Diyanet'in 'yerli olmasın' şartnameli ihalesi Meclis gündeminde

CHP'li Tanrıkulu, "Diyanet İşleri Başkanlığınca "Yerli ve Milli" yerine "ithal"de ısrarcı olunmasının gerekçesi nedir?" diye sordu.

Diyanet'in 'yerli olmasın' şartnameli ihalesi Meclis gündeminde

AKP Hükümetleri döneminde sık sık "Yerli ve Milli" vurgusu yapılmasına ve ayrıca koronavirüs sebebiyle "Biz Bize Yeteriz Türkiyem" diyerek başlatılan Milli Dayanışma Kampanyasını hatırlatan ve Diyanet'in yaptırdığı 58.7 Milyon Liralık Harput Külliyesinin teknik şartnamesinde külliyenin bahçesi için tüm ağaçların ithal olması şartı konulduğuna dair iddialara dikakt çeken CHP İstanbul Milletvekili Sezin Tanrıkulu, "Diyanet İşleri Başkanlığınca "Yerli ve Milli" yerine "ithal"de ısrarcı olunmasının gerekçesi nedir?" diye sordu.

Teknik şartnamede ayrıca “Fotoselli kayar kapı” için mekanizmanın tamamının ithal ve Japon menşeli olmasının istendiği, “Otomatik cam kayar kapılar; kullanılan mekanizma menşei olan ülkeden orijinal olarak ithal edilmeli, yerli üretim parçaya sahip olmamalıdır” ifadesine yer verildiğine yönelik iddiaları yanıtlaması için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanmak üzzere soru önergesi ve CHP'li Tanrıkulu, şu sorularımn yanıtını istedi:

1. Diyanet'in yaptırdığı 58.7 Milyon Liralık Harput Külliyesinin teknik şartnamesinde külliyenin bahçesi için tüm ağaçların ithal olması şartı konulduğuna dair iddialar doğru mudur?

2. Teknik şartnamede, “Fotoselli kayar kapı” için mekanizmanın tamamının ithal ve Japon menşeli olmasının istendiği, “Otomatik cam kayar kapılar; kullanılan mekanizma menşei olan ülkeden orijinal olarak ithal edilmeli, yerli üretim parçaya sahip olmamalıdır” ifadesine yer verildiği iddiaları doğru mudur?

3. Anılan iddialar ile ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığından kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

4. Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan tasarruf genelgesinde yapılarda yerli malzemelerin kullanılmasının istenmesine rağmen, iddia edilen teknik şartnameye göre Külliyede kullanılacak ağaç ve peyzaj süslemelerin ithal olmasında ısrarcı olunmasının izahı nedir?

5. AKP Hükümetleri döneminde sık sık "Yerli ve Milli" vurgusu yapılmasına ve ayrıca Corona Virüs sebebiyle "Biz Bize Yeteriz Türkiyem" diyerek başlatılan Milli Dayanışma Kampanyasına rağmen, Diyanet İşleri Başkanlığınca "Yerli ve Milli" yerine "ithal"de ısrarcı olunmasının gerekçesi nedir?

Etiketler
Ordu Diyanet İşleri Başkanlığı