Sokağa çıkma yasağı gelecek mi? Süleyman Soylu'dan yeni açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağına ilişkin "Hiçbir yasağı almaktan çekinmeyiz. Evde kal' çağrıları ile vatandaşları evde tutabiliyoruz" dedi. Soylu, yaklaşık 20 emniyet personelinin koronavirüse yakalandığını açıkladı.

Sokağa çıkma yasağı gelecek mi? Süleyman Soylu'dan yeni açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağına ilişkin "Hiçbir yasağı almaktan çekinmeyiz. Evde kal' çağrıları ile vatandaşları evde tutabiliyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, gazeteci Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtladı.

Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

"Bizim almayacağımız hiçbir tedbir yoktur. Almaktan çekinmeyiz. Valilerimizle değerlendirme yaptık. Bunu Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Son 4 5 gündür Türkiye'de hayat yüzde seksen durmuştu bundan 4-5 gün önce. Sokağa çıkma yasağı koyabiliriz. Güvenliğe, sağlığa, gıda tedariği yapanlara koymayacağız.

Bunların dışında sosyal izolasyonu sağlamış durumdayız. Sokakları, meydanları gördünüz. İstanbul'da Ankara'da tamamen boş. Yüzde 60 70 Türkiye'deki toplu taşımadaki sayı azaldı. Şehirlerarası ulaşımda yüzde 94 oranında azaldı.

'Evde kal' çağrıları ile vatandaşları evde tutabiliyoruz. Parametreleri takip ediyor, izliyor, yönetmeye çalışıyoruz. Şu andaki (bugün ve dün) durumda yüzde 95 civarında hayat eve çekildi. Yarını ve diğer günü de izleyeceğiz."

"Ekonomi etkilenir diye bir kaygımız yok. Ekonomi muhakkak etkilenecektir. Her ülke etkileniyor. Bundan sonra Avrupa, Çin, ABD ekonomisi nasıl olacak bilmiyoruz. Bizim için 4 konuyu ayakta tutmak önemli.

Sağlık sistemi, tedarik gıda, kamu düzeni ve sosyal izolasyonu sağlayacağız. Bunu sağlayacak bir süreci oluşturmaya çalışıyoruz. Oluşturamazsak tüm tedbirleri alırız."

"Yaklaşık 20 personelin testi pozitif"

ABD’nin New York’ kentinde 500 polisin koronavirüse yakalandığını hatırlatan Özdemir’in Türkiye’deki emniyet mensupları arasında durumun ne olduğunu sorması üzerine Soylu, yaklaşık 20 personelin testinin pozitif olduğunu söyledi.

Bunların arasında iyileşenler de var. Hem sahada olmaları hem görevlerini tam anlamıyla yapabilmeleri ve sağlıklarını devam ettirmeleri bizim için çok önemli.

Hem Emniyet Genel Müdürlüğü’müz, hem Jandarma hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı’mız konuyla ilgili gereken hassasiyeti gösteriyorlar.

Emniyet personelimize 2 milyonun üzerinde maske ve 3,5 milyon eldiven tedarik edildi. Bunun yarısı kadarı da Jandarma’ya. Aynı şekilde 6 bin 500 kişilik Sahil Güvenlik personeline de bir o kadar daha.. Bunun yanı sıra Ankara Dikimevi’nde günde 100 bin maske üreten bir sistemi de devreye aldık.

Umreden dönenler

Süleyman Soylu, 18 gün önce umreden dönenlerin karantinaya alınmasında geç kalınıp kalınmadığı sorusuna da şu cevabı verdi:

Bize Suudi Arabistan’dan umrecilerle ilgili vaka konusunda herhangi bir bilgi gelmedi.

Ne zamanki Türkiye’de ilk vakayı gördük, bir saat içerisinde tüm umrecileri, hiçbir gecikme olmadan karantinaya aldık. Yurt dışından gelenleri de hemen karantinaya almaya başladık.

Yerleştirdiğimiz yurtlarda temizliğin yapılması, üç öğün gıda tedariğinin sağlanması, polis nezareti, her kata kamera takılması… Hepsi 24 saat içerisinde tamamlandı.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Ağrı Sokağa çıkma yasağı Süleyman Soylu