Aktaş'ın, 'AKP'de radikal düşüş olacak' dediği iddiası doğru değil

GENAR Başkanı İhsan Aktaş’ın AKP’nin oylarının radikal biçimde gerileyeceğini söylediği iddiası doğru değil.

Aktaş'ın, 'AKP'de radikal düşüş olacak' dediği iddiası doğru değil

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, anket sonuçlarına göre AKP'de radikal bir düşüş olacağını ve CHP'nin ise yüzde 30'ların üzerine çıkacağını söylediği iddiası çeşitli medya organlarında haberleştirildi.

İhsan Aktaş programda AKP'nin oylarının gerileyeceğini söylerken araştırma sonuçlarından değil, belli bir kesimin bakış açısından bahsetti.

Atılan başlıkların ardından İhsan Aktaş sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, sözlerinin çarptıldığını söyledi.

AKTAŞ, SÖZLERİNDE KAMUOYUNDA OLUŞAN BAKIŞ AÇISINI AKTARMIŞ

7 Temmuz 2020 tarihinde Haber Global’de yayınlanan Erhan Ertürk’ün Müzakere programında “Bugün seçim olsa ne olur” konusu kamuoyu araştırmacıları ve analistler tarafından tartışıldı. Yayına katılan isimlerden biri GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş’tı.

Aktaş’ın seçimlerle ilgili yaptığı konuşması son yerel seçimler ekseninde hem kamuoyunda oluşan izlenimleri hem de GENAR’ın yaptığı çalışmaları kapsıyor.

Aktaş, programda konuyla ilgili şunları söyledi:

“Aslında ekonomi iyiydi, ciddi anlamda bir dengesizlik yoktu ama bir rüzgâr oluştu, muhalefet partileri yüzde 60’a yakın oy aldı. İktidar yüzde 40’a düştü. Birkaç ay geçti. Seçim tekrarlandığında da AK Parti o kadar hızlı bir oy yükselişine girdi ki, biz sahadan 20 gün önce çekildiğimiz için, yükselişin hızına yetişemedik. Son gün araştırma yapmamıştık, değişmez diye düşünüyorduk. Seçimin psikolojisi başka.

Birkaç temel veriyi verdikten sonra son araştırmamızdan bahsedeyim. Yerel seçimler bittiği zaman kamuoyunda muhalefet partilerinde ya da iktidara biraz daha mesafeli entelektüellerde şöyle bir bakış açısı oluştu: Seçimlerde CHP çok önemli bir başarı elde etti. Bu yerel seçimdeki sinerji genel seçime yansıyacak, CHP’nin oyları yaklaşık yüzde 30’lara çıkacak. AK Parti de çok radikal bir gerilemeye sahne olacak. Biz hemen seçimlerden sonra sahaya çıkmadık, biraz bekledik. Biraz piyasa serinkanlı hareket etmeye başlasın. Bir ay sonra araştırma yapmaya başladığımızda AK Parti’nin oy oranı 39,9 yani yüzde 40. CHP’ninki yüzde 26’ydı. Bugün CHP’nin oyları yüzde 24. Şunu biz hemen yorumladık. Demek ki vatandaş da yerel seçimde ortaya koyduğu bir refleksi, tepkiyi otomatik olarak genel seçime yansıtmıyor. Biz şu analizi tekrarladık. Ben yaklaşık 10 yıldır CHP’nin bir sosyololojik sıkışmışlığından bahsediyorum.”

Konuyla ilgili Teyit'in haberi için tıklayınız