Misafire mantar soslu bonfile; sanatçıya nohut, pilav, cacık

AKP Genel Merkezi’nde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın gelişini bekleyen sanatçıların programı da Erdoğan’ın yemek sonrası salondan ayrılması üzerine “yarıda kesildi.”

Misafire mantar soslu bonfile; sanatçıya nohut, pilav, cacık

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Devlet Halk Müziği Korosu sanatçılarının Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi’nde yapılan Uluslararası Yerel Yönetimlerde Kadın Şûrası sonrasında AKP Genel Merkezi’nde düzenlenen yemekte “görevlendirildiği” öğrenildi.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, AKP Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın gelişini bekleyen sanatçıların programı da Erdoğan’ın yemek sonrası salondan ayrılması üzerine “yarıda kesildi.”

Yemekte, katılımcılara “mantar soslu bonfile” yemeği ikram edilirken, sanatçılara “pazı çorbası, nohut, pilav ve cacıktan oluşan” personel yemeği verildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesinde Devlet Tiyatroları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi kurumların sanatçıları, “devlet protokolü” kapsamında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen etkinliklere katılmışlardı. Bu durum sanat camiasında tepkiyle karşılanırken, sanatçılar bu kez de AKP Genel Merkezi’ne götürüldü.

Sanatçıların yemekten önce “saatlerce katılımcıları” beklediği, yemek sonrasında Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın salondan ayrılması üzerine hazırladıkları özel programın da genel merkezdeki yetkililerce “Programı bitirin” denilerek, yarıda kesildiği belirtildi.

YASAYA AYKIRI


Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı sanatçılar aynı zamanda “devlet memuru” kadrosunda yer alıyor. 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na göre bir memurun “herhangi bir siyasi partiye üye olması, bir siyasi parti adına iş yapması” yasak. AKP Genel Merkezi’nin “sanatçıların katılımlarının parti genel merkezinin inisiyatifinde olmadığı” açıklaması gelirken, sanatçıların Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce “görevlendirildiği” öğrenildi.

Kültür Sanat Sen’den, “Devletin sanat kurumlarının saygınlığına ve ağırlığına yakışmayacak şekilde yapılan bu hukuksuz görevlendirmeler iptal edilmelidir” açıklaması geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Başlı başına bu görevlendirme bile Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parti devletine dönüştüğünü göstermektedir. İlerici ve aydın toplumlarda, devlet kadrolarında görev yapan sanatçıların bir siyasi partinin genel merkezinde verilen ‘yemek organizasyonunda’ zorla ya da gönüllü olarak görevlendirilmesi kabul edilemez” dedi.

“AKP’nin sanatı, iktidarın ideolojik aygıtı olarak yeniden kurguladığını, ideolojik iklimine uygun ‘iliştirilmiş sanatçılar’ yaratılmak istendiğini” ifade eden İlgezdi, “Sanata ve sanatçıya özgürlük alanı bırakmayan, sansürü olağanlaştıran iktidar, sanatçıları zorla genel merkezine getirerek, yozlaşmaya boyut atlatmıştır. İktidarın devletin imkânlarını kullanarak, devletin sanatçılarını görevlendirmesi liyakatle bağdaşmadığı gibi ahlaki de değildir. Sanatçının itibarını zedeleyenler derhal istifa etmelidir. Ayrıca sanata ve sanatçıya verdikleri değer, yemeklerden de belli” dedi.