CHP'li Gürer: TMO kayısı alıyorsa patates de alsın

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürününü maliyetinin yarısından azına satmaya çalışan patates üreticilerinin yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı.

Gürer'in "Patatesin gerçek değerini bulması için Toprak Mahsülleri ofisi'nin (TMO) patates alımı yapması düşünülmekte midir?" sorusuna Tarım ve orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "TMO'nun patates alımıyla ilgili bir görevi yok" yanıtını verdi.

CHP'li Gürer, Niğde'li patates üreticisinin mağduriyetine ilişkin Bakan Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e 3 ayrı soru önergesi verdi. Gürer, maliyeti 90 kuruş olan patatesin tüccar tarafından o fiyata bile alınmadığına dikkat çekerek, "Ekim ayında kışlık patates sökümü başlayacak, üretici tedirgin, Bakanlık ise seyirci. Üretici tüccara mahkum edilmemelidir”dedi.

Gürer'in “Patates üreticilerinin bölgedeki sıkıntılarına çözüm üretecek entegre bir tesis kurulması çalışması var mıdır?" sorusuna Bakan, “Patates havza bazlı destekleme kapsamında desteklenmektedir” yanıtını verdi. Gürer, "Patates üreticisi iktidarın umrunda değil" dedi.

TMO, KAYISI ALIYORSA PATATES DE ALSIN, ÜRETİCİ MAĞDUR OLMASIN

Gürer, TMO'nun AKP iktidarından önce patates alımı yaparak üretici mağduriyetini kısmen dengelediğini belirterek "TMO'nun patates alımı yapması düşünülmekte midir?" diye sordu. Bakan, TMO'nun patates alımıyla ilgili bir görevinin olmadığını söyledi.

Gürer, TMO’nun buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünlerinin alımını yaptığını belirterek, “TMO’nun kayısı alımı yapacağı duyuruldu. Daha önce kayısı alımı yapmayan ve kayısı alma görevi olmayan TMO, ilk kez kayısı alımı yapacağını bildirdi. Bu durum kayısı üreticileri adına memnuniyet verici bir durumdur. Üretici mağdur olduğu yerde Kamu devreye girmelidir. Kayısı için verilen olumlu karar patates içinde uygulanmaya konmalıdır. Üretici mağdur olmaması için patatesi TMO almalıdır" ifadelerini kullandı. Bakan, Gürer'in "Ziraat Katılım, Orta Anadolu'da patates alımı yaptı mı? sorusuna da Ziraat Katılım'ın patates alımı yapmamıştır" yanıtını verdi.

"NEDEN MISIRDAN PATATES İTHAL ETTİK?"

Gürer, Bakan Pakdemirli'nin 2018-2029 sezonunda ülkemizdeki patates yeterlilik oranının yüzde 103,3 seviyesinde olduğu yönündeki açıklamasına da dikkat çekerek, "Bakan yanıtı şaka gibi, eğer patates üretiminde kendi kendimize yeterli haldeysek, Nisan-Mayıs döneminde, Ticaret Bakanlığı neden Büyükelçimiz dahi bulunmayan ve her alanda ilişkilerimizin bozuk durumda olduğu Mısır’dan patates ithal etti? Yoksa Bakanlığın ithal edilen patatesten haberi yok mu? Bakan yanıtında Mısır’dan patates alımına hiç değinmemesi Cumhurbaşkanlığı sisteminde kimin ne yaptığının bilinmemesinden mi kaynaklanıyor“ dedi.

Gürer, verdiği soru önergelerinde şu sorulara yanıt istedi:

Bakanlık olarak TMO eliyle patates alıp kamu ve askeri kurumlarda tüketimi arttırıcı bir çalışma düşünülmekte midir?

Kışlık patates için de sorun olacağı görülmektedir. Bu konuda bir planlamanız var mı?

Patates üretimi azalmasına karşı iç talep de daraldığı halde Mısır'dan ithal patates getirilmesi kararını kim vermiştir? Mısır'dan getirilen yazlık patates ile oluşan sorunun nasıl aşılması düşünülmektedir?

Ziraat Katılım, Orta anadolu illerinde patates alımı yaptı mı?

Alım gerçekleştiyse miktarı ne kadar? patateslerin satıldığı şirket sayısı kaçtır?

Etiketler
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer