'RTÜK başkanı başka bir görev alamaz'

RTÜK Kanunu, "Üyeler, resmi ve özel nitelikte hiçbir görev alamaz” diyor. Ancak RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halkbank yönetimine atandı.

'RTÜK başkanı başka bir görev alamaz'

Erdoğan'ın danışmanı Hamza Yerlikaya'nın Vakıfbank yönetim kurulunda görevlendirilmesinin ardından Halkbank Yönetim Kurulu üyeliğine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin seçildi.

Halbank, borsaya yaptığı açıklamada Şahin'in Kurul üyeliğine seçildiğini belirtti.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Halkbank yönetim kuruluna seçilmesinin açıkça kanuna aykırı bir işlem olduğunu belirten Gazeteci Barış Yarkadaş, "Vekillerin seçtiği RTÜK Başkanı, RTÜK'ten derhal istifa etmelidir." dedi.

Atama kararına sosyal medya üzerinden tepki gösteren Yarkadaş şunları yazdı:

"Ayıptır ayıp! 13 milyon işsizin olduğu bir ülkede, insanlar açlıktan kendini yakarken, AKP'li bürokratlar birbiriyle ilgisiz 3 ayrı kamu kurumundan maaş alıyor ve hiç utanmıyor. Bu halk siz zenginleşin ve kamunun kaynaklarına çökün diye mi size oy verdi. Hakkımı helal etmiyorum."

"RTÜK Kanunu, "Üyeler, resmi ve özel nitelikte hiçbir görev alamaz” diyor. AKP bu açık hükme rağmen, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'i önceki tartışmalara inat bir biçimde Halkbank Yönetim Kurulu üyesi olarak atıyor. Vekillerin seçtiği RTÜK Başkanı, RTÜK'ten derhal istifa etmelidir."

'RTÜK başkanı başka bir görev alamaz' - Resim : 1

YASA NE DİYOR?

6112 Sayılı RTÜK Yasası, kurul üyelerinin ticari kuruluşlarda başka bir görev alamayacaklarını açıkça düzenliyor. Yasanın 38. maddesinin ikinci bendi şöyle:

Yasaklar ve denetim

MADDE 38 – (2) Üst Kurul üyeleri, aslî görevlerini aksatmayan bilimsel amaçlı eser hazırlama, ders ve konferans verme, jüri ve komisyon üyeliği yapma hariç, resmî veya özel nitelikte hiçbir görev alamaz, özel veya kamu medya hizmet sağlayıcılarının görev ve yetki alanına giren konularda doğrudan veya dolaylı olarak taraf olamaz ve bu konularda hiçbir maddî menfaat sağlayamaz ve siyasî partiye üye olamaz. Faaliyet alanı sosyal yardım ve eğitimle ilgili olan dernekler ve vakıflarda yürütülen görevler ve kooperatif ortaklıkları bu hükmün dışındadır.

'RTÜK başkanı başka bir görev alamaz' - Resim : 2

Etiketler
Erdoğan'ın tepki çeken atamaları Ebubekir Şahin Halkbank RTÜK