Bakanlıktan itiraf gibi açıklama: 'Galata Kulesi’nin tahsisi siyasi bir konu'

Galata Kulesi’nin İBB’den alınması hakkındaki soruya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı’ndan itiraf gibi bir yanıt geldi.

Bakanlıktan itiraf gibi açıklama: 'Galata Kulesi’nin tahsisi siyasi bir konu'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine devam edilen torba kanun müzakerelerinde gündeme gelen Galata Kulesi ile ilgili tartışmalara Kültür Ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan yanıt verdi.

Komisyon görüşmeleri sırasında konuyu gündeme getiren CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, şu değerlendirmeleri yaptı: “Yerel yönetimlerin yetkisinde olan alanların 31 Mart yerel seçimlerinden sonra hızla merkezi yönetime geçirilmeye başlandığına şahit oluyoruz. Belediyelerin yetkisinde olan alanlara hâkim olma gibi bir durumla karşılaşıyoruz. Bu bağlamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yetkisinde olan Boğaziçi imar yetkisi merkezi yönetime alındı ve Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nde (UKOME) üye çoğunluğu merkezi yönetim lehine değiştirildi. Bunun son örneği Galata Kulesi oldu.

Kule’nin işletmesi İBB’den alınacak. Kültür ve Turizm Bakanı, “Galata Kulesi etrafında Beyoğlu Kültür Yolu Projemiz var, bunu gerçekleştirmek için yapıyoruz. Beyoğlu’nu eski günlerine kavuşacak…” Beyoğlu Belediyesi, kaç dönemdir Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yönetilmiyor mu? İBB 25 yıldır yine aynı şekilde. Yıllardır süren oranın kültürel yozlaşmasını bu hâle getiren bir iktidar, bir yönetim ki orayı da yerelde yöneten bir iktidar partisi. Şimdi, bunun nasıl bir gerekçesi olabilir? Beyoğlu ne hâle geldi ya da İstanbul’da kültürel, tarihî ve turizm açısından ne hâle geldiğini İstanbul’da yaşayan herkes zaten biliyor.”

“Galata siyasi bir konu”

İstanbul Milletvekili Özdemir’in değerlendirme ve sorularına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan, şu yanıtları verdi: “Şimdi sanki biz yerelde olan bazı yetkileri Bakanlığa almış gibi bir şey var. İlk okunduğunda belki öyle bir algı da olabilir. Galata Kulesi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün kendisine ait olan, kendi mülkiyetinde olan bir yerin tahsisinin kaldırılmasıyla ilgili. Bu zamanında niye veya tekrar tahsis edilebilir falan, o tür siyasi tartışmalara Başkanın uyarısıyla ben girmek istemiyorum.”

“Galata İBB’ye tahsis edilmişti”

Bakan Yardımcısı Alpaslan, Galata Kulesi’nin işletme hakkının nasıl verildiğine ilişkin soruya ise, “Kamu kurumları kendi aralarında protokolle veya tahsisle bina ve yerlerini kullandırdıkları için vakıfların kendi özel mülkiyetinde burası, özel malı, zamanında verilmiş, onun süresi dolduğu için de sonlandırmış. Yani iki kamu kurum arasında tahsis yapılmış.” şeklinde yanıt verdi.

Bakanlıktan itiraf gibi açıklama: 'Galata Kulesi’nin tahsisi siyasi bir konu' - Resim : 4

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısının yanıtını değerlendiren Milletvekili Özdemir, “Maalesef yerel seçimlerde İstanbul başta olmak üzere elindeki birçok belediyeyi kaybeden iktidar partisi, kaybettiği yerel yönetimlerin yetkilerini ve kendilerine tahsis edilen yetki alanlarındaki yetkileri merkeze alıyor. Yerel yönetimlerin yetkileri elinden alınıyor ve görev alanları sınırlandırılıyor. İBB tarafından işletilen Galata Kulesi’nin merkeze alınması girişimini de bu bağlamda değerlendiriyoruz.”

Etiketler
Bakanlık Galata Kulesi Turizm