CHP'lilerin telefonlarını izlemek için ne kadar para verdiler?

Adalet yürüyüşü sırasında CHP'lilerin telefonlarına İngiliz-Alman ortaklığı olan bir şirketinin dinleme, izleme amacıyla ürettiği bir virüs programının yerleştirildiği iddiaları gündemdeki yerini koruyor.

CHP'lilerin telefonlarını izlemek için ne kadar para verdiler?

TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nun CHP Sözcüsü İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Alman gazetelerinde yer alan iddialar, bir ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor" derken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TBMM’de CHP Grup Toplantısında yaptığı konuşmada şöyle dedi: "Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu ahlaksızlığın ortağı değilsen, bizi dinleyenleri ortaya çıkarmak zorundasın. Bu casus programı, Alman hükümetinin izni olmadan başka bir ülkeye satılamaz. Gerekirse Alman hükümeti aleyhine Almanya’da dava açacağız."CHP'lilerin telefonlarını izlemek için ne kadar para verdiler? - Resim : 1

Başbakan Binali Yıldırım’a da seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu grup konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Sayın Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri Kurumu size bağlı, Başbakanlığa bağlı. Bu Bilgi Teknolojileri ve İletim Kurumu da bunu açıklasın, acaba onlara mı sattılar bunu, kime sattılar? Bu konuda kendilerinin bu programı alıp almadıklarını veya emniyete veya MİT’e mi sattı Alman Hükümeti? Biz bunları öğrenmek istiyoruz. Çıksınlar açık yüreklilikle itiraf etsinler, biz bunu aldık sizi dinlemek için kullandık desinler, vallahi dava açmayacağım. Çünkü ortada bir şey yok ki, ne olacak zaten. Gizli kapaklı bir şeyimiz yok, ‘oğlum paraları sıfırladın mı?’ diye bir lafımız yok, malı götürme diye bir şeyimiz yok, yolsuzluğumuz yok, ahlaksızlığımız yok.”

CHP'lilerin telefonlarını izlemek için ne kadar para verdiler? - Resim : 2

FINFISHER NEDİR

Odatv Casus yazılım programı “FinSpy”i üreten “FinFisher” şirketinin Münih’te bulunan merkezini aradı “Bu konuda kimse ile konuşmak istemiyoruz” diye bir cevap aldı. Ancak “Adalet Yürüyüşünü” destekleyenlerin cep telefonunu dinlemek isteyenlerin bu iş için ne kadar bir masrafı göze aldığını ortaya koyan fiyat listesine ulaştı.

2014 senesine ait bu fiyat listesine göre ayrı ayrı modüller olarak da temini mümkün olan programın toplam paket fiyatı “son kullanıcı” için yaklaşık 3 milyon avro, yani 15 milyon TL civarında. Arapça güvenlik anlamına gelen “Elaman” isimli aracı firmaya örneğin yüzde 25’e varan indirim söz konusu bu fiyat listesine göre. Hukuki konumu ile bir limited şirket olan “FinFisher” şirketinin ana sermayesi de açık kaynaklardan ulaşılan kayıtlara göre 30 bin avro.

Hem “Elaman” şirketi, hem de üretici şirket “FinFisher” bizimle konuşmayı kabul etmeyince araştırmalarımızı biraz daha derinleştirerek bu virüsün cep telefonlarına hangi yöntemler ile bulaştırıldığı bilgisine ulaştık. İngiliz-Alman ortaklığı “FinFisher” şirketinin 10 dakikalık ürün tanıtım videosunda ve 127 sayfalık bir kullanım kılavuzunda “son kullanıcının” bu konuda yapması gerekenler açık açık anlatılıyor.

Etiketler
Adalet Yürüyüşü Para Telefon