Türkiye 3 yıl sonra ‘Biz NATO’yuz’ tanıtımında

“WeAreNATO” kampanyası, NATO’nun küresel güvenlikteki rolü hakkında üye ülkelerde özellikle gençler arasında farkındalığın artırılması amacıyla 2017 yılında başlatıldı.

Türkiye 3 yıl sonra ‘Biz NATO’yuz’ tanıtımında

Suriye’de NATO’nun somut desteğini talep eden Türkiye, NATO tarafından 2017’de üye ülkelerdeki “NATO üyeliği bilincini” artırmak amacıyla başlatılan ‘WeAreNATO’ (Biz NATO’yuz) kampanyasına 3 yıl sonra katılma kararı aldı.

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, “Türkiye’nin NATO’ya, NATO’nun da Türkiye’ye katkılarının” bilinirliğinin artırılmasının hedeflendiği kampanyanın tanıtımı için Türkiye’nin NATO’ya katılımınn 68. yıldönümü olan 18 Şubat (dün) seçildi.

İzmir’de yapılan etkinliğe NATO’da Kamu Diplomasisinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürüten Büyükelçi Tacan İldem de katıldı.

KRİZLİ DÖNEMLER

Türkiye ve NATO, geçen yılın sonunda Baltık ülkeleri için hazırlanan savunma planıyla ilgili kriz yaşamış, Türkiye, terör örgütü PKK’nin Suriye kolu YPG’nin de tehdit olarak yer aldığı NATO’nun güney savunma planının onaylanmaması durumunda Baltık ülkeleri için hazırlanan kuzey savunma planına destek vermeyeceğini açıklamıştı.

4 Aralık’ta Londra’da yapılan NATO Zirvesi’nde ise Türkiye, kuzey savunma planına onay vermesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Konseyden geçmesine izin verdik ama askeri komiteye giderek orada revize edilecek, iyileştirilecek ancak bizimkiyle eşzamanlı yayımlanacak. Yani bizim plan yayımlanmadan o plan da yayımlanmayacak” demişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçen hafta NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Brüksel’e gitmeden önce Amerikan AP haber ajansına yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun İdlib’e saldırılarının durması için NATO ülkeleri, NATO, Avrupa ve dünyanın somut destek sağlaması gerektiğini söylemişti.

Rus TASS haber ajansı ise önceki gün NATO’dan bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde, NATO’nun, Türkiye’nin İdlib’e yönelik olası bir harekâtına askeri destek sağlamayacağını belirtti.

‘TEHDİT RUSYA’

‘WeAreNATO’ kampanyası için hazırlanan internet sitesinde ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz, İzlanda, Letonya, Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Karadağ ordularının yaptığı çalışmalar ve bunların NATO’ya katkılarına ilişkin bilgiler veriliyor.

Sitedeki “Günümüzdeki güvenlik sınamaları nelerdir” başlıklı ve 2017 tarihli videoda ise NATO’nun geçmişe göre daha geniş kapsamlı tehditlerle karşı karşıya olduğu belirtilirken bu tehditler “Doğuda Rusya’nın saldırganlığı, güneyde ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da kötüleşen güvenlik durumu” olarak tanımlanıyor.

Etiketler
NATO Türkiye