İşte Erdoğan'ı yalanlayan son 3 yılın beyaz eşya satış rakamları

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dolardaki artışla ilgili soruya çamaşır makinası ve buzdolabı satış rakamları ile yanıt vermişti.

İşte Erdoğan'ı yalanlayan son 3 yılın beyaz eşya satış rakamları

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz cuma günü dolardaki artışla ilgili soruya, "Buzdolabı satışı 18 yıl önce 2 milyon 88 bin adetten, 2,5 milyona çıktı. Çamaşır makinesi satışı sayısı 824 bin adetten 2 milyonun üzerinde bir seviyeye ulaştı. Bulaşık makinesi satışı sayısı 282 bin adetten 1 milyon 332 bin adete, fırın satışı 339 binden 817 bine yükseldi. Bunları niye söylüyorum? Bütün bunlar ülkemizdeki refah düzeyini ifade etmesi bakımından rakamlar olarak söylüyorum." diyerek yanıt vermişti.

Erdoğan'ın bu yanıtı muhalefetin tepkisini çekerken sosyal medyanın da en çok konuşulan konularından biri olmuştu.

Ancak Erdoğan'ın beyaz eşya satışına dair rakamları verirken 2017 yılının verilerini paylaşmasına dikkat eden Can Ataklı, bunun nedenini takip eden iki yılın da beyaz eşya satışlarına ulaşarak ortaya çıkardı.

Can Ataklı, "Rakamları 2017’ye kadar vermiş danışmanlar" başlıklı yazısında durumu şöyle özetledi:

getiriyorum.

Aslına bakarsanız asıl iktidar olan saraydakileri tanımıyorum bile.

Ama söylediklerini, yazdıklarını izliyorum, Erdoğan’ın danışmanlarından alarak söylediği bazı bilgilerin eksik ve yanlış olduğunu görüyorum. Sonuç olarak bu ekibin son derece çapsız ve yetersiz olduğu çıkıyor ortaya.

Zaten başları biraz sıkışınca da hemen topu Erdoğan’a atarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda” klişesi ile kenara çekiliyorlar.

Geçen cumadan bu yana Erdoğan, ekonominin ne kadar iyi olduğunu anlatmak için iktidarları döneminde satılan buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi rakamlarını veriyor.

AKP Genel Başkanı’na göre bu satış rakamları kalkınmanın ve gelişmenin göstergesi.

Ancak görünen o ki, danışmanları yine iyi çalışmamış ve Erdoğan’a yine eksik bilgiler vermiş.

Nasıl fark ettim bunu?

Erdoğan konuşurken iki kere “2017 yılına” atıfta bulundu, hatta bunu yaparak duraksayıp cümleyi baştan aldı.. Muhtemelen önceden dikkat etmemiş rakamların yeni olmadığına.

Açıkça aslında yakalandı.

Ben de Erdoğan’ın saydığı eşyaların son üç yıla göre net satışlarına ulaştım.

Kaynak, Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği istatistikleri.

Buna göre; en yüksek satışa 2017 yılında ulaşılmış ama ondan sonra düşüş başlamış.

Tablo burada.

Siz de bakın göreceksiniz durumu;