CHP'den tutuklu gazetecileri özgürlüğe kavuşturacak formül

İtiraz kabul edilirse, tutuklu gazetecilerin infazı da yarı yarıya inecek, böylece tahliye olmalarının yolu açılacak.

CHP'den tutuklu gazetecileri özgürlüğe kavuşturacak formül

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, CHP'nin infaz düzenlemesi için Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı başvuruda, düzenlemede kapsam dışı bırakılan gazeteciler için özel bir formül bulduğunu yazdı.

Selvi'nin yazısında anlattığı CHP'nin 'tutuklu gazetecileri özgürlüğüne kavuşturma formülü' şöyle:

CHP, afla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne bugün ya da yarın başvuruda bulunacak. Ancak CHP bir değil, iki başvuru yapacak.

1- Bugün ya da yarın, şekil şartı açısından iptal başvurusunda bulunacaklar. İnfaz indiriminin af yasası olduğunu belirterek, Meclis’ten 279’la oyla geçen düzenlemenin en az 360 milletvekilinin oyuyla kabul edilmesi gerektiğini ileri sürecekler.

2- CHP önümüzdeki hafta ise asıl önemli adımı atacak. Başta eşitlik ilkesi olmak üzere esastan iptal başvurusunda bulunacak.

İŞTE O FORMÜL

CHP’nin başvurusunda cezaevindeki gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel önemli bir yer tutuyor.

AK Partili hukukçular, “bunun büyük bir kandırmaca olduğunu, çünkü infaz indiriminin cezası kesinleşenlere uygulandığını ama Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel’in henüz yargılanmadığını, verilmeyen hapis cezasından infaz indirimi yapılamayacağını” savunuyorlar.

CHP’liler ise tutuklu gazetecilerle ilgili bir formül bulduklarını söylüyorlar. “AK Parti infazı üçte iki olan suçları yarı yarıya indirdi. Ancak çıkan yasada TMK’nın 17. maddesine ‘Terör suçlarının infazı dörtte üç olacak’ diye özel bir hüküm konuldu. Gazeteciler TCK 220’ye göre yargılandıkları için infazları dörtte üçte kaldı. İnfazın biri yarı yarıya indirilirken, terör suçlarında bu oranın dörtte üçte kalmasına itiraz edeceğiz. İtirazımız kabul edilirse, bunların infazı da yarı yarıya inecek, böylece tahliye olmalarının yolu açılacak” diyorlar.

Bir sihirli formül ama sonuç ne olur bilemem.

Yazının tamamı için

Etiketler
İnfaz düzenlemesi Tahliye