Yunanistan’a çok sert Ayasofya yanıtı

İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Ayasofya Camii'nde Fetih Suresi okunmasına, ibadete kapalı camiye Yunan bayrağı asarak misilleme yapan Yunanistan'a açıklama geldi.

Yunanistan’a çok sert Ayasofya yanıtı

Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'ın, İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Ayasofya'da Fetih suresi okunması nedeniyle verdiği tepkiye ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti'nde ezanın ya da Kur'an-ı Kerim'in nerede okunacağını biz başka birine mi soracağız?" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye bu konuda akıl verecek son ülkenin Yunanistan olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Avrupa'da camisi olmayan tek başkentin Atina olduğunun altını çizdi.

Bir TV kanalının canlı yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ayasofya, Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür ve fethedilmiştir. Sesini çıkarmaları saçmalık ve haddini aşmaktır” dedi.

'DOĞU AKDENİZ'DE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORSANIZ BİZE GELİN'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin, Türkiye'nin buradaki amacının herkesle iş birliği yapmak olduğunun altını çizerek, "Rum kesimi ise Kıbrıs etrafındaki zenginliklerin hakça paylaşılmasıyla ilgili KKTC ile bir kere anlaşması lazım" diye konuştu.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, Doğu Akdeniz'de herkesle iş birliğine varız ama bugüne kadar Yunanistan, Mısır, İsrail gibi bölgedeki diğer ülkeler bizi dışlayarak kendi aralarında iş birliği yapma girişiminde bulundu. Biz de onlara diyorduk ki Türkiye'nin olmadığı hiçbir anlaşma geçerli değildir, Türkiye'nin olmadığı hiçbir iş birliği de sonuçta netice getirmez. Bunu da attığımız adımlarla gösterdik. Oldu bittiye izin yok. Doğu Akdeniz'de iş birliği yapmak istiyorsanız bize gelin."

NE OLMUŞTU?

İstanbul’un fethinin 567’nci yıl dönümü dolayısıyla 29 Mayıs günü Ayasofya Camii’nde Fetih Suresi okunması, Yunanistan’da büyük yankı uyandırmıştı. Ülkenin Dimetoka kentinde bulunan ibadete kapalı 579 yıllık tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin minaresine Yunan bayrağı asıldı.

Etiketler
Ayasofya tartışması Yunanistan