CHP devreye girmişti: Tepki çeken tüzük şimdilik rafa kalktı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis’e gönderdiği ve muhalefet partilerinin şeri hükümler içerdiği gerekçesiyle karşı çıktığı İKÖ Kadın İlerleme Teşkilatı Tüzüğü, Meclis’te görüşülmeden geri çekildi.

CHP devreye girmişti: Tepki çeken tüzük şimdilik rafa kalktı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından TBMM’ye gönderilen ve kadın örgütleri ile muhalefet partilerinin tepkisini çeken, şeri hükümlere atıfta bulunulan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Kadın İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü’nün görüşmeleri ertelendi.

BirGün'ün haberine göre, hafta ortasında Dışişleri Komisyonu gündemine getirilen tüzükle ilgili CHP ile AKP arasında yürütülen görüşmeler sonucunda iktidar partisinin teklifi Ekim ayına kadar gündeme getirmeyeceğinin garantisini verdiği öğrenildi. Teklife, 15 Ocak günü toplanan Dışişleri Komisyonu toplantısı gündemine alınmasının ardından başta CHP ve HDP olmak üzere muhalefetin büyük çoğunluğu karşı çıktı.

Edinilen bilgiye göre, komisyon toplantısı öncesi AKP ile bir temas kuran CHP Meclis Grubu, Anayasaya açıkça aykırı olan, kadına yönelik barındırdığı ifadelerin kabul edilemez olduğu teklifin komisyonda görüşülmesi durumunda, TBMM Genel Kurulu ve komisyonlarda muhalefet dozunun artırılacağı uyarısında bulundu. Bunun üzerine Dışişleri Komisyonu’nda ilgili teklif, görüşülmeden geri çekildi.

İKİNCİ TEMAS

CHP, komisyon toplantısının ardından bu teklife ilişkin olarak AKP ile yeniden temas kurdu. Bu çerçevede söz konusu teklifin başta laiklik ilkesi olmak üzere Anayasaya açıkça aykırı olduğu, kadınları, “erkeklerin saygı duyulan eşi” olarak tarif eden bu tüzüğün cinsiyet eşitliğini gözetmediği, kadına karşı ayrımcı ve aşağılayıcı ifadeler barındırdığı, kadınların kazanılmış haklarına darbe vurduğu belirtilerek, teklifin komisyon gündemine bir daha getirilmemesini talep etti.

Teklifin yeniden komisyon gündemine getirilmesinin, CHP’nin siyaset yapma biçimini tamamen değiştireceği, muhalefet dozunu artıracağı uyarısında bulunuldu. Bunun üzerine AKP Grubu ilgili teklifi, Ekim ayına kadar komisyon gündemine getirmeme güvencesi verdi. CHP’den konuya ilişkin yapılan açıklamada ise Anayasaya aykırı olduğu değerlendirilen teklifin TBMM gündemine Ekim ayından sonra da getirilmemesi için siyasi girişimlerde bulunulacağı bildirildi.

Etiketler
Muhalefet