Taha Akyol Erdoğan'ın kararname karnesini yazdı: '31 tanesi önceki kararnameleri düzeltmek içindi'

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, "Cumhurbaşkanın tek imzasıyla çıkarılan ve devletin yürütme yapısında köklü değişikler yapan kararnameler yeni sistemi ölçmek için önemli verilerdir…" ifadelerini kullandı.

Taha Akyol Erdoğan'ın kararname karnesini yazdı: '31 tanesi önceki kararnameleri düzeltmek içindi'

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi üzerindeki tartışmaların arttığını, parlamenter sistemi isteyenlerin oranının yüzde 60'ı bulduğunu belirtti.

Taha Akyol, sistem yürürlüğe girdikten sonraki 1,5 yılda 55 cumhurbaşkanı kararnamesi çıkarıldığını, bunların 31'inin önceki kararnameleri düzeltmek ya da değiştirmek için yapıldığını belirtti.

Taha Akyol'un yazısının ilgili bölümü şöyle oldu:

Cumhurbaşkanın tek imzasıyla çıkarılan ve devletin yürütme yapısında köklü değişikler yapan kararnameler yeni sistemi ölçmek için önemli verilerdir…

Prof. Kemal Gözler hocamızın tespitlerine göre, CB kararnamelerinde 17 defa Devlet Personel Başkanlığı’na atıf yapılmıştı, ama ardından böylesine önemli bir kurum 9 Temmuz 2019’da kaldırıldı!

Çeşitli kararnamelerde “kamu tüzelkişiliği” kavramı karıştırılmış veya yanlış kullanılmıştır. Tipik örnek Varlık Fonu yönetimin hukuki niteliğindeki belirsizliktir.

Kişileri yükseltmek için kanunlarda, mesela YÖK kanununda kararnamelerle değişiklikler yapıldı.

Sistem yürürlüğe girdikten sonraki bir buçuk yılda 55 CB kararnamesi çıkarıldı, bunların 31 tanesi, önceki kararnameleri düzeltmek veya değiştirmek içindi!

Anayasa ve idare hukuku alanlarında uluslararası saygınlığa sahip Prof. Kemal Gözler şöyle diyor:

“Anayasa ve idare hukukçuları olarak bizler, her gün, içinden çıkamadığımız, bazen anlayamadığımız, idare hukukunda nereye koyacağımızı şaşırdığımız yığınla uygulamayla karşılaşıyoruz…”

Etiketler
Taha Akyol