HDP'li Oya Ersoy'dan Fuat Oktay'a Ekrem İmamoğlu sorusu

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Kanal İstanbul projesini eleştirdiği için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na inceleme başlatılmasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

HDP'li Oya Ersoy'dan Fuat Oktay'a Ekrem İmamoğlu sorusu

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Kanal İstanbul projesini eleştirdiği için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na inceleme başlatılmasını ve AFAD’ın İzmir Valiliği’ne gönderdiği yazıyı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Kenti yöneten seçilmiş belediye başkanlarının kentteki projelere dair söz hakkı vardır

Ersoy; İçişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre “devlet projesi” olan Kanal İstanbul’a karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin afiş bastırdığı gerekçesi ile inceleme başlatıldığını ancak kenti yöneten seçilmiş bir belediye başkanının o kentte yapılacak projelere ilişkin söz hakkı olduğunu dile getirdi.

Ersoy, ayrıca projeye ilişkin afiş bastırılması hakkında inceleme başlatılmasının açıkça İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarının engellenmesi olduğunu ifade etti.

Atanmışlar sarayın çıkarını gözetiyor

Belediye başkanlarının halkı bilgilendirmesi halka karşı sorumluluğudur
Ersoy önergede AFAD’ın İzmir Valiliği’ne gönderdiği yazıya da değindi. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD), İzmir depreminden önce İzmir Valiliği'ne bir yazı gönderdiği, belediye başkanları, muhtarlar ve diğer kamu görevlilerinin deprem sonrası açıklama yapmamasının istenmesi önergede belirtildi.

Oya Ersoy; AFAD’ın İzmir Valiliğine gönderdiği yazıya ilişkin atanmış olanların, halkın çıkarına söz söyleyecek ve çalışacak olan seçilmiş belediye başkanlarını susturmaya çalıştığını ifade etti.

Oya Ersoy Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

1. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kanal İstanbul projesine ilişkin görüşlerini ifade etmesi suç teşkil etmektedir midir?

2. Belediyenin afişinde yazan ifadelere karar verecek olan kurum İçişleri Bakanlığı mıdır?

3. İçişleri Bakanlığı’nın afişte bulunan ifadelere ilişkin soruşturma açtığı başka belediye başkanları olmuş mudur?

4. Kentleri yöneten seçilmiş belediye başkanlarının yapacağı açıklamaların zamanı ve konusu AFAD tarafından mı belirlenmektedir?

5. Doğal afetlerin ardından kenti yöneten belediye başkanlarının açıklama ve bilgilendirme yapması halka karşı sorumluluğu değil midir?

6. AFAD, başka bir kurum ya da makam, belediye başkanları dahil yerel yönetimlerin, görev, yetki ve sorumluluklarıını yerine getirmesini engelleme yetkisini nereden almaktadır?

7. İçişleri Bakanlığı’nın görevi yerel yönetimlerin faaliyetlerini engellemek midir?

Etiketler
Kanal İstanbul Ordu Ekrem İmamoğlu Fuat Oktay