Muharrem İnce: Değişim rüzgarını hissediyorum

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce CNN Türk'te yayınlanan "Seçime Doğru Özel" programına konuk oluyor.

Muharrem İnce: Değişim rüzgarını hissediyorum

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce CNN Türk'te Seçime Doğru Özel programının konuğu. Başak Şengül moderatörlüğünde gazeteciler Hande Fırat, Hakan Çelik ve Murat Çelik soruyor Muharrem İnce yanıtlıyor.

İnce'nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Müthiş bir hava var. Değişim rüzgarını hissediyorum.

Yarın Uşak'a ardından Afyonkarahisar'a geçeceğim. 73 vilayete gideceğiz. Programları sıkıştırabilirsek mitingleri 81 ile tamamlamaya çalışacağız.

Bayram namazında köyüme gideceğim.

İnsanları faiz lobisiyle üst akılla kandırmaya çalışmayalım. Merkez Bankası'nın para politikaları bağımsız olacak. Kamu bankalarının düzeni kurulacak.

Acil olmayan kamu yatırımlarını erteleyeceğim. Polisiye tedbirlerle ekonomi olmaz. Siz demokrasinizi, hukukunuzu düzeltin. Sabit kur gibi dedikoduları tümden yok edeceğiz. Ziraat Bankası yüzde 80'ni tarım ve tarıma dayalı olanlara kredi verecek. Halkbank esnaf ve kobilere kredi verecek. Türkiye dışarıdan para aldı bununla taşa toprağa gömdü. Gerisini alamayacak üretim yapmadığı için.

1200 civarında yabancı şirket kapatmış. Türkiye batıyor. Memleket bu durumdayken Kanal İstanbul'un ne getirisi olacak bizlere. Kanal İstanbul projesini durduracağız. Milletin güveni de yabancı yatırımcıların güveni boşa çıkardılar.

ERDOĞAN'IN SEÇİM BEYANNAMESİ

Erdoğan ancak özür dileyebilir, iflas belgesini açıklayabilir. Ben ekonomiyi düzelteceğim demesi ayıp. CHP milletvekillerinin verdiği önergeler AKP'liler tarafından reddedilmiş. Polise öğretmene hemşireye 3 bin 600 günü vermemişsin. Şimdi bir 'İnce' korkudan bunları vereceğim diyorsun.

(Erdoğan'ın açıkladığı projeden beğendiğiniz var mı?) Bugün ayrıntılı incelemedim ama yarın akşam incelerim. Atatürk Havalimanı'nın olduğu yere park yapacaksa desteklerim. Ama zaten o yapamayacak, ben yapacağım. Erdoğan, oraya rezidans kondurmadan, oraya TOKİ'yi doldurmadan 'Millet Parkı'nı yapmaz.

Geçmiş örneklere baktığımızda, her tarafı ranta boğdular. Keşke daha önce yapsalardı. Sadece orası yetmez. Onun yanındaki arazileri de dahil etseler. Biz dahil edeceğiz. Onun elinde olsa yapmayacaktır. Bir kenarına yapacak, yanına gökdelen konduracaktır.

MUHARREM İNCE'NİN EKİBİ

İlhan abi (İlhan Cinaner) ile her gün görüşüyoruz. Aykut Erdoğdu ile konuşuyorum. İkinci turda kurmaylarım ile çıkacağım. Birinci tur geçmeden kimseyi açıklamayacağım. Ekibim belli, 2014'ten bu yana çalışıyorum. Mülakat varsa liyakat yoktur. Yüzde 90 oranında kaldıracağım."

İNCE EKONOMİ İÇİN YAPACAKLARINI AÇIKLADI

1- En acil işimiz yargı. Adil bir yargı düzeni kurmak gibi bir görevim var.

2- Yatırımcının önündeki bürokratik sıkıntıları ortadan kaldıracağız.

3- Saplantıları ortadan kaldıracağız.

4- Ekonomilerin başına liyakat sistemi ile birini atayacağız. Devlet kemer sıkacak. Saray'dan başlayacağım. Evimde otururum. Çankaya Köşkü'nü de devlet işleri için kullanırım. Kalan para ile AR-GE çalışmalarında bulunuruz. Aralık'ta 359 milyon lira harcadılar.

Kaynak mı yok? Saray yaparsanız, Suriyelilere 40 milyon dolar harcamazsanız alın size kaynak.

AB konusu

AB'nin kuralları istemesi doğal. Biz içimizdeki sorunları halledersek yine de almazlarsa bunu konuşuruz. Siz de yaşlı biz de genç bir nüfus var. ABD'de rekabette sosyal hakları aşağı düşmeyeceğine göre nasıl mücadele edeceksiniz? AR-GE ile. Siz de genç nüfusunuz var mı yok. Bizde var. İyi eğitirsek alırlar.

İtalyan elbiseleri 3500 avro. Türkiye'de dikilenleri var. Fason çalışıyoruz. Marka yok, tasarım yok. Markayı özgür bir nesil üretebilir. Gençler beni eleştirebilir, AB bizim iyi eğitimli genç nüfusa muhtaç. Gençlerimiz karikatür yapacak, bizi eleştirecek.

Cumhurbaşkanı olarak çocuk sayısına karışma hakkım yok ama çocuk bezine, çocuk mamasına sütündeki KDV'ye karışma hakkım var. Çocuk ihtyaçlarında KDV'yi indireceğim

Siyasetteki gerilim

Erdoğan'ı ziyaret ettim, başarılar diledim. Sonra para da yatırdım, ihtiyacı yok ama. Aile konusunda hassasım. O konuda konuşmam ama kendileri yaparsa cevap veririm. Misafirin nerede oturtulacağı ev sahibinin şanıdır. Yurt dışında oturmam. Türkiye'yi temsil ettiğim zaman eşit şartlarda otururum.

"Mamada, bezde KDV'yi indireceğim"

ÖTV kaldırıcağım demedim. Onu bir düzeltelim. Sesli kitap KDV %18, kitapta yüzde %8, sıkı durun kutsal kitap %1. Kutsal kitapta KDV olur nu? Erdoğan, üç çocuk, beş çocuk yapın dedi mi dedi. Ben kimsenin çocuk sayısına karışamam, hatta dalga geçtim yaptım biz önereceksek altı ok da olur dedim. Ama benim cumhurbaşkanı olarak millet isterse çocuk sayısına karışma hakkım yok ama çocuk bezi, maması, sütündeki KDV oranına müdahale etme hakkım var. Mamada, bezde, sütte KDV inecek. Musluktan akan sudan 5 vergi alınıyor. Elmas, pırlanta, yatta ÖTV yok.

3600 diyor, cemevlerinin statüsü . Ona bir önerim var bunları KHK ile yapabilir. Seçimi bekleme. Madem söz verdin.

Şu anda ülkeyi yönetiyor mu yönetiyor. Neden bekliyor. Seçim öncesinde müjde ver hem oy alırsın. Yapamayacak, yapmayacak, tercihi değil. Ekonomi tercih meselesi. Söylediklerinin tümünü yapabilir. Biz bunları defalarca Meclis'e getirdik, reddettiler.2002'de atanmamış öğretmen kalmayacak demişti. 350 bin öğretmen var şu anda.

"5 milyon genç kayıp"

2 milyon çocuk sistem dışında şu anda. 15-29 yaş arasında 18 milyon gencimiz var. Bu ülkeyi ben yönetiyor olsaydım işi gücü bırakıp bununla ilgilenirdim. Bunların arasındaki beş milyon genç; iş,okul, kurs yok. Bu ülke kalkınabilir mi?

Bu ülkenin her şeyi atıl. Üç tarfıo denizlerle çevrili, balıkçılık, deniz ulaşımı gelişmiyor. Tarım alanları boş. Her şey var. Biz oturmuşuz ülkenin başına nöbet tutuyoruz. İlk işim 5 milyon kişiyi bulacağım.

Eğitim sistemi

5 sınav değişikliği oldu.Sınava 2 ay kala artık tarihi de değişti. Hayatta çocuklardan daha değerli bir şey olabilir mi? Neden çocukların sınavının tarihini değiştiriyoruz, seçimi değiştirelim.1+8+4 sistemi olacak.Ayın 24'ünde daha detaylı açıklayacağım."

Parlamenter sisteme dönüş takvimi

Parlamento aritmatiği önemli. Önce restorasyon ondan sonra iki yıl içinde yapabiliriz. O süre içinde şeffaf bir devlet yapısı, hesap verebilen bir devlet yapısı, özgürlükler olacak. Siyaset bir ilke işidir.

Matematik bilen bir adamın aykırı bir şey yapması mümkün değildir. Birinci turda çatı aday doğru olmaz.

Af açıklaması

Adalet düzelmeden af çıkarırsanız bu yeni aflara gebedir. Sürekli af çıkaracağınıza adaleti bir kez kurup hukukun üstünlüğü sağlayın. Bataklıkta bir sineği öldürmeye benziyor. Yargının bağımsız olmasın için üç ay.

Parlamento ile ilgili mesnetsiz açıklamalar var. Sür ne ise kaymak o. Bu uzlaşma sağlanabilir. Erdoğan birkaç senedir yerli otomobilden bahsediyor. Ne kadar ilkel kaldı. Bundan 10 yıl önce dünyanın en büyük 10 şirketi 5'i petrol, 5'i bankaydı. Şimdi 5'i e-ticaret şirketi. Ne otomobili. Erdoğan dünyayı 20 yıl önceden takip ediyor.

"Erdoğan dünyayı 20 yıl önceden takip ediyor"

Parlamento ile ilgili mesnetsiz açıklamalar var. Sür ne ise kaymak o. Bu uzlaşma sağlanabilir. Erdoğan birkaç senedir yerli otomobilden bahsediyor. Ne kadar ilkel kaldı. Bundan 10 yıl önce dünyanın en büyük 10 şirketi 5'i petrol, 5'i bankaydı. Şimdi 5'i e-ticaret şirketi. Ne otomobili. Erdoğan dünyayı 20 yıl önceden takip ediyor. Ben en ilerisine talibim.

Güneş, rüzgar enerjisi önceliğimiz. Bitirme tezi nükleer enerji olan biri olarak söylüyorum. İlk önce yenilenebilir enerji.Bunları araştıracağız. Nükleer enerji konusunu yeniden gündeme getireceğiz.

"Görevden alırım"

Bu ülkenin genelkurmay başkanı helikopterle o bahçeye inemez. O bir güç gösterisidir. Bunu yaparsa görevden alırım.9 milyona yakın bir para toplandı. Benim kampanyam millet kampanyasıdır. Yardımlarını bekliyorum."

Emeklilere müjdeli haber

Bu iş lütufla olmaz kanun yapacağız. Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklileri o günkü asgari ücret neyse onu vereceğiz

CHP listeleri

Listelerde olmayan arkadaşlarım miting alanındalar. Bana dediklerini söylüyorum, "Yapacağımız bir şey var mı?" dediler. Bir kişi küseni görmedim.Gönül isterdi ki arkadaşlarımız olsun. Bunlarla uğraşacak zamanımız yok.

Herkesin Cumhurbaşkanı adayı olacağım için CHP'nin oyundan daha fazla olacağına inanıyorum. Görünen köy kılavuz istemez, kazanacağıma inanıyorum.

Suriye konusu

Esad'a ne özel bir kinim ne de özel bir sevgim var. Kardeşim Esad'dan Kanlım Esed'e geçmemeliyiz. 4 milyon Suriyeli yaşıyor ama bizim orada büyükelçiliğimiz yok. Denenmelidir. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalıdır, anayasa oluşturulmalı ve seçim yapılmalıdır. Kim seçilirse onu tanırım. O komşunun iç meselesidir. Öyle olursa evlerine dönerler. Bayramda gidiyorlar 10 gün kalıp buraya geliyorlarsa demek ki kalabilirler. Laubali bir devlet yönetimi. Ne demek ya? Bayramda tatile gidebiliyorlar. Kapatırım kapıyı. Burası aşevi mi?

Huzurdan büyük bir proje mi var? Projem bu.

Ana dil

Kürt sorunu bir siyasal sorunudur. Siyasal ahlak sorunudur. Çocuklarımıza önce resmi dili sonrasında ise ana dilini öğreteceğiz. Üçüncü olarak uluslararası bir dil öğreteceğiz. Dünya ile iletişim halinde olacaklar. TRT borazanlıktan başka ne işe yatıyor. Muhattap parlamentodur. Bir televizyon programı ile sabaha kadar tartışırız. Biz Kürtlerle aynı ülkeyi paylaşan insanlarız. Bir seçim geleneği var ülkede. İsrail meselesi çıkar. Eğer bir anlaşma yaptılarsa yalandan çıkarırlar. Ticareti kestiniz mi kesmediniz, Mavi Marmara'dan aldığınız tazminatı geri verdiniz mi, hayır. Gazze'ye gideceğim" diyor, gittiği yer Gebze."

Adaylık süreci

Topyekun bir şekilde yardım ediliyor. Bir kişi ayırt etmeden beni amansız eleştirenler dahil. Adaylık konusunda ateşi Orhan Sarıbal yakmıştır. Bursa'da sormuş ve ben çıkmışımdır.

Öğretmenlere 3600 verince bazı öğretmenler emekli olacak. Sabahçı-öğlenciyi kaldırırsak öğretmen eksik bile kalır.

Askeri liseler

Askeri öğrenciden darbeci mi olur? Alıp götürmüşler. Yalova'dan da götürmüşler erleri de, belediye arayıp otobüs istemişler. Nereden bileceksiniz darbe olacağını. Kuleli Askeri Lisesi neden kapansın?

Emeklilikte yaşa takılanlar

Gereğini yapmış zaten neden bekletiyorsun? Onun maaşını bağlayacaksın. Ölürse ne olacak?

Etiketler
Muharrem İnce Mitingleri Muharrem İnce Seçim