Ahmet Hakan iktidarın Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yaptığı açıklamaları eleştirdi

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, bugünkü köşe yazısında Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yapılan değerlendirmeleri yorumladı. Ahmet Hakan, "İktidar... Gezi’nin özellikle park çevresindeki dar alana odaklanan barışçıl kısmını görmüyor" dedi.

Ahmet Hakan iktidarın Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yaptığı açıklamaları eleştirdi

Bugünkü köşesinde Gezi Parkı eylemleri hakkında yapılan yorumları değerlendiren Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, tarafsız bir yorum yapmanın artık imkansız olduğunu söyledi.

"Tarafsız bir Gezi yorumu yapmak artık imkânsız" başlıklı yazısında iktidar ve muhalefet tarafından yapılan yorumları kıyaslayan Ahmet Hakan, "'İçinde asla kabul edilemez yaygın Vandallıklar ve şiddet de vardı, özellikle dar alanda kalan barışçıl bir taraf da vardı' diye bir cümle kurmanın bile imkânı kalmamıştır." diye yazdı.

Ahmet Hakan, iktidarın Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yaptığı yorumları "İktidar... Gezi’nin özellikle park çevresindeki dar alana odaklanan barışçıl kısmını görmüyor, görmek istemiyor. Çadırların yakılmasının ardından spontane bir şekilde geliştiğini görmüyor, görmek istemiyor." diyerek eleştirdi.

İşte Ahmet Hakan'ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

İktidar, Gezi’yi...
Baştan sona bir yakma yıkma, cam çerçeve indirme, araçları tahrip etme, kargaşa çıkarma olayı olarak yorumluyor... Sokak hareketiyle hükümet devirme planının uygulamaya sokulması olarak görüyor... Arkasında yabancı güçlerin olduğu bir kışkırtma olarak anlıyor... Büyük bir ihanet olarak görüyor, tek bir olumlu yön bile görmüyor.

*

Muhalefet, Gezi’yi...

Spontane ve kendiliğinden gelişen çevreci bir aksiyon olarak değerlendiriyor... Baştan sona barışçıl bir eylem olarak görüyor ve yorumluyor... Tek amaçları Gezi Parkı’ndaki ağaçları korumak olan gençlerin geliştirdikleri son derece masumane bir aydınlanma hareketi olarak görüyor... Haklı bir direniş olarak görüyor, tek bir olumsuz yön bile görmüyor.

*

Sonuç?

Sonuç şu:

- İktidar... Gezi’nin özellikle park çevresindeki dar alana odaklanan barışçıl kısmını görmüyor, görmek istemiyor. Çadırların yakılmasının ardından spontane bir şekilde geliştiğini görmüyor, görmek istemiyor.

- Muhalefet... Gezi’nin çevresine yayılmış olan Vandallıkları görmüyor, görmek istemiyor. Yakıp yıkmayı, Dolmabahçe ofisine yönelen şiddeti, bin türlü örgütün işin içine girmesini görmüyor, görmek istemiyor.

*


İki taraf da ödün vermeye yanaşmıyor... İki taraf da çok keskin... İki taraf da tartışmaya açık değil... İki taraf da kendi anlatısının dışında bir anlatıya yüz vermiyor... İki taraf da birbirine “Şurada haklısın” deme noktasına asla gelmiyor...

*

Gezi’nin böylesine keskin bir çekişme alanı haline geldiği şu ortamda...

Gezi’yle ilgili olarak...

“İçinde asla kabul edilemez yaygın Vandallıklar ve şiddet de vardı, özellikle dar alanda kalan barışçıl bir taraf da vardı” diye bir cümle kurmanın bile imkânı kalmamıştır.

*

Çünkü böyle bir cümle kurduğunuz anda...

Bir taraf size “Vay sen Gezi’ye nasıl Vandal dersin!” diye saldırırken... Bir taraf da size “Vay sen Gezi’ye nasıl barışçıl dersin!” diye saldırır.

*

Yani herkes kendini kurtarır, olan size olur.

Etiketler
Ahmet Hakan Hürriyet