'HDP kapatılsın' kampanyası, ulusalcı derneği böldü

Cumhuriyet Kadınları Derneği'nde bir süredir devam istifaların kaynağının Vatan Partisi'nin 'HDP kapatılsın' kampanyası olduğu öğrenildi. Son istifa ise bugün kurucu başkan Şenal Sarıhan'dan geldi.

'HDP kapatılsın' kampanyası, ulusalcı derneği böldü

Cumhuriyet Kadınları Derneği'nde bir süredir devam istifaların kaynağının Vatan Partisi'nin 'HDP kapatılsın' kampanyası olduğu öğrenildi. Son istifa ise bugün kurucu başkan Şenal Sarıhan'dan geldi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği’nde (CKD) son dönemde yaşanan ‘demokrasi ve özgürlük’ tartışması üst üste istifalar getirdi.

Dernekte HDP’nin kapatılması yönünde Vatan Partisi’nin başlattığı kampanyaya imza vermedikleri gerekçesiyle baskı gören üyelerin istifasının ardından bugün de kurucu başkan ve CHP eski milletvekili Şenal Sarıhan istifa ettiğini açıkladı.

Sarıhan istifa açıklamasında, “Derneği kuran ve yıllarca emek veren tüm arkadaşlarımın ve kendi emeğime olan saygı ile bugüne dek dernekle üyelik bağımı koparmadım. Ancak giderek gericiliğe teslim olan dernek politikaları karşısında istifayı yeğleyen arkadaşlarımıza ilişkin olarak dernek genel başkanı tarafından yapılan hakaret, karalama ve gerçeğin ters yüz eden açıklama karşısında duyduğum utanç ve iç yangısı ile istifa ediyorum” dedi.

‘VATAN PARTİSİ KADIN KOLLARINA DÖNÜŞTÜRDÜLER’

“CKD’de, arkadaşlarımın oyları ile kurucu başkan ve on yedi yıl genel başkan olarak görev yaptım. Tüm kurucularımız, yöneticilerimiz ve şubelerimizle büyük bir kararlılıkla kuruluş ilkelerimize sahip çıkmaya çalıştık” diyen Sarıhan’ın açıklamasında şunları söyledi:

'HDP kapatılsın' kampanyası, ulusalcı derneği böldü - Resim : 1
Şenal Sarıhan

“Kadının şiddetten korunmasından, laik eğitim ve demokratik Anayasa taleplerine her konuda emeğimizi tüm kadın arkadaşlarımızın emeği ile birleştirdik. Cumhuriyet Mitingleri’nin ateşleyicisi ve düzenleyicisi olduk. Ne var ki o dönemdeki adıyla İşçi Partili arkadaşların, kongrede yarattıkları kavga ortamı nedeni ile ertelediğimiz genel kurulu, erteleme kararına karşın fiili durum yaratarak gasp eden parti taraftarları, bizim aday olmadığımız bu seçimde yönetime geldi. O tarihten başlayarak adım adım, dernek yönetimi, siyasi partilerden bağımsız olması gereken yapısını, önce İşçi Partisi, ardından da aynı ismin devamı olan Vatan Partisi’nin kadın kollarına dönüştürdü. Anılan tarihten bu yana derneğin amacı doğrultusunda en ufak bir çalışma yapılmayarak, iktidar politikaları ile de özdeşleşen parti kuyrukçuluğu tercih edildi. Daha da ileri gidilerek, demokrasi ve özgürlük taleplerine düşman kesildi.”

‘HDP KAPATILSIN İMZASI VERMEYENLERE PKK’LI DENİLDİ’

CKD Çankaya Şube eski Başkanı Melek Neslihan Özfidan ise dernekten istifa edenler adına yaptığı açıklamada, Anayasa’nın 25’inci Maddesi’ne atıf yaparak, “Herkes düşünce özgürlüğüne sahiptir. Kimse düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, suçtur. Ancak buna rağmen CKD’nin 11 Haziran’da imzacı olarak katıldığı ve Vatan Partisi’nin baş gündemini oluşturan ‘HDP kapatılsın’ kampanyasına imza vermeyenlere çok ağır bir suçlamayla PKK’lı olduklarına ilişkin algı yaratılmaya çalışıldı” diye konuştu.

Özfidan, CKD üyelerinin HDP’nin kapatılıp kapatılmaması yönünde düşüncelerini açıklamaya zorlandıklarını vurgulayarak, derneğin yeni yönetiminin Vatan Partisi’nin kadın kolları olan Öncü Kadınlar’ın siyasi çizgisini birebir takip ettiğini söyledi. Melek Neslihan Özfidan, “Nisan ayından itibaren Vatan Partisi ve CKD’nin sosyal medya hesaplarına bakarsanız, gündemlerinin aynı olduğunu görebilirsiniz. Bu durum bir siyasi partiyle ilişiği olmayan CKD üyeleri arasında rahatsızlığa neden oldu. 7 kişiden oluşan CKD Yönetim Kurulu’nun 5 üyesi Vatan Partisi ve Öncü Kadın kadrolarında görev alan kişilerdir” dedi.

SABAH GAZETESİ CHP ADAYININ KAYBETMESİNE BAĞLADI

İstifalarla ilgili dün Sabah gazetesinde yayınlanan bir haberde ise dernekteki ayrışmanın Sarıhan ve diğer istifacıların eleştirdiği Prof. Dr. Tülin Oygür’ün yönetime gelmesinin ardından başladığı öne sürüldü. Haberde 17 yıl başkanlık yapan Şenal Sarıhan döneminde derneğin “CHP kadın örgütü durumuna getirildiği” ve Oygür’ün gelmesiyle birlikte “CHP eksenli yapı”dan uzaklaşılarak “milli duruş” gösterilmesinin hedeflendiği öne sürüldü. Haberde Oygür’ün kazandığı seçimi kaybeden Nuran Heper’i CHP’nin desteklediği, Oygür başkanlığındaki yeni yönetimin ise “HDP’nin karşısında ve Diyarbakır annelerinin yanında duruş sergilediği” ifadesi yer aldı ve istifaların dernek içerisinde CHP’ye yakınlığı ile bilinen ekibin rahatsız olmasından kaynakladığı belirtildi.

OYGÜR: VATANSEVER DURUŞUMUZ RAHATSIZ ETTİ

Dernek başkanı Tülin Oygür ise yaptığı açıklamada istifa edenlerin HDP karşıtı çalışmalarına karşı çıktılarını belirterek, “Vatansever milli duruşumuz, bir süredir şubelere yerleştirdikleri liberal yapılarla dernek içinde güçlenmeye çalışan, iktidara muhalifliği devlet düşmanlığı haline getirmiş HDP-ABD-AB-Soros sevici bu kesimi son derece rahatsız etmiştir. Bilhassa derneğimizin, HDP kapatılsın kampanyasına destek vermesi, bu kesim için yıkım olmuştur. Çünkü ‘HDP PKK’dır, Mecliste PKK istemiyoruz, HDP kapatılsın’ demek bunlar için zuldür” dedi.

CKD, 1997 YILINDA KURULMUŞTU

Cumhuriyet Kadınları Derneği, 15 Şubat 1997 tarihinde düzenlenen “Gericiliğe Karşı Kadın Yürüyüşü”nün ardından kuruldu. 50 bin kadının katıldığı yürüyüş derneğin kuruluş adımı oldu. Dernek kendisine kuruluş tarihi olarak da kadınların seçme ve seçilme hakkının yıl dönümü olan 5 Aralık 1997 tarihini seçti.

Etiketler
HDP Vatan Partisi