Seçim tarihini açıkladı

Halk TV'de geçen sezonun en çok izlenen programlarından biri olan 'Şimdiki Zaman Siyaset' ekranlara döndü.

Seçim tarihini açıkladı

İsmail Saymaz, Barış Yarkadaş, Elfin Tataroğlu ve Gürkan Hacır yeni yayın döneminde Şimdiki Zaman Siyaset programında tekrar Halk TV ekranlarında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Barış Yarkadaş, programda olası baskın seçime dair kulis bilgilerini paylaştı. Barış Yarkadaş'ın açıklaması şöyle oldu:

"Siyasetin çok ısınacağı bir sürece giriyoruz. Erdoğan'ın merak ettiği önemli konulardan biri Mansur Yavaş aday olacak mı olmayacak mı? Cumhurbaşkanının Mansur Yavaş'la yaptığı görüşme seçim kanunu ile çok ilişkili.

Seçimn ne zaman yapılacak? 1 Ekim tarihinde TBMM açılacak. Açıldıktan sonra AKP ve MHP seçim kanununun değişmesi için teklif getirecek. Daraltılmış bölge üzerinde MHP ve AKP çalışıyor. Bölgeler ayrılmış. 3 tane AKP ilçesini 1 CHP ilçesi ile seçim bölgesi yapıyor.

Kendileri az oy alsa bile çok milletvekili alacakları sistem tasarlıyorlar. Daraltılmış bölgeyi koyarak popüler isimlerin milletvekili seçilmesini sağlamak istiyorlar. Daraltılmış bölge konusunda AKP'nin de MHP'nin de kafası karışık. Çünkü popüler milletvekilleri zor kontrol edilirler.

DEVA'yı İYİ Partiyi, Saadet'i dizginleyelim derken aradan HDP sıyrılacak. Seçim kanunları çıktığı zaman bir yıl uygulanamazlar. Bu süreçlerin bitmesi Kasım 2020.AKP bir baskın seçim,erken seçim yapmak istiyorsa Anayasa değişikliği yapmazsa 2020'nin Kasım ayına kadar seçim yok. Saray kendisini 10 Nisan 2022'ye odakladı.

Getirdikleri seçim kanununa bir hinlik koyuyorlar. Sen eğer yüzde 10'luk barjın içinde belli illerde yüksek oy aldıysan belli illerde milletvekili sokabiliyorsun meclise. Diyorlar ki yüzde 10 seni kurtarmaz, yüzde 7 ülke barajını geçmen lazım. Deva Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi giremesin.

HDP'yi zaten engelleyemiyorlar. CHP,İYİ Parti, MHP. Yüzde 7 oyu çöp etmek istiyorlar. Belediye seçimlerinin öne alınması için Anayasa değişikliği gerekiyor. AKP ve MHP'nin meclise getirmek istediği seçim kanununda belediye seçimlerinin 1 yıl hatta 2 yıl öne alınması var. Erdoğan, ben doğrudan aday olmadığım için Mersin'i, İstanbul'u kaybettik diyor. Hesap şu: Erdoğan seçimler 2023 yılında aday olabilir mi olamaz mı? Aday olamaz. Çünkü 2 kez seçildi."

Etiketler
Halk TV Seçim