaptığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sığınmacılar için yaptığı açıklamaları anımsatan Açıkel, “Harcandığı iddia edilen 40 milyar dolar ile Halep büyüklüğünde bir kentin yeniden imar edilebileceği unutulmamalıdır. Bu kaynak ya plansız harcanmış ya da yandaşlara kullandırılmıştır” dedi.

“MÜLTECİLER KÖTÜ KOŞULLARDA”

Saha araştırmasının bulgularına göre 4 milyonun üzerinde Suriyeli olduğunu aktaran Açıkel, iktidarın mülteci ve göçmen konusunda da şeffaf bir politika izlemediğine vurgu yaptı. Açıkel, “İktidar, bizzat AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz yıllarda telaffuz ettiği 4 milyon Suriyeli mülteci için harcanan 40 milyar dolarlık kaynağı ne Suriyeli sığınmacıların sorunlarını ne de Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının şikâyetlerini çözebilmek için kullanabildi. Bunlarla birlikte Suriyeliler başta olmak üzere kendi ülkelerinden insani taleplerle Türkiye’ye gelen mülteci ve göçmenlerin de Türkiye’de büyük sorunlar yaşadıkları ortadadır. Özellikle Suriyeli mülteciler, kötü koşullarda barınmakta, yetersiz ve kötü koşullarda beslenme ile mücadele etmekte, sağlık ve eğitim hizmeti konusunda büyük sorunlar yaşamaktadır” dedi.

“İDDİA EDİLEN PARA İLE HALEP KADAR KENT İMAR EDİLİRDİ”

Açıkel, “Harcandığı iddia edilen 40 milyar dolar ile Halep büyüklüğünde bir kentin yeniden imar edilebileceği ya da Suriyeli sığınmacıların kangrenleşmiş sağlık, barınma, eğitim ve benzeri tüm sorunlarının çözüme kavuşturulabileceği unutulmamalıdır. Bu kaynak, AKP iktidarı tarafından ya plansız ve kötü biçimde harcanmış ya da yandaşlara verimsizce kullandırılmıştır” diye eleştirdi.

“EN BÜYÜK MÜLTECİ KAMPI”

İzlenen politikaların göçmen ve mültecilere yaptığı etkileri ele alan Açıkel, “AKP mülteci krizindeki basiretsizliği yüzünden Türkiye'yi mülteci kadınların ticaretine, çocuk evliliklerine, fuhuşa, kayıt dışılığa, gettolaşmaya, insan kaçakçılığına, radikal silahlı çetelerin sokaklarda kol gezdiği bir ülke konumuna dönüştürdü. AKP, Türkiye'yi akıldışı politikalarıyla Ortadoğu ve Ortaasyalı mültecilerin Avrupa'ya geçişini engellemeye çalışan, Avrupa'nın kapısındaki en büyük 'mülteci kampına' dönüştürdü. Sığınmacıları da kendi yurttaşlarını da mağdur eden büyük bir 'tampon bölge' yarattı” dedi. (ANKA)

Etiketler
Mülteci krizi Türkiye