TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Özgür Özel'e yapılan saldırıyı anlattı: AKP'nin muhalefeti susturma planı...

Erkan Baş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e TBMM'de düzenlenen yumruklu saldırı yapıldığı anlarda yaşananları sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile anlattı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Özgür Özel'e yapılan saldırıyı anlattı: AKP'nin muhalefeti susturma planı...

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, MHP Mersin Milletvekili - Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Olcay Kılavuz tarafından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e TBMM'de düzenlenen yumruklu saldırı anlarını anlattı.

Erkan Baş'ın açıklaması şöyle oldu:

Başlangıç notu: Özgür Özel'e dönük saldırıya kadar varan AKP'nin muhalefeti tümüyle susturma planını özetle ve anlaşılabilir anlatmaya çalışacağım. Bilinsin...

1-Bir kanun teklifi genel kurula gelince önce tümü görüşülüp maddelerin görüşülmesine geçilmesi oylanır ve kabul edilirse, tek tek maddeler görüşülüp oylanır. Bu aşamada milletvekilleri görüşlerini söyler.

2- Bu aşamada her madde üzerine kürsüden görüşler dile getirilebildiği için bunu engellemek isteyen iktidar, bir istisna olan iç tüzük 91. maddeye göre temel kanun olarak görüşülmesini yine çoğunluk oyuyla kararlaştırıyor.

3-Temel Kanun olarak görüşülmesi, ASLINDA bir hukuk disiplininin tamamını ilgilendiren birbirine benzeyen kanun maddelerin en fazla otuzar maddelik bölümler olarak görüşülmesini sağlayan istisnai bir durumdur.

4- AKP bu istisnayı genel yol olarak kullanıyor ve neredeyse her kanun teklifini çoğunluğunu kullanarak bir dayatmayla temel kanun olarak görüştürüp, maddeler üzerine konuşmayı engelliyordu.

5-Temel Kanun kararı çıktıktan sonra -maddeler tek tek görüşülmediği için- muhalefet için söz kullanmanın tek yolu değişiklik önergesi vermek. Önerge verildiğinde komisyon önergeye KATILMAZSA önerge sahibi 5dakikalık konuşma hakkı kazanıyor ve kürsü konuşmaları böyle yapılıyor.

6-Bu akşam AKP yönetimi, komisyon çoğunluğunu kullanarak, komisyonun aslında katılmadığı önergeye "katılıyoruz" demesini emretti. Bu durumda önerge üzerine konuşma olmadan doğrudan oylamaya geçiliyor. Özetle önerge sahibinin söz hakkı gasp ediliyor.

7- Önerge okunduktan sonra AKP-MHP çoğunluğundan oluşan komisyon yalandan "katılıyoruz" diyor, konuşma engellenip oylamaya geçilince (10 sn. sonra) bu sefer TBMM'deki AKP-MHP çoğunluk ise el kaldırıp katılmıyor!

8- Böylece madde üzerine AKP ve MHP'lilerin önce sözde katıldığı önerge, yine AKP-MHP oylarıyla reddedilip, madde yine kendilerinin ilk önerdiği haliyle geçiyor! Özetle: komisyon çoğunluğu açıkça yalan söyleyerek muhalif vekillerin konuşmasını engelliyor.

9- Özgür Özel bu planı deşifre edip, bunu protesto eden bir konuşma yaptıktan sonra Meclis Başkanvekili konuyu müzakere etmek için ara verdi. Özgür Özel görüşmeye giderken arkadan bir saldırıya uğradı. Durum özetle budur.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Özgür Özel'e yapılan saldırıyı anlattı: AKP'nin muhalefeti susturma planı... - Resim : 2

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Özgür Özel'e yapılan saldırıyı anlattı: AKP'nin muhalefeti susturma planı... - Resim : 3

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Özgür Özel'e yapılan saldırıyı anlattı: AKP'nin muhalefeti susturma planı... - Resim : 4

Etiketler
Meclis Kavgalar Erkan Baş Muhalefet Özgür Özel