HDP’den kanun teklifi: Koronavirüs iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalı

Meclis Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve HDP Milletvekili Dr. Habip Eksik, Kovid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması için kanun teklifi verdi.

HDP’den kanun teklifi: Koronavirüs iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalı

Meclis Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve HDP Milletvekili Dr. Habip Eksik, Kovid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması için kanun teklifi verdi.

Meclis Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve HDP Milletvekili Dr. Habip Eksik, “Ayrım gözetmeden acilen Kovid-19’un ‘iş kazası meslek hastalığı’ olarak kabul edilmesi gerekmektedir” dedi. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifinde bulunan Eksik, meclise başvurdu.

Kovid-19’un tüm ülkeleri esir aldığını belirten Eksik, şunları ifade etti:

“Hasta ile yakın temastaki sağlık personelinin tamamı büyük bir risk altında. Doktorundan hemşiresine, hasta bakıcısından teknikerine, 112 Acil Servis ekibinden laborantına, tıbbi görüntüleme uzmanından ebesine kadar hastanelerde, tüm sağlık merkezlerinde, Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinde (OSGB), ihtiyaç duyulan her noktada görev yapan, hastaların yardımına koşan tüm sağlık emekçilerimizin gösterdiği üstün feragati, fedakârlığı, başarıyı ve kahramanlığı kuru bir teşekkürle, alkışla geçiştiremeyiz. Koronavirüs salgını nedeniyle hayatlarını görev sırasında veya görevden dolayı kaybedenlerin, aynı şekilde salgınla mücadele sırasında enfekte olan, hastalanan, zarar gören sağlık emekçilerinin durumunun “iş kazası ve meslek hastalığı” olarak sayılması zorunlu bir hale gelmiştir. Bu nedenle tüm sağlık emekçilerinin yasal haklarını tazmin etmeleri konusunda toplumsal bir uzlaşı olduğu açıktır.”

Kovid-19 hastalığının meslek hastalığı sayılması için 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun’unda değişiklik yapılması ve mevcut şartlardan bağışık olarak söz konusu hastalığa nerede tutulduğunu ispata gerek olmaksızın hekim, hemşire, eczacı, hasta bakıcı, temizlik görevlisi, memur, personel hiçbir ayrım gözetmeden COVİD-19’un “iş kazası-meslek hastalığı” olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Eksik, “Bu kanun teklifi ile devletin, salgın sürecinde en önde savaşan sağlık emekçilerine karşı sorumluluğunu yerine getirmesi ve yaşanacak mağduriyetleri gidermek amaçlanmıştır” dedi. Meclise başvuran Eksik, kanun teklifini 4 madde halinde sundu.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye HDP Milletvekili