Bülent Çavuş: Silah satın alma zorlaştırılmalı

19 yaşında yaşamını yitiren Ahmet Emre Çavuş’un babası gazeteci Bülent Çavuş, bireysel silahlanmaya karşı platform oluşturdu.

Bülent Çavuş: Silah satın alma zorlaştırılmalı

Gazi Mahallesi’nde bir magandanın kurşunu sonucu 2015 yılında vurulan ve 2 yıl süren tedavinin ardından 19 yaşında yaşamını yitiren Ahmet Emre Çavuş’un babası gazeteci Bülent Çavuş, bireysel silahlanmaya karşı platform oluşturdu. Bir çok sanatçı ve siyasetçi de çektiği videolarla platforma destek verirken, Bülent Çavuş “ Devlet silah almayı kolaylaştırmaktan vazgeçmeli. Yasaların caydırıcı olması gerekiyor”dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Sena Tufan'ın haberine göre Ahmet Emre Çavuş, 2015 yılında Gazi Mahallesi’nde yolda yürürken maganda kurşunun ensesine isabet etmesi sonucu felç kaldı. Vurulduğunda 17 yaşında olan Çavuş, 2 yıl tedavinin ardından girdiği ameliyattan birkaç gün sonra yaşamını yitirdi. Oğlunun yaşamını yitirmesi üzerine bireysel silahlanmaya karşı mücadele başlatan gazeteci Bülent Çavuş ailesi ile birlikte, “Bireysel Silahlanmaya Hayır Platformu”nu kurdu.

Bir çok sanatçı ve siyasetçi de çektiği videolarla Çavuş’un mücadelesine destek verdi. Oğlunun yaşamını yitirmesinin ardından insanların bireysel silahlarla yaşamını yitirmemesi için mücadele etmeye karar verdiklerini anlatan Bülent Çavuş, “İlk olarak sesimizi sosyal medya aracılığı duyurmaya çalıştık. Sosyal medya üzerinden yapmış olduğumuz kampayalar sonucu olumlu dönüşler alınca ‘Çocuklar ölmesin anneler ağlamasın’sloganıyla platformu kurduk”dedi. Bir çok noktaya kendi olanakları ile pankartlar ve tabelalar astığını anlatan Çavuş,“İnsanlarda bir farkındalık oluşturduk. Bizim kampanyalarımıza özellikle yurttaşlardan ve esnaftan olumlu dönüş aldık. sanatçı ve siyasilerin çektikleri videoları da yayınlayarak bir farkındalık oluşturduk” ifadelerini kullandı.

“SİLAH VARSA ÖLÜM VAR”

Umut Vakfı’nın verilerine göre Türkiye’de kayıtlı yada kayıtsız 27 milyon bireysel silah bulunduğunu kaydeden Bülent Çavuş, “Bir evde eğer bir silah varsa, o evde ölüm de vardır. 81 milyonluk bir ülkede 27 milyon bireysel silah olması ürkütücü. Bununla ilgili devletin çalışma yapması gerekiyor. Hükümet ya da iktidar değil devlet diyorum. Bu işin çözüm yeri Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir” dedi.

Mevcut yasaların bireysel silahlanmayı kolaylaştırdığını ve yasaların caydırıcı olmadığını vurguluyan Çavuş, “Şu an ki yasalara göre silah almak çok kolay. Silah sadece devletin kolluk kuvvetlerinde bulunmalı. Devlet vatandaşını koruyucu tedbirler almalı. Fakat şu an el altından, sokaktan, internetten silah satın alınabiliyor”diye konuştu.

Bireysel silahlanmaya karşı siyasi parti ayrımı yapılmadan destek verilmesi gerektiğini anlatan ve yerel yönetimlerden bu konuda destek isteyen Bülent Çavuş, “İstanbul’da yaşadığımız için İBB ve 39 ilçenin kültür merkezleri var. Yerel yöneticiler bireysel silahlanmanın nelere mal olduğunu anlatan yazıları reklam panolarına assalar, her hafta bir belediye panel düzenleyerek bilinç oluştursa küçükte olsa katkı sunar. Biz maddi olarak bir talepte bulunmuyoruz. Sadece yeni Ahmet Emre’lerin ölmemesi için mücadele çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Silah