Gamze İlgezdi: Çocuk yurtları, çocukevleri ve huzurevlerinde virüse karşı ne önlemler alınıyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi'den Adalet Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na koronavirüs soruları.

Gamze İlgezdi: Çocuk yurtları, çocukevleri ve huzurevlerinde virüse karşı ne önlemler alınıyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi dönemlerinin aynı zamanda yoksulluk ve yoksunluk la mücadele dönemleri olduğunu vurgulayarak, Adalet Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Coronavirus salgını ile ilgili hangi önlemleri aldığını sordu.

Çocukevleri, çocuk destek merkezleri, cezaevlerinde kalan ve sokakta yaşayan çocuklar, sığınma evlerindeki kadınlar ile devlete ait huzurevlerinde kalan yetişkinlere ve sınırdaki mültecilere dikkat çeken İlgezdi, acil önlem çağrısı yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, dokuz sağlık meslek örgütü temsilcisiyle birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yla toplantı yaptıklarını belirterek, “Türkiye’deki ilk vaka sonrası yapılan toplantıda alınacak önlemler konusunda önerilerimizi sunduk, Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgilendirildik. Bugün geldiğimiz noktada vaka sayısı da karantina altına alınan insan sayısı da artıyor. Virüsle mücadele eden ülkelerdeki vaka sayısındaki logaritmik artışı göz önünde bulundurduğumuzda dezavantajlı gruplar için de acil önlemler alınması gerekliliğiyle karşı karşıyayız” dedi.

“VAKA SAYILARI ARTIYOR, BAKANLIKLAR HANGİ ÖNLEMLERİ ALIYOR?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, son 9 yılda 859 bin 759 çocuğun suça sürüklendiğini, sadece 2018 yılında 14 bin 502 çocuğun hükümlü olarak cezaevine girdiğini hatırlatarak, “Çocuk Ceza İnfaz Kurumları’nda kalan çocukların virüsten korunması ve olası bir hastalık karşısında yapılacaklar konusunda Adalet Bakanlığı hangi önlemleri aldığını kamuoyu ile paylaşmalıdır. Bu çocukların beslenmelerinden, kişisel bakımlarına kadar tüm süreç halk sağlığı açısından önemlidir” diye konuştu.

Virüsle mücadele döneminde sığınmaevlerinde yaşayan kadınlardan, devletin bakımını üstlendiği çocuk ve yaşlılara kadar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın üstüne düşen görevlerin önemini ve aciliyetini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

“Sayın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, bu süreçte sessizliği tercih etse de kamuoyunun beklediği cevaplar var. Türkiye’de 6.132’si çocuk evleri sitelerinde, 6.164’ü çocuk evlerinde ve 1.571’i çocuk destek merkezlerinde olmak üzere bakımı sağlanan toplam 13.867 çocuk var. Bu çocuklar haricinde koruyucu aile yanında yaşayan 7.259 çocuk daha var. Bu çocukları virüs salgınından korumak için neler yapılıyor, hangi önlemler alındı? Bu kurumlarda ilaçlama ve dezenfekte çalışmaları yapılmakta mıdır? Çocuklar arasında karantinaya alınmış çocuk var mıdır? Bu soruların cevabı Türkiye’nin virüsle mücadelede kat ettiği yol açısından da önemlidir.”

İlgezdi, virüsün özellikle 65 yaş üstündeki insanlar için daha tehlikeli seyrettiğini belirterek, “Devlete ait huzurevlerinde yaklaşık 14 bin kişi yaşıyor. Bakanlığın huzurevleriyle ilgili acil eylem planı var mı? Kronik hastalığı olan yaşlı insanlarla ilgili hangi önlemleri aldılar? Kurumların ziyaretlerine sınırlandırma getirdiler mi? Personelin sağlık kontrolleri yapılıyor mu?” diye sordu.

“SADECE EVLERDEN ÇIKMAYIN DEMEK YETERLİ DEĞİL”

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, virüsle mücadelede “evlerinizden çıkmayın, yakın temasta bulunmayın” uyarılarının dezavantajlı gruplar açısından riski azaltmadığını belirterek, “Sığınmaevlerinde yaşayan kadınlar ve çocuklar, sokakta yaşayan 12 bini aşkın çocuk, sınırlarda yaşam mücadelesi veren mülteciler ve çocukları için de acil eylem planları hayata geçirilmezse hem onlar açısından hem de toplum sağlığı açısından büyük bir riskle karşı karşıya kalacağız. Devletin görevi yaşatmaktır. İlgili bakanlıkların hızla alınan önlemler konusunda kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir. Tüm sürecin takipçisi olacağım, ilgili Bakanlıkların cevaplarını da merakla bekliyorum” dedi.

Etiketler
Adalet Bakanlığı