İdlip'te acı haberi Erdoğan duyurdu! Şehit sayısı 8'e yükseldi

Erdoğan, "Ne yazıkki bu sabah rejim güçleri İdlib'de hava saldırısına geçti. Bu saldırılar neticesinde 3'ü sivil 8 kişi şehit oldu." ifadelerini kullandı.

İdlip'te acı haberi Erdoğan duyurdu! Şehit sayısı 8'e yükseldi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy; baş başa görüşmeleri ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 8. Toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ikili görüşmede siyaset, ekonomi, ticaret, turizm, kültür ile askeri alanda yaptıkları görüşmenin çok verimli olduğuna inandığını vurguladı.

"Toplam nüfusları 120 milyonu aşan iki stratejik ortak olarak serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerini bu yıl içerisinde tamamlama noktasında kararımızı verdik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ticaret bakanları tarafından imzalanan mutabakat muhtırası ile bu yöndeki iradeyi bir kez daha teyit ettiklerini söyledi.

'İKİLİ TİCARETİMİZİ 10 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARACAĞIMIZA İNANIYORUM'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anlaşmanın akdedilmesiyle ikili ticaretimizi 5 milyar dolardan 2023 yılında 10 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefimize çok daha hızlı ulaşacağımıza inanıyorum. Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonunun toplantısını da yine mart ayı içinde yapmayı öngörüyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, turizm alanındaki iş birliğinden son derece memnun olduklarını söyleyerek, "Önce ülkelerimiz arasında vizeleri kaldırdık. Ardından vatandaşlarımıza kimlikle seyahat edebilme imkânı getirdik. Bu sayede 2019 yılında 1,5 milyonu aşkın Ukraynalı Türkiye’yi, 217 binden fazla Türk vatandaşı ise Ukrayna’yı ziyaret etti” dedi.

Savunma sanayisi alanındaki iş birliğinin de son yıllarda hızla geliştiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “7’nci Savunma Sanayisi İş Birliği Toplantısı’nı 22-23 Ocak 2020 tarihlerinde Kiev’de yaptık. Savunma iş birliğimizi ortak üretim ve üçüncü ülkelere ihracat yapmak suretiyle ileri aşamalara taşıdık” dedi.

GÜVENLİK ALANINDA İŞ BİRLİĞİ VE FETÖ İLE MÜCADELE

Görüşmelerde güvenlik alanında iş birliği ve FETÖ terör örgütü gibi tehditlerle mücadele konularını da ele aldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi:

"Güvenlik alanındaki iş birliğimizi daha da güçlendirme konusunu özellikle değerlendirerek bu konuda hemfikir olduğumuzu da gördük. Tabii bu arada çok çok önemli olan Necip Hablemitoğlu konusunu da tekrar masaya yatırarak bunu da Sayın Başkan ile ele alarak failinin burada olduğuna dair elimizdeki istihbari bilgileri ve onların da dosyalarını kendilerine ayrıca takdim ettim.”

Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey sonuçlarına ilişkin ortak bildiriyi imzaladıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu belgenin bir sonraki toplantıya kadar geçecek süre için bir yol haritası teşkil ettiğini belirtti.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tutukluların değişimi konusunda Türkiye’nin nasıl bir yardımı olacağına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

"Öncelikle Herson’da değerli dostum ile (Zelenskiy) 500 aileyi kapsayan, birlikte altyapısıyla üst yapısıyla konutlar yapma kararını verdik. Ben de şu anda Hazine ve Maliye Bakanıma heyetler arası toplantıda durumu ifade ettim. Kendisi de Çevre ve Şehircilik Bakanımızla bu konuyu görüşecekler ve birlikte muhataplarıyla hareket ederek gelip yerinde tespitleri yapıp, sonra plan çalışmaları, ardından proje çalışmalarını yapıp yine burada beraber çalışacakları arkadaşlarla irtibat halinde olup süratle bu inşaatları altyapı, üst yapı sizlerin de görevlendireceğiniz arkadaşlarla beraber bitirecekler. Ben buna inanıyorum. Böylece sefaletten bu insanların, bu soydaşlarımızın kurtulmasına sizler Başkan olarak, bizler de soydaşları olarak yardımcı olmuş olacağız.”

'İDLİB’DEKİ GELİŞMELER ARTIK ALTINDAN KALKILAMAZ BİR DURUMA GELDİ'

İdlib’deki gelişmelere ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İdlib konusundaki gelişmeler tabii her geçen gün ne yazık ki artık altından kalkılamaz bir duruma geldi. Çok sabrettik ve öyleki rejimin maalesef Rusya’nın da görmezliğiyle yapmış olduğu varil bombalarıyla vesaire saldırılar neticesinde İdlib ki, 3-4 milyon insanın yaşadığı bir yer ve bu insanlar bizim sınırlarımıza doğru yürüdüler...” değerlendirmesinde bulundu.

Son gelen rakamlara göre bir milyona yakın insanın şu anda Türkiye sınırına doğru yürüdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çoluk, çocuk, yaşlı hep birlikte alabildikleri, kurtarabildikleri yatak, yorgan ne varsa onlarla beraber sınırlara geliyor. Zaten bizde şu anda 4 milyona yakın Suriyeli var” diye konuştu.

Suriyelilerin Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bunları ülkemizde misafir ediyoruz. Bunları konteyner kentlerde, çadır kentlerde bugüne kadar misafir ettik, artık yavaş yavaş zaten kendileri bir yerlere yerleşmeye başladılar. Onları artık konteyner kentlerden de çıkartarak evlere yerleştirme yoluna da gitmiş bulunuyoruz. Tabii şimdi bu gelecek olan bir milyon insanı biz bu arada nerelere yerleştireceğiz?” dedi.

Türkiye’nin kısa süre önce bir deprem yaşadığını, Elazığ’daki bu depremde 41 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 10 bini aşkın ağır hasarlı bina bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "10 bini aşkın ağır hasarlı binayı da süratle yeniden inşa edeceğiz. Orta hasarlı binalar var, az hasarlı binalar var. Bütün bunlara yönelik yoğun bir çalışmanın içerisine girmemiz lazım ve şu anda da kış mevsiminin içine girdik. Böyle bir durum var” ifadelerini kullandı.

'ASTANA VE SOÇİ MUTABAKATLARI ÇERÇEVESİNDE ÇALIŞMALARI SÜRDÜRELİM'

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bir taraftan da tabii bu mülteciler ülkemize geliyor, artık bunları tabi kabullenmekte zorlanıyoruz. Onun için karşı tedbirler alma durumunda kaldık ve şimdi bunları kendi yerlerinde Suriye’de özellikle nasıl iskân ederiz bunun çalışmasını yapıyoruz. Biz bunun çalışmasını yaparken ki sınırlarımızdan Suriye içine yaklaşık 30-40 kilometre olan bir hattı şu anda, bizde briket denir, briket evler yapıyoruz 25-30 metrekarelik ve bu briket evlere onları barınak olarak alacağız ve oralara yerleştireceğiz. Şu anda böyle bir çalışmanın içerisindeyiz. Yani ilk hesapta bir 25-30 bin bu şekilde barınak ev yapalım dedik ve bunun çalışması şu an hızla devam ediyor. Onları oralarda barındıracağız."

Sabah saatlerinde Esed rejimine bağlı güçlerinin İdlib’de hava saldırısına geçtiğini ve bu saldırı neticesinde de 8 şehit olduğunu hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ne yazıkki bu sabah rejim güçleri İdlib'de hava saldırısına geçti. Bu saldırılar neticesinde 3'ü sivil 8 kişi şehit oldu. Artık dedik ki olacak gibi değil karşı cevaplar verildi. Şuanda kesinlikle bizde bu noktada gerek hava gerek karada yoğun bir şekilde gereken bedeli ödetiyoruz. Ödetmeye de devam edeceğiz. Tabii artık dedik ki olacak gibi değil ve karşı bu noktada cevaplar verildi. Şu anda kesinlikle biz de bu noktada gerek hava gerek kara olmak üzere yoğun bir şekilde bunlara gerekenleri yapıyoruz, gereken bedelleri ödetiyoruz ve ödetmeye de devam edeceğiz. Temenni ederim ki Astana ve Soçi mutabakatları çerçevesinde herkes yükümlülüğünü bilsin ve bu yükümlülük çerçevesinde de burada çalışmaları sürdürelim."

Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin basın toplantısı öncesi iki ülke arasındaki ortak bildiri, mutabakat zaptı ve anlaşmalar imzalandı.

Etiketler
Barış Pınarı Harekatı şehitleri İdlib Saldırı Şehit