Erdoğan'dan 'yerli otomobil' açıklaması: Siparişleri almaya başladık

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan 'yerli otomobil' açıklaması: Siparişleri almaya başladık

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde konuştu.

Geçtiğimiz cuma günü ön tanıtımı yapılan yerli otomobille ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, Başta şahsım olmak üzere siparişleri de almaya başladık." ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, 81 ilde 100 dene-yap teknoloji atölyesinin kurulacağını açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

Ülkemizin bilimsel araştırmalar bakımından öncüleri olan TÜBİTAK ve TÜBA'nın 2019 ödüllerini takdim edeceğimiz bilim insanlarını tebrik ediyorum. Türkiye bu tür başarılarla 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerleyecektir. Bu gayretler yeni nesillere emanet edeceğimiz 2053 ve 2071 vizyonlarına temel oluşturacaktır.

Bugün burada bilim insanlarımıza tevdi edeceğimiz ödüller bu yöndeki gayretlerin takdiridir. Geçen yıl kaybettiğimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin adına oluşturduğumuz ödül vasıtasıyla bu değerli hocamızı bir kez daha yad etme olanağı bulduk. Bu sene 57 bilim insanımız ödüle layık görüldü. TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerini ABD ve Kanada'dan iki bilim insanı kazandı. Bu sene merhum Fuat Sezgin hocamız adına 5 ödül sahibini bulacak. Ödül alan tüm akademisyenlerimizin çok çarpıcı çalışmaları olduğunu görüyoruz.

YERLİ OTOMOBİL

Geçtiğimiz cuma günü Gebze'de iki tarihi anı yaşadık. Öncelikle bilişim vadimizin açılışını yaptık. Artık yeni teknolojilerini pazarı olmakla kalmayacağız. Bilişim vadimiz bu noktada kritik bir rol üstlenecek. Türkiye'nin otomobili projesinin burada üretiliyor olması da çok önemli bir gelişme. Belirlenen tarihte 2022'nin sonunda inşallah seri üretime de geçilecektir.

SİPARİŞLERİ ALMAYA BAŞLADIK

Türkiye'nin otomobili, sanayimizi geleceğe hazırlama çabamızın örneğidir. Başta şahsım olmak üzere siparişleri de almaya başladık. Milletimizin projeyi bu kadar sahiplenmesiyle Devrim otomobilin önünü kestiler ama, devrin otomobilin önünü kesemeyecekler.

Yerli ve milli teknoloji hamlelerinin başına gelenlerin devrin otomobilinde tekrarlanmayacağının ispatıdır. Atılan her hayırlı adımın karşısında yer alan sığ bir anlayış bulunuyor. Biz de son 17 yılda ne yaptıysak, 'Yapamazsınız' diyenlere rağmen başardık. Hiçbir şey üretmediği halde varlığını sürdüren bu asalak zihniyete teslim olmadık. Bu hastalıklı zihniyetin en büyük panzehri hep daha büyük projeleri hayata geçirmemizdir. Türkiye'nin otomobili gibi adımların en büyük katkısı budur.

2 hafta önce Malezya'da zirveye katıldık. Burada İslam dünyasının bugününü ve geleceğini masaya yatırdık. Burada TÜBİTAK ile Malezya ve Katar ile mükemmeliyet merkezi kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Ülkelerimizin ortak ihtiyaçlarına çözüm getirmektir. Oluşturacağımız bu enerjinin diğer ülkeleri de cezbedeceğini düşünüyorum. Geniş çaplı teknoloji atılımının ilk adımını attık. Ülkemiz içinde de yenilikçiliğin hayatın her alanını kapsaması için yoğun gayretlerimiz var.

81 İLDE 100 DENE-YAP ATÖLYESİ KURULACAK

Türkiye'nin 2020 yılında AB'ye ödeyeceği 80 milyonluk katkı payı araştırmacılar için kullanılacaktır. Stratejik projeleri destekleyerek araştırmacılarımızın projelerden daha fazla faydalanabilmesini sağlayacağız. Gençlerimize her türlü maddi ve manevi desteği veriyoruz, vereceğiz. İlkokuldan başlayarak lisans ve lisans sonrası bilimle uğraşan çocuklarımıza destek veriyoruz. Geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek için Geleceğin Teknoloji Yıldızları programını başlattık. 100 dene-yap teknoloji atölyesi kuruyoruz. Burada çocuklarımız 3 yıl boyunca siber güvenlikten nano teknolojiye kadar kapsamlı ve ücretsiz teknoloji eğitimleri alacak.

Ülkemizin her alanda özellikle bilimde ve teknolojide geldiği yer çok önemli. Biz bilim insanlarını desteklemeye, katkı sunmaya devam edeceğiz. Asıl büyük sorumluluk bilim insanların omuzlarındadır. Sizlerin birikimi, gayreti ve kabiliyetiyle hedeflerimize yürüyeceğiz. TÜBİTAK ve TÜBA'ya önemli görevler düşüyor. Bilim insanlarımızı teşvik eden bu kuruluşlarımızdan kendi bilim ve teknoloji iklimimizi oluşturmasını bekleyeceğiz. Her medeniyet kendi teknolojisini, kültürünü ve değerini üretir. bunu başardığımızda coğrafyamız bilim ve teknoloji merkezine dönüşecektir.

KANAL İSTANBUL

İsteseler de istemeseler de Kanal İstanbul'u yapacağız. Dünyada 50'yi aşkın bu şekilde kanal var tüm bu kanallar bir ihtiyaca göre yapılıyor. Biz burada Kanal İstanbul'u yaparken 2 tane de modern şehir kuracağız. Bunu yapmanın da iki yolu var ya milli bütçe ile yapacağız ya da milli imkanlarımızla bu projeyi gerçekleştireceğiz.

Etiketler
Yerli otomobil Otomobil