Partinin kuruluş dilekçesi bugün veriliyor: Ali Babacan'dan 'Erdoğan ile mücadele edebilecek misiniz' sorusuna yanıt

Yeni parti kurma hazırlıklarında sona yaklaşan eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, FOX Tv canlı yayınında partinin kuruluş dilekçesinin bugün İçişleri Bakanlığı'na verileceğini açıkladı.

AKP’den istifa eden eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, FOX Tv'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına katıldı.

Ali Babacan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Üretim ile ilgili anlaşmazlık var. O bol arz, düşen talep fiyatın düşmesini kaçınılmaz kılar. Bu Türkiye için iyi haber. Türkiye petrol ve gaz ithal ediyor. Böyle 30 dolarlarda kalması Türkiye için iyi haber. Virüs daha çok etkin olursa, daha fazla insan maruz kalırsa bu fiyat kolay kolay yükselmez. Yaz aylarının gelmesiyle salgının trendi tersine dönerse o zaman farklı gelişmeler olabilir.

Altın fiyatları istikrarsızlık olduğunda yükselir, her şey karmakarışık olduğunda insanlar sağlam bir limana park etmek ister yatırımlarını, o da çoğu zaman altın olu.

Partinin ismi çarşamba günkü lansman programında teyit edeceğiz. Bu çıkan isim olabilir de başka bir isim de olabilir. Kuruluşta İçişleri Bakanlığı'na bir dilekçe veriliyor. 90 kişilik bir kurucular kurulu ile bu sabah bakanlığa dilekçemiz veriliyor. Partinin tüzüğünün, programının son halini verdik. Heyetimiz gidecek İçişleri Bakanlığı'na dilekçeyi verecek."

"YENİDEN ÖZGÜRLÜK, YENİDEN DEMOKRASİ"

"Mevcut durumda bu ülkenin refaha ulaşması mümkün görünmüyor" diyen Babacan, "Refah seviyesi artmış, özgürlük ortamının arttığı bir ülke istiyoruz. Bu yaparken yeniden özgürlük, yeniden demokrasi dememiz gerekiyor. Türkiye'de sorunlar konuşulamıyor. Türkiye'de sadece hapiste değil, tecrit edilmiş gazeteciler var. Parti programını çarşamba günü paylaştığımızda birinci sayfa basın özgürlüğü, tüzüğümüz birinci sayfa basın özgürlüğü. Sorun var diyeni susturuyorsanız, bu ülke sorunlarını konuşamıyor demektir. Problemlerini konuşamayan ülkenin çözüm ülkesi beklenemez" diye konuştu.

YÖNETİM SİSTEMİ TARTIŞMASI

"Türkiye'nin temelinde kötü yönetim yatıyor" diyen Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında şunları söyledi:

"Geniş bir mutabakatla sistem oluşturulur. Çok önemli ama düzeltmek o kadar zor değil. Bu yönetim anlayışıyla ilgili. Yönetenler hukuk içinde mi, Meclis çalışıyor mu... Meclis'in denetim fonksiyonunun çalışır olması gerekir. Sistemde önemsizleşmiş durumda. Sistem değişikliği öncesi de pek çok sorun vardı. Büyük bir potansiyel varken, Türkiye, içinde bulunduğu şartları hak etmiyor."

"BİZİM MESELEMİZ SORUNLARI ÇÖZMEK"

Küçükkaya’nın “Erdoğan’la mücadele edebilecek misiniz?” sorusuna “Bizim kişilerle işimiz yok. Bizimle uğraşacaklara biz de gerekli cevapları vereceğiz ama kavga etmeden” yanıtını veren Babacan şunları söyledi:

Bizim meselemiz sorunları çözmek. Biz kişilerle uğraşmayacağız, bazılar bizimle uğraşabilir. Biz ülkenin sorunlarını çözmekle uğraşacağız. Mevcut siyasi partilerin hepsine rakip olarak çıkıyoruz.

Geçmişte anlaşmak belki zor. Geçmişinde mutabakat zor ama ortak bir Türkiye geleceği etrafında insanlarımızın buluşmasının mümkün olduğunu görüyoruz. Farklı kesimlere baktığınızda hepsinin hedefi aslında ortak. Bizimle uğraşacaklar, biz de onlara gerekli cevapları vereceğiz, kuşkusuz ama kavga üzerinden siyaset yapmak istemiyoruz.

ABDULLAH GÜL ÇOK DESTEK OLDU AMA…

Ali Babacan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yeni parti konusunda ipleri kopardığına dair iddialarla ilgili şunları söyledi:


Abdullah Gül ile çok eski dostuz. Ben siyasete girmeden önce tanıyordum. Beni siyasete davet eden kendisi. Bizim parti hazırlık çalışmalarında bize tecrübesiyle ve fikirleri ile çok destek oldu. Ama siyasi kadronun tamamı biz ve bizim arkadaşlarımızdan oluşan kişiler.

Bu kadronun mümkün olduğunca siyaseti bilen ve siyasete yeni kazandırdığımız kişilerden oluşuyor. Listemizde göreceksiniz ki daha önce siyaset yapmamış isimler. Yüzde 30 kadın üyelerden oluşuyor. Yüzde 20’ye yakın 30 yaş altı var. Tüzüğümüze genç ve kadın kotası koyduk. Engelli kotamız var.

OSMAN KAVALA YORUMU

Tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala üzerindene ekonomi yönetimini eleştiren Babacan, şunları söyledi:

Bir iş adamımız, Osman Kavala 2.5 yıldır hapiste. Dosyadan beraat ettiği halde bir savcının girişimiyle tutuklandı. Böyle bir ülkeye yatırımcı nasıl güvenecek? Bir ülkeye yatırım yapılmazsa istihdam olmaz. Yatırımın olması için hukuk sistemine güven olması lazım. Hukuk yoksa yatırım gelmez, işsizlik sorununu çözemezsiniz. Bu işin temeli. Temelle ilgili birçok sorun var. Dünyada paranın bu kadar bol olduğu bir dönemde eğer yatırımcı bu ülkeye yatırım yapmıyorsa çok vahim. Çok kolay düzeltiriz bunu. Kurumsal altyapıyı düzeltmeniz 30 gün. Her ay ülke bambaşka hale gelir.

Etiketler
Ali Babacan FOX TV İçişleri Bakanlığı