CHP'li Muharrem Erkek'ten iktidara çok sert 'baro düzenlemesi' tepkisi

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, iktidarın barolar ve diğer meslek örgütlerine dair yapmak istediği düzenlemeyi eleştirdi.

CHP'li Muharrem Erkek'ten iktidara çok sert 'baro düzenlemesi' tepkisi

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, iktidarın barolar ve diğer meslek örgütlerine dair yapmak istediği düzenlemeyi eleştirdi.

İşte Muharrem Erkek'in açıklamaları:

"BAROLAR CİDDİ TEHDİT ALTINDA"

"Demokrasinin özgürlüklerin güvencesi bağımsız ve tarafsız yargıdır. Bir ülkenin, bir devletin dünyada güven ve itibar duyulmasının temel sebebi de bağımsız ve tarafsız yargıdır, hukuk devletidir, özgürlüklerdir. Bugün maalesef Hâkimler ve Savcılar Kurulu eliyle yargı ele geçirilmiş durumda. Tarih boyunca iktidarlar yargıyı ele geçirmeye çalıştıklarında, yargıyı ele geçirdiklerinde, yargı denetiminden uzaklaştıklarında demokrasi ve hukuku da yok ediyorlar. Evet, bugün Hâkimler ve Savcılar Kurulu yürütmenin tahakkümü altında, çünkü Hâkimler ve Savcılar Kurulunu bir kişi belirliyor, meclisteki çoğunluğuyla ve kendi atamalarıyla. Yargıtay üyelerinin tamamı Hâkimler Savcılar Kurulu tarafından belirleniyor. Danıştay üyelerinin dörtte üçü Hâkimler Savcılar Kurulu tarafından belirleniyor, dörtte birini de Cumhurbaşkanı seçiyor. Danıştay’dan ve Yargıtay’dan gelen üyelerle Yüksek Seçim Kurulu oluşuyor. Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinin 12’sini Cumhurbaşkanı seçiyor. Yani Hâkimler Savcılar Kurulu eliyle doğrudan ve dolaylı olarak yargı ele geçirilmiş durumda. Bugün yaşadığımız ağır sorunların ve krizlerin temelinde yatan da bu. En önemli sorunumuz bu. Mevcut sistem de maalesef bu sorunu ağırlaştırıyor. Bugün ele geçirilmiş yargının kurucu unsuru olan, adaletin sacayağından biri olan barolar, diğer tüm meslek örgütleriyle birlikte ciddi tehdit altında.

"BAROLARI BÖLMEK İSTİYORSUNUZ"

Her zaman söylediğimiz gibi adalet halkın ekmeğidir. Adalet olmazsa havasız kalır insanlar, adalet olmazsa ekonomik büyüme de olmaz. Aş, iş, ekmek de olmaz. Siz adaletin sacayağı olan sav, savunma, karar üçlüsünden birini zayıflatırsanız, bölerseniz, kırarsanız adalet çöker. O sacayağının üzerindeki adalet yok olur. Baroların ve meslek örgütlerinin ciddi sorunları var. Örneğin Türkiye’de, ülkemizde adil yargılanma olup olmadığını anlamak için herkes duruşma salonlarına baksın. Adalet Bakanlığı duruşma salonlarını nasıl düzenliyor, kim nerede oturuyor? Bugün müvekkiliyle avukat, sanıkla avukatı yan yana dahi oturamazken siz baroları dizayn etmeye kalkıyorsunuz. Baroları bölmek istiyorsunuz. Tüm meslek örgütleriyle beraber, baro seçimlerine müdahale ediyorsunuz.

"ÇOKLU BARO BİR FETÖ PROJESİDİR"

Çoklu baroyu getirmek istiyorlar. Bizde ve tüm dünyada biliyorsunuz tekli baro esastır. Her ilde o ilin barosu olmalıdır ve avukatların o baroya üye olma zorunluluğu avukatlık mesleğinin kamu hizmeti olma niteliği gereği çok çok önemlidir. Çoklu baro bir FETÖ projesidir. Daha düne kadar “aynı maklubeye kaşık sallayanlar” bugün maalesef baroları ve meslek örgütlerini dizayn etmeye çalışıyorlar.

"BAROLARI ZAYIFLATIRSANIZ, HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ ZAYIFLATIRSINIZ"

Saray iktidarının bağımsız, özgür kurullara, kurumlara meslek örgütlerine karşı bir alerjisi var. Bağımsız yargı istemiyorlar, bağımsız özgür basın istemiyorlar, bağımsız Merkez Bankası istemiyorlar, bağımsız bir RTÜK istemiyorlar, bağımsız bir TÜİK istemiyorlar. Bağımsız, özgür, güçlü baro da istemiyorlar. Bugün iktidarın üzerinde çalıştığı meslek örgütlerinin yapısıyla ve seçimleriyle ilgili düzenlemelere tüm meslek örgütleri karşıdır. Dün Ankara’da Baro Başkanları bir araya geldi. Barolar ve Türkiye Barolar Birliği önemli bir açıklama yaptı. “Böyle bir dönemde avukatlık kanunu üzerinde çalıştığınız tüm değişiklikleri çekin, vazgeçin” dediler. Diğer meslek örgütleri, TMMOB, Tabipler Odası, Diş Hekimleri Odası hepsi bu düzenlemelerin geri çekilmesini talep ediyor. Siz avukatlık kanununda değişiklik yapmak istiyorsanız asıl muhatabınız kimdir? Barolardır. Meslek örgütlerini muhatap dahi almadan onları düzenlemek, arka bahçeniz yapmak istiyorsunuz. Barolar istemiyor, meslek örgütleri istemiyor, çoklu baroyu ve getirilmek istenen değişiklikleri Adalet Bakanlığı istemiyor, duayen hukukçular istemiyor, konunun uzmanları istemiyor bir tek kişi istiyor: Yürütmenin başındaki AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan istiyor. Bir tek kişi istediği için barolar bölünmek, zayıflatılmak isteniyor. Baroların güçlü olması, avukatın güçlü olması vatandaşın güçlü olmasıdır. Vatandaşın hak ve özgürlüklerinin güvencede olmasıdır. Tarih boyunca barolar ve avukatlar kişileri, bireyleri, vatandaşları devlete, idareye karşıda korumuşlar ve savunmuşlardır. Çünkü vatandaşlar kamu gücüne karşı çekinmeden kendilerini savunacak bağımsız avukatlar isterler. Siz avukatlık mesleğini, baroları zayıflatırsanız, aslında vatandaşı hak ve özgürlükleri zayıflatırsınız.

"ASLA MÜSADE ETMEYECEĞİZ"

Umarım tüm meslek örgütlerinin haklı taleplerini ve çağrılarını dikkate alırlar. Çoğulcu değil, çoğunlukçu bir yaklaşımla bu dayatmayı yapmazlar. Meclise böyle bir teklifi getirmezler. Bugün barolar hukukun üstünlüğü ve insan hakları mücadelesi de veriyor. Hem tarihten hem de kendi yasalarından aldıkları güçle yapıyorlar bunu. Çünkü avukatlık kanunu barolara hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma, koruma görevini de vermiş. Mevcut iktidar demokrasiden ve hukuk devletinden her geçen gün daha da uzaklaşan, otoriterleşen saray iktidarı barolar, meslek odaları, hukukun üstünlüğü, insan hakları, demokrasi mücadelesi versin istemiyor. Barolar çocuk, ve doğa hakları için mücadele etsin istemiyor. Onun için baroları bölmek, zayıflatmak projeleri var. Türkiye’de 135 bin avukatın 48 bini İstanbul Barosunda kayıtlı. Dünyanın en kalabalık barosu İstanbul Barosunun tabii ki temsili daha güçlü, daha fazla olacaktır. 135 bin avukatın 48 bini. Ve unutmayalım ki, 12 Eylül darbecilerinin ilk işlerinden biri İstanbul Barosunu kapatmak olmuştu. Otoriterleşen zihniyetler her dönemde barolara baskı uygulamaktan geri kalmamışlardır. Bu düzenlemeyi getirirseniz, bu düzenlemeyi dayatmayla meclisteki salt çoğunluğuyla geçirirseniz kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerine büyük zarar verirsiniz, meslek etiğini yok edersiniz, baroları ve meslek örgütlerini siyasi birer enstrüman haline getirirsiniz. Amacınız bu mu? Baroları ve tüm meslek örgütlerini arka bahçeniz yapmak mı? Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Kararlılıkla Meclis’te de bu mücadeleyi sürdüreceğiz ve tüm meslek örgütlerinin yanında olacağız.

"HUKUKTAN, ADALETTEN BU KADAR UZAKLAŞIRSANIZ EKONOMİK KRİZLER DE, SİYASİ KRİZLER DE BÜYÜR"

Yargının ve savunmanın bu ağır sorunları sonucunda adaletsizlikler büyüyor. Mevcut yönetim modeli ve bu düzen maalesef adaletsizlikleri büyütüyor. İşte sizlerin meslektaşları, 100’e yakın gazeteci cezaevinde. 10 bin gazeteci işsiz. Barış’lar cezaevinde, Hülya Kılınç cezaevinde, Murat Ağırel cezaevinde. Niçin cezaevindeler, niçin tutuklu yargılanıyorlar, neden? Tutuklamayı bir tedbir olma niteliğinden çıkarıp bir cezalandırma yöntemine dönüştüren bir iktidarla karşı karşıya olduğumuz için. Yüreğir Gençlik Kolları Başkanımız Eren Yıldırım niçin cezaevinde? Gerçekler ortaya çıktığı halde neden hala cezaevinde ve tutuklu, niçin bu insanlar tutuksuz yargılanmıyorlar? Ne oldu masumiyet karinesine? Osman Kavala’nın, tutukluluğu neredeyse 3 yıla yaklaşıyor. Tutukluluk, hakkında hiçbir mahkeme kararı yok. Bir mahkûmiyet hükmü yok. Tam aksine bir ağır ceza mahkemesi tarafından oybirliğiyle verilmiş beraat kararı var. 3 yıla yaklaşan bir tutukluluk olur mu? Siz hukuktan, adaletten bu kadar uzaklaşırsanız, ekonomik krizler de, siyasi krizler de büyür. Unutulmasın ki adalete dayanmayan kuvvet zalimdir ve bu zalimlik maalesef milletimize, toplumumuza, vatandaşlarımıza ağır bedeller ödetiyor.

"TÜM ADALETSİZLİKLERİ, ADALETLE ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

Hiç kimse umutsuz olmasın. Ülkemizin tüm demokratları birleşecek ve demokrasiye inanan milyonlar temel ilkelerde uzlaşarak bu tek adam rejimine, bu saray düzenine karşı demokrasi mücadelesini kararlılıkla verecek. Biz ülkemizdeki tüm adaletsizlikleri adaletle ortadan kaldıracağız. Cumhuriyetimizi de demokrasiyle taçlandıracağız. Ülkemizin öncelikli sorunu bu. Bizim öncelikli sorunumuz güçlendirilmiş parlamenter sistem, çoğulcu demokrasi, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, şeffaflık, hesap verilebilir olmak. Bizim önceliklerimiz bunlar. Bizim önceliğimiz meslek odalarının dizaynı, onların yapılarının değiştirilmesi, seçimleri değil."

Etiketler
Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek