Menemen Belediye Başkanı Aksoy tutuklanmıştı: İşte Millet İttifakı'nın adayı

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un tutuklanmasının ardından Belediye Başkanlığı görevini kimin devralacağı merak konusu olmuş ve gözler CHP'ye çevrilmişti. CHP heyeti İzmir'e giderek incelemelerde bulundu ve kararını verdi.

Menemen Belediye Başkanı Aksoy tutuklanmıştı: İşte Millet İttifakı'nın adayı

Kasım ayının başında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi, milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Ensar Aytekin ve Cavit Arı’yı Menemen’e göndererek mali işleyiş, parti içi sorunlar ve ihaleler ile ilgili yerinde inceleme yapmıştı.

Görüşmelerin ardından Başkan Aksoy, ivedi olarak Ankara’da görüşmeye çağrılmıştı. 16 Kasım'da CHP, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’u 'kesin ihraç' istemiyle 'tedbirli' olarak Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk etmişti.

Partisi tarafından kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilen Serdar Aksoy, 18 Kasım'da partisinden istifa etmişti.

23 Kasım'da Menemen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 'İhaleye fesat karıştırma ve tehdit' suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Serdar Aksoy, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

27 Kasım'da İçişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak, Serdar Aksoy'un geçici tedbir kararı olarak görevden uzaklaştırıldığını duyurmuştu.

Olayların ardından gözler Cumhuriyet Halk Partisi'ne çevrildi. Aksoy'dan boşalan Menemen Belediye Başkanlığı görevine yeni bir isim çıkartmak üzere, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı İzmir’e gitti. İl Başkanı Deniz Yücel, İlçe Başkanı Turan Erdoğan ve meclis üyeleriyle yapılan görüşmeler sonucunda Menemen Belediye Meclisi'nde yapılacak seçimler için Başkan Adayı olarak Meclis Üyesi Av. Deniz Karakurt’u aday gösterdi. Diğer yandan seçim için sandıklar kuruldu.

KİMLER KATILIYOR?

Menemen’deki kritik seçimi CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun’un yanı sıra CHP İl Başkanı Deniz Yücel, AKP İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, AKP Büyükşehir Meclisi Grup Başkanvekili Özgür Hızal ve İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar da yerinde takip ediyor.

GİZLİ OYLAMA

Başkanvekili gizli oylamayla seçilecek. Meclis üyeleri arasındaki seçimde ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanvekili seçilmiş olacak. Oyların eşitliği durumunda kura çekilecek.

15 CHP’li, 10 AKP, 3 İYİ Partili, 2 MHP’li ve 1 bağımsız üyenin bulunduğu Menemen Belediye meclisinde nasıl bir seçim sonucuyla karşılaşılacağı merak konusu.

CHP'DA YOĞUN MESAİDEN KARAKURT ADI ÇIKTI

Meclis’te çoğunluğu sahip CHP’de günlerdir ‘aday’ mesaisi gerçeklemişti. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İzmir’e gelerek hem vekillerle bir araya gelmiş daha sonrada Menemen’e giderek meclis üyeleriyle tek tek görüşmüştü. Genel Merkez yetkilileri grup içinde oylamaya sıcak bakmadı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de istişare yaparak aday konusunda son kararı verdi. Buna göre CHP sandığa Meclis Üyesi Deniz Karakurt ile gitme kararı aldı.

İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, daha önce yaptığı açıklamada CHP’nin adayına destek vereceklerini açıklamıştı.

CUMHUR İTTİFAKI'NDA ADAY PEHLİVAN

Süreçte AKP ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yer aldığı Cumhur İttifakı kanadının göstereceği refleks de merak konusu oldu. AKP seçim günü yapılan son toplantıda Aydın Pehlivan isminde karar kıldı. Böylece Pehlivan Cumhur İttifakı'nın adayı olarak sandığa giden isim oldu.

Etiketler
Muş İzmir İttifak Millet İttifakı