AKP'nin Erdoğan'a sunduğu Ayasofya anketi: Siyasi malzemeye yapmaya çok uygun mu?

Muhalefet, Ayasofya'yı ibadete açmayı yeniden gündeme getiren Erdoğan'a 'elini tutan mı var' diye yanıt vererek bunun siyasi bir malzeme olmasının önüne geçti. Peki CHP seçmeni Ayasofya konusunda ne düşünüyor?

AKP'nin Erdoğan'a sunduğu Ayasofya anketi: Siyasi malzemeye yapmaya çok uygun mu?

Yeni tip Koronavirüs salgınıyla mücadele sürerken Türkiye bir yandan Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmamasını tartışıyor.

AKP MYK toplantısında AKP ER-GE Başkanı Hamza Dağ tarafından konuya ilişkin bir anket sunulduğu öğrenildi. Bu ankete göre, AKP ve MHP’lilerin yüzde 90’ı, İyi Parti tabanının yüzde 70’i ve CHP tabanının yüzde 40’ının Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadete açılmasını doğru bulduklarını ifade etti.

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, Hamza Dağ tarafından yapılan ankette bu yönde bir düzenlemeyi desteklemeyenlerin uluslararası ilişkiler ve AB’nin olası tepkisini gerekçe gösterdiği ifade edildi.

"Danıştay’ın ret kararı hükûmetin tasarrufuna engel oluşturmayacak"

Danıştay’ın 2 Temmuz’da Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararının iptali için açtığı davadan çıkacak kararın, Ayasofya ile ilgili atılacak adımda etkili olacağı kaydediliyor. Danıştay’ın ret kararı vermesinin de hükûmetin tasarrufuna engel oluşturmayacağı belirtiliyor.

Hürriyet yazarı Nedim Şener de geçen günlerde “2 Temmuz’da Danıştay kararı olumsuz çıksa dahi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile açılacağını düşünüyorum” demişti.

Öte yandan, AKP kurmayları, müze statüsünün kaldırılması planlanan Ayasofya’da ilk namazın 15 Temmuz’da kılınabileceğini ifade etti.

AYASOFYA SİYASİ MALZEME OLUR MU?

Anket sonucuna göre, Ayasofya konusunda CHP tabanının yarısına yakınının açılmasında sakınca görmemesi bu konuda bir siyasi gerilim yaratmanın çok mümkün olmadığını gösteriyor.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Erdoğan'ın Ayasofya çıkışının ardından "Kutsallarımızı siyasi malzeme olarak kulklanmaktan vazgeçin" uyarısında bulunmuştu.

Etiketler
Ayasofya tartışması Muhalefet