Kılıçdaroğlu Haber Global'de konuştu: Azerbaycan'ın her koşulda yanındayız

Kılıçdaroğlu, Haber Global'de Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Kılıçdaroğlu Haber Global'de konuştu: Azerbaycan'ın her koşulda yanındayız

GERÇEK GÜNDEM / CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Haber Global'de Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programına konuk oldu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:

AZERBAYCAN - ERMENİSTAN GERİLİMİ

Azerbaycan'ın toprakları işgal altında. Ermenistan işgal ettiği topraklarla ilgili hakimiyet kurmak istiyor haksız bir şekilde. Böyle bir ortamda hangi devlet olursa olsun Azerbaycan'a destek vermesi lazım. Azerbaycan'ın her koşulda yanındayız.

"AZERBAYCAN VE FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ"

Biz milli kurtuluş savaşını veren bir ülkenin insanları olarak Filistin ve Azerbaycan halkının yanlarında olacağız. Kendi ülkelerinin haklarını savunuyorlar. Azerbaycan'ın haklı olduğunu bugün Ermenistan'ın yanında olanlar bile biliyor.

TTB ZİYARETİNDE KAHVEHANE AÇIKLAMASI

Her elde değil, her oyunda. Her elde diyenler kumarı sevenler. TTB'yi ziyaret ettik. Kendi düşüncelerini aktardılar, ben de aktardım. Sonra başkan soru alalım diye sorduğunda alalım dediler. Ne olursa olsun bu ülkede 700 bin üzerinde kahvehane var. 1,5-2 milyon kişi gelirlerini buradan sağlıyor. Siz bu insanların dükkanlarını kapattınız. Pandemi var diye. Sonra açıldı. Dükkanı kapatırken iktidar şu soruyu sordu mu? Dükkanını kapat kiranı 3 ay ben ödeyeceğim. Anasayada açık bir madde var devlet esnaf ve sanaatkarların yanındadır. Siz anayasayı çiğniyorsunuz. Ben kahvehanecilerin sesi oldum. Bütün garibanların sözcülüğünü yaparım.

Gidin kırtasiyecilere sorun ne durumdalar? Saray'da oturanlar bunları bilemiz. Ben bu süreç içerisinde şoförler, kahvehaneciler, servisciler, apartman görevlileri ile konuştum. Bunların bir sorunu var mı diye düşündüler mi?

"KAHVEHANECİLERİ ÇAĞIRIN VE DİNLEYİN"

Biz düşündük. Toplumun en sahipsiz kesimlerinin sözcülüğünü yapmak zorundayız. Beni dinlemeyebilirsiniz. 30 tane kahvehaneciyi çağır. Bunların hangi sorununu çözdünüz.

BERBERLER VE TAKSİCİLER

178 milyar dolar faiz ödendi. Borç alan emir alır diyorlar ya. Bütün emirleri oradan alıyorlar. Berberler için şöyle; Dükkanları kapandı uzun süre. Bunlar nasıl geçindi? Bunların kirasını ödeyelim diyen oldu mu? 3-6 ay kira almayalım dediler mi?

Taksiciler. Bir taksici 3 aileyi geçindirir normal koşullarda. 24 saat çalışır sıra ile görev yaparlar. 3 ay, 6 ay çalışamadılar. Dediler mi? Senin kredin ne oldu, ne yapıyorsun?

"CHP bugün olsa 3 bin lira verebilir miydi?" sorusuna www.gercekgundem.com 'un aktardığına göre Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:

"Verirdim tabi. Vatandaşa dükkanını kapat diyorsun. Bu 5'li çetenin garanti ücretten aldığı para ne kadar biliyor musunuz? 7 milyar TL! 7 milyar TL'ye yaklaşan parayı alma, ben bunu vatandaşa dağıtacağım de. Berbere, taksiciye fedakarlık yap diyorsun! O beylere gelince hayır diyorsun.

Bir sürü fon var. Evrensel Hizmet Fonu var. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kontrolünde ne kadar para var bu fonda? Biliyor musunuz?

18 yılda bu ülke ekonomik buhranla karşı karşıyadır. Kütahya Havalimanı'na 2044 yılına kadar yolcu garantisi vermişiz. Euro cinsinden. Bu ülkenin milli parası Türk Lirası mı, dolar mı euro mu? Devlet borçlanırken dolar üzerinden borçlanıyor. Neden? Kime hizmet ediyor bu devlet. Para var, bütçeyi doğru düzgün yaparsanız yapılır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bankalarında mevduatın yüzde 50'si dolar. Hani bunlar yerli ve milliydi. Bunlar ve bunları destekleyenler gayri millidir. Söylediklerinde şurası yanlıştı desinler. Ben de bakarım. Ey Kılıçdaroğlu şu kullandığın rakam yanlış desinler, söylesinler. Söylediklerimin yüzde 100 hepsi doğru. Son günlerde dolar tırmandı değil mi? Hazineye 1 aylık maliyeti 86 milyar TL. Peki hazine bu açığı nereden giderecek? Çiftçiden, emekliden çalışandan!

Bu borç yükünün altına ülkeyi kim soktu? Öngörüsüz bir politika.

DÖVİZ KURUNA CHP ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Türkiye'nin her alanda üretmesi lazım. Ve üretime destek verilmesi lazım. Üretmezseniz, borçlanırsanız bu yürümez. Ne diyordu borçlanmayla ilgili olarak, "Elimiz çok güçlü, bütçemiz çok güçlü heer türlü imkana sahibiz" diyorlardı. Neresi güçlü?

Üretirken neyi ürettiğini bilecek. İleri teknolojiyi destekleyeceksin. Şubat ayında 900 bin abonenin elektriği kesildi. Şimdi daha da felaket bir tablo ile karşı karşıyazı. Olay sadece pandemi olayı değil, Türkiye'nin yönetilmemesi olayı. Siz ne yapıyorsunuz? Gündemi değiştirmek için başka şeyler yapıyorsunuz. Aslında Türkiye yönetilmiyor.

Yapmanız gereken, demokrasiyi getireceksiniz, üreticiyi destekleyeceksiniz, kendi doğal kaynaklarınızı destekleyeceğizi, dünya ile barışık olacaksınız, hukukunuzu geliştiridiğiniz andan itibaren ürettiğiniz herşeyi dünyaya rahatlıkla satabilirsiniz. Siz hangi planı yaptınız?

Bugüne kadar 15 istihdam, 6 ekonomi paketi açıkladılar. Yani 18 yılda 21 paketi açıklıyorsunuz. Ekonomiye bakalım. Büyüme negatif, enflasyon kontrol edilemiyor. Borçlanma devletin her kurumu borç batağı içinde. 18 yılda gelinen nokta hangimizi memnun ediyor. Nereye gitti bu paralar, nereye harcandı? Bütün bunlar akılla, mantıkla, var olan kaynaklar kullanılarak çözülür. Biz gelecek kuşaklar7ı da borç altına çözdük. Hepsinin demokrasi içerisinde çözülür. Vatandaştan toplanan verginin hesabı verilirse, bu ülke çok çabuk toparlanır.

ERKEN SEÇİM

PARTİLERİN OY ORANLARI

Etiketler
Haber Global Azerbaycan