HDP'den erken seçim çağrısı: Halklar bunu bekliyor ve istiyor

HDP, iktidara erken seçim kararı alınması için çağrıda bulundu. Sözcü Ebru Günay, "Ya istifa edin ya da yönetemediğinizi kabullenip erken seçim kararı alın. Türkiye halkları sizden bunu bekliyor ve istiyor" dedi.

HDP'den erken seçim çağrısı: Halklar bunu bekliyor ve istiyor

HDP, iktidara erken seçim kararı alınması için çağrıda bulundu. Sözcü Ebru Günay, "Ya istifa edin ya da yönetemediğinizi kabullenip erken seçim kararı alın. Türkiye halkları sizden bunu bekliyor ve istiyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, sistemde yapılan her değişikliğin yönetememe itirafı olduğunu söyledi ve seçim kararı alınması çağrısında bulundu.

Parti merkezinde basın toplantısı düzenleyen Sözcü Günay, Diyarbakır il binaları ve Yenişehir ilçe binalarına yönelik polis baskınlarıyla söze başlayarak, “İktidar demokratik siyasete karşı suç işlemeye devam ediyor. Eğer hala öğrenemedilerse biz yeniden dile getirelim, bu siyasi operasyonlarla, uydurma gerekçeler ve yalan yanlış beyanlarla aramızdan tek bir kişiyi mücadeleden geri bırakamayacaksınız. İktidarın ne siyasi komploları ne de faşizmi HDP’nin sesini kesemeyecek, hakikatin sesinin halkımıza ulaşmasını engelleyemeyecektir” dedi.

‘İKİ KİŞİDEN BİRİNİN GÜNDEMİ YOKSULLUK’

Günay, Meclis’e gelen 2021 bütçesine ilişkin şunları söyledi: “Damat Bakan ‘pozitif ayrışıyoruz’ dedikçe, Türkiye ekonomisi dip krize doğru hızla yol alıyor. İşsizlik almış başını gidiyor. Her iki kişiden biri istihdam dışında. DİSK-AR’a göre; geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27,3 olarak gerçekleşmiştir. İstihdam bir yılda 1 milyon 254 bin kişi azalmıştır. İstihdam oranı yüzde 43,5’e gerilemiştir. İş başında olanların sayısı son bir yılda 1 milyon 333 bin kişi azalmıştır. Ümitsiz işsizlerin sayısı bir yılda 614 binden 1 milyon 335 bine yükselmiştir. Kadın iş gücü yüzde 7,5, kadın istihdamı yüzde 6,3 azalmıştır. Türkiye’de 18 milyon insan yoksulluk sınırı altında, 20 milyon insan yoksulluk tehdidi altında yaşamaktadır. Yani Türkiye’de yaşayan her iki kişiden birinin gündemi yoksulluktur. Son bir buçuk yılda 161 bin esnaf kepenk indirdi. Son 5 yıl içinde bankalar tarafından takibe alınan ve halen borcu devam eden icralık vatandaş sayısı ağustos ayı itibarıyla 3 milyon 489 bin 933 kişi oldu."

'YÜZDE 1'E ÇALIŞAN BÜTÇE'

“HDP olarak saraya, savaşa ve sermayeye sunulan bir bütçe değil; emeğe, kadına ve doğaya ayrılmış bir bütçeyi savunuyoruz. Gelin kaynakları çiftçilere, emekçilere, geçimini sağlayamayan bütün kesimlere, EYT’lilere, KYK borçlarını ödeyemeyen öğrencilere ayıralım. Bütçe hakkının siyasi saiklerle çiğnenmesine karşı halkın bütçesini yapalım. Yüzde 1’in değil yüzde 100’ün bütçesini planlayalım ve hayata geçirelim. Bütçe yurttaşa verilen sözdür. Saray, 2021 yılı bütçesinde yaptığı tercihlerle, kimlerden vergi toplayacağına, toplanan vergileri kimlere ve nerelere aktaracağına karar verdi. AKP-MHP ittifakı 2021 bütçesinde de tercihini; Saraydan, Savaştan ve Yandaştan yana kullandı. Saray, hepimize değil, yüzde 1’e çalışan bir bütçe hazırladı. Saray’ın bütçesi; israfın, yolsuzluğun, talanın, rantın bütçesidir.”

‘BELEDİYELERİMİZ ÜZERİNDEN HIRSIZLIĞA DOYMUYORLAR’

Kayyım politikalarındaki yolsuzlukları da teşhir etmeye devam edeceklerini kaydeden Günay, şöyle konuştu: “48 belediyemize kayyım atayarak halkın seçme ve seçilme hakkını yok sayan AKP/MHP iktidarı, belediyelerimiz üzerinden yolsuzluğa, talana ve hırsızlığa devam ediyor. Fakat artık mızrak çuvala sığmıyor ve hırsızlıklarını daha fazla örtemiyorlar. Bu yüzden de her türlü yalana ve iftiraya başvurmaktan da kendilerini geri tutmuyorlar. Açıkça söylemek istiyoruz ki belediyelerimizin tüm kaynaklarını sizin yaptığınızın aksine halka hizmet için kullanıldı. Fakat 31 Mart’ta size kaybettirdiğimiz belediyelerde sizler neler yapmıştınız? Biz söyleyelim ve tek tek hatırlatalım size. Yandaş kurumlar olan KADEM’e, Ensar’a, Okçular Vakfına, TÜRGEV’e ve TÜGVA’ya belediye kaynaklarından milyonlarca lira parayı aktardığınız somut belgelerle ortaya konulmuştu. Yaptığınız yolsuzlukların haddi var hesabı yok. Atadığınız kayyımları halkın gözünde meşru kılamadığınız için bu defa da seçilmişlerimizi ve parti çalışanı arkadaşlarımızı hedef gösteriyorsunuz. Yerel Yönetimler alanında suç bulmak istiyorsanız eğer, kayyım atadığınız belediyelere bakabilirsiniz. Sadece Mardin Büyükşehir Belediyesinde görevlendirilen Mustafa Yaman’ın yaptıklarına dahi bakarsanız ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaksınız.”

‘DERİN KRİZLERE ÇÖZÜM ERKEN SEÇİM’

Türkiye’de birçok sistemde yapılan her değişikliğin yönetememe krizinin göstergesi olduğunu kaydeden Günay, AKP-MHP ittifakına şu sözlerle seslendi: “Türkiye’yi soktuğunuz derin krizlere dair gerçekten bir çözüm yolu bulmak istiyorsanız eğer, ya istifa edin ya da yönetemediğinizi kabullenip erken seçim kararı alın. Türkiye halkları sizden bunu bekliyor ve istiyor.”

ŞENGAL ANLAŞMASINA ELEŞTİRİ

Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında imzalanan Şengal Anlaşmasına ilişkin de konuşan Sözcü Ebri Günay, şunları söyledi: “Bu anlaşma her şeyden önce Şengal halkının iradesini tanımıyor. Bu anlaşma Êzidî ve Şengal halkından habersiz imzalanmıştır. Bu anlaşmaya Şengal halkının kendini korumak için oluşturduğu özsavunma mekanizmasını ortadan kaldırmak için imzalanmıştır. Şengal halkı yeniden bir fermanla yüz yüze bırakılmak isteniyor. 6 yıl önce Şengal halkı DAİŞ tarafından katledildi. Êzidî ve Kürt kadınları köle pazarlarında satıldı. Bu kirli saldırılar tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşti. Bu perde arkasında masada imzalanan anlaşma Êzidî halkının iradesini tanımadığı gibi başarılı da olamaz. Êzidî halkı kendi kendini yönetmek istiyor” dedi. Anlaşmayı imzalayan taraflara da seslenen Günay, “Şengal halkının iradesini tanıyın, Êzidî halkının özerk yönetimini tanıyın ve kabul edin. Bu anlaşmayla Êzidî halkını yeniden fermanlarla karşı karşıya bırakmayın. Şengal’in güvenliği Süleymaniye’nin de, Hevler’inde güvenliğidir. Bu gerçeklik unutulmasın." (MA)


Etiketler
Erken seçim tartışmaları Ağrı Erken Seçim HDP