CHP'li Öztrak'tan Berat Albayrak'a hazine müsteşarlığı yanıtı: Bilmemesini hiç yadırgamadım

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'hazine müsteşarlığı' açıklamalarına yanıt verdi.

CHP'li Öztrak'tan Berat Albayrak'a hazine müsteşarlığı yanıtı: Bilmemesini hiç yadırgamadım

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'hazine müsteşarlığı' açıklamalarına yanıt verdi.

Albayrak, "Kendi imkanlarıyla köyden gelip 2 evladını okutan babanın oğlu olarak ben mi sosyeteyim, yoksa 7 sülalesi, dedesi, babası, amcası devletin her imkanını kullanan mı?" diye konuşmuştu.

CHP'li Öztrak bugün düzenlediği basın toplantısında Albayrak'ın açıklamasına da yanıt verdi.

Öztrak şöyle konuştu;

SORU - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sizin hazine müsteşarı olduğunuz 200 yılında yüzde 12 faizle 30 vade ile borçlanıldığını, kendilerinin hala bu borçları ödediğini söyledi. Bu konudaki yorumunuz nedir?

YANIT - Damadın hazine tarihini bilmemesini hiç yadırgamadım. Bakanlıkta liyakat değil, damatlık esas olunca, böyle saçmalamak da doğal oluyor. Her şeyden önce, 2000 yılında ben hazine müsteşarı değildim.

Benim hazine müsteşarlığım döneminde 30 yıl vadeli bir dış borçlanma da yoktur. Benim faizler konusunda ne yaptığımı merak ediyorsa, kendisine söyleyeyim. Göreve geldiğim Mart 2001'de, yüzde 194 olan iç borçlanma faizini, görevden ayrıldığım Nisan 2003 itibarıyla yüzde 50'ye kadar düşürdük. Yani görev süremizde iç borçlanma faizi 137 puan birden geriledi. Benim tüm müsteşarlığım dönemimde yapılan dış borçlanma 6,4 milyar dolardır.

Madem öyle, soruyor bir de sosyete damadın yaptıklarına bakacağız. Kendisi 2018 Temmuz'da göreve geldi, o günden bugüne kadar bütçeden faiz lobilerine 33.6 milyar dolar para ödedi. Bakın yapılan borçlanmadan değil, sadece yapılan faiz ödemelerinden bahsediyorum. Sadece ödedikleri faiz, benim dönemimde yapılan toplam dış borçlanmanın 5 katı. Yani kayınpeder ve damadın birlikte yönettikleri dönemde vatandaşlarımızın alın terinden toplanan vergilerden her gün 50 milyon dolar, her saat 2.1 milyon dolar faiz lobilerine verilmiş.

Etiketler
Berat Albayrak Faik Öztrak Hazine ve Maliye Bakanı