Aydoğan: Milli irade diye diye ne milli bıraktılar ne irade

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Kars Belediye Bakanı Ayhan Bilgen'in istifa kararı verdiğini açıklaması üzerine yaptığı açıklamada gözaltı kararına tepki gösterdi.

Aydoğan: Milli irade diye diye ne milli bıraktılar ne irade

Kobani soruşturması kapsamında 6 yıl sonra gözaltınan alınan Kars Belediye Başkanı HDP'li Ayhan Bilgen, "Demokrasicilik oynayacak yaşı geçtim" diyerek istifa kararı aldı.

Bilgen'in aldığı istifa kararını ve seçilmiş siyasetçilere yönelik gözaltıları eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, "Milli irade diye diye ne milli bıraktılar ne irade" dedi.

Aydoğan'ın açıklaması şöyle:

Milli irade diye diye ne milli bıraktılar ne irade…

Hukuk dilinde konuşalım;

1982 Anayasası 127. Maddesine göre mahalli idareler; il belediye ve köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılayan ve karar organları yasayla belirtilen seçmenler tarafından oluşturulan kamu tüzel kişileri” olarak tanımlıdır. Keza, altında imzamız olan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı da yerelin ihtiyacını merkezden çözmek yerine, yerinden çözülmesine yönelik bir mantığın daha akılcı olduğunu ifade eder ve şart koşar… Fakat olan ne? Tam tersi! Merkezi yönetimin yerel yönetime nefes aldırmadığı bir süreç yaşıyor Türkiye…

Sade vatandaş diliyle konuşalım;

Belediyeleri cendereye almış, kukla oynatır gibi oynayan iktidar zorla, yasaklarla millete zulüm eder bir pozisyondadır.

• Tüm bunların yanında halkın iradesiyle seçilmiş bir belediye başkanı 6 yıl öncesinin defterleri açılarak gözaltına alınmış… Üstelik Anayasa Mahkemesince kalın harflerle yazılmış HAK İHLALİ tespitine rağmen bir gözaltı.. Hukuken izahı yok yani..

• Belediyeye ait önceki dönemden kalan borçlar seçilmiş başkanları zora sokmak için kullanılmış…

• Ve karşımızda yerelde kaybettiği iktidarını almak için her yolu deneyen bir iktidar var; ağzı sulanıyor halk iradesine karşı “canının istediği” kişiyi kayyum olarak atamak için.

Son söz;

Zücaciye dükkânında kırılmadık cam bırakmayan iktidar, halkın gözünde kendi eliyle kendisini yerle bir etmiştir. Otokrasi ile demokrasi arasında yapılacak seçimde bu iktidar gider, demokrasi savunucularının omuzlarında yükselecek bir Türkiye yeniden var olur.

Etiketler
Kars Ayhan Bilgen Gözaltı Milletvekili Turan Aydoğan