TBMM'de muhalefetin sesi kısıldı: Mustafa Şentp'tan göstermelik müdahale

CHP’li Sibel Özdemir “Çoğunluğun tahakkümü Meclis’e ve komisyonlara yansımaktadır. Gelinen aşamada Meclis Başkanı, gerekli uyarıları yaptığı yönünde yanıt veriyor." ifadelerini kullandı.

TBMM'de muhalefetin sesi kısıldı: Mustafa Şentp'tan göstermelik müdahale

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li Sibel Özdemir’in yönelttiği, “Komisyonlarda hep AKP’lilerin teklifi gündeme geliyor. Bu konuda bir girişiminiz olacak mıdır?” sorusuna, “Komisyon başkanları uyarıldı” yanıtını verdi.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; CHP’li Özdemir, Meclis Başkanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Şentop’a, AKP’li komisyon başkanlarının “çifte standart” uygulamalarını sordu. Esas komisyonların ve teklifler hakkında görüş bildirmekle yükümlü tali komisyonların muhalefeti görmezden geldiğini ifade eden Özdemir, Meclis Başkanlığı’nın bu konuda atacağı adımları sordu.

Şentop, İçtüzük gereği hem esas hem de tali komisyonların üzerine düşenleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Tali komisyonlardan bir rapor gelmese bile esas komisyonların teklifleri gündemlerine alabileceğini dile getiren Şentop, “TBMM Başkanlığı tarafından komisyon başkanlarıyla bir toplantı gerçekleştirilerek komisyonlara gündemlerindeki konuları görüşmeleri hususunda şifahi uyarıda bulunulmuştur” dedi.

ÇOĞUNLUĞUN TAHAKKÜMÜ

Şentop’un yanıtını BirGün’e değerlendiren CHP’li Özdemir, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile milletvekillerinin kanun teklifi vereceği, yasamanın daha nitelikli ve etkin olacağı tezleri geçen süreçte gerçekleşmedi. İhtisas komisyonları çalıştırılmadan ve torba yasa uygulamasına devam edilerek yasama niteliğinde geriye gidişler yaşandı” dedi. Özdemir, “Çoğunluğun tahakkümü Meclis’e ve komisyonlara yansımaktadır. Gelinen aşamada Meclis Başkanı, gerekli uyarıları yaptığı yönünde yanıt veriyor. Fakat uygulamada bir değişiklik olmadığı için uyarının ötesinde gerekli önlemleri alma noktasında inisiyatif alma çağrısı yapıyoruz” diye konuştu.

***

2 BİN 962 TEKLİF DİKKATE ALINMADI

CHP Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Ağustos ayında hazırladığı raporda, TBMM’nin 27’nci dönem ilk üç yasama yılında 3 bin 66 kanun teklifi hazırlandığı, bu tekliflerin 2 bin 962’sinin iktidar tarafından dikkate alınmadığını ifade etti.

Raporun detayları hakkında da bilgi veren Yılmazkaya, “11 parti tarafından verilen 3 bin 066 kanun teklifinin 2 bin 962’si iktidar tarafından dikkate alınmadı. Sadece AKP’nin verdiği 104 kanun teklifi komisyonlarda görüşülüp Genel Kurul’da onaylandı. Emeklilikte yaşa takılanlar, ÖSYM sınav ücretleri, sağlık çalışanlarına yıpranma payı gibi pek çok önemli konuda bizim verdiğimiz teklifler, iktidar tarafından görmezden gelindi. Bu milli iradeye saygısızlıktır’’ dedi.

Etiketler
Muhalefet TBMM