CHP'li Niyazi Ünsal'ın ailesinden yandaş 'Ahmet Kekeç'e yanıt

Star Gazetesi Yazarı Ahmet Kekeç'in, eski Erzincan Senatörü Niyazi Ünsal hakkında “CHP’li Niyazi Ünsal 70’li yılların namlı senatörlerinden biriydi. CHP’liydi, terör destekçisiydi" sözlerine Ünsal'ın oğlu Sercan Ünsal'dan yanıt geldi.

CHP'li Niyazi Ünsal'ın ailesinden yandaş 'Ahmet Kekeç'e yanıt

Star Gazetesi Yazarı Ahmet Kekeç'in, eski Erzincan Senatörü Niyazi Ünsal hakkında “CHP’li Niyazi Ünsal 70’li yılların namlı senatörlerinden biriydi. CHP’liydi, terör destekçisiydi" sözlerine Ünsal'ın oğlu Sercan Ünsal'dan yanıt geldi.

Ünsal açıklamasında "Cumhuriyetimizin kurucu değerleri ve üyesi olduğu CHP'nin ilkelerine son nefesine kadar bağlı kalan Senatör Niyazi Ünsal üzerinden yapılmaya çalışılan isnat ve saldırıların mesnetsiz olduğu açıktır. Vefatının üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen; görüşleri, mücadelesi ve 42 yıl önce yazdığı mektup nedeniyle karalanmaya çalışılan Niyazi Ünsal'ın yaşamı boyunca gericiliğe ve faşizme karşı verdiği ödünsüz mücadelesinin etkisinin sürdüğünü anlaşılmaktadır" dedi.

Star gazetesi yazarı Ahmet Kekeç, Ülke TV’deki Turgay Güler’in sunduğu programda, CHP’deki Alevi kökenli siyasetçileri sayarak "CHP’li Niyazi Ünsal 70’li yılların namlı senatörlerinden biriydi. CHP’liydi, terör destekçisiydi. Niyazi Ünsal, Kemal Kılıçdaroğlu, Veli Ağbaba, bir de teröristler tarafından kaçırılan Hüseyin Aygün vardı. Bu arkadaşlara ve terörü destekleyen milletvekillerine baktığımızda bunların farklı bir mezhepçi hassasiyetten geldiğini görüyoruz. İşin bu tarafının da gözetilmesi gerektiğini düşünüyorum Topyekûn bütün CHP’yi suçlamak yerine CHP’yi terörü destekleyen damar nasıl bir damarmış, bu damar nereye dayanıyormuş, kaynağı neredenmiş buna da dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum" demişti.

"Yasal haklarımızı kullanacağız"

Kekeç’in saydığı isimler arasında yer alan Erzincan Senatörü Niyazi Ünsal’ın oğlu Sercan Ünsal bir açıklama Kekeç’e yanıt verdi. Ünsal açıklamasında "Çeşitli yayın organlarında merhum babam Niyazi Ünsal hakkında mesnetsiz iddia ve yorumlarını bir müddettir pervasızca gündeme getirenlere karşı; ailemizi, yakınlarımızı ve partililerimizi derinden üzen karalamaların devamı halinde tüm yasal haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini isterim" dedi.

Niyazi Ünsal'ın yaptığı açıklama şöyle:

"10.11.2019 tarihli sitenizde; 'Ahmet Kekeç, CHP deki Alevileri hedef aldı. Terör Damarı' başlıklı haber yer almıştır. 07.11.2019 tarihinde Ülke TV Ensıradışı programındaki katılımcıların ifade ve yorumlarını yansıtan, Sevgili Babamız Eski Erzincan Senatörü Merhum Niyazi Ünsal (1973-1979) ve CHP'ye yönelik mesnetsiz iddia ve yorumlara 'açıklama' yapmak amacıyla ilgili kurum ve şahıslarla temasa geçme girişimlerimizden sonuç alınamamıştır. Bu gelişme üzerine sitenizde yayınlanması talebiyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Sitenizdeki haber ve videonun izlenmesini takiben yayının tümü izlenmiş, katılımcıların gazete yazılarında da konu edilen mesnetsiz iddia ve yorumlarına cevabımız kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla kaleme alınmıştır.

Açıklamamıza konu olan TV programı, haber ve köşe yazılarında; 'CHP nin terör ve teröristlerle ilgili bir damarından (!)...' bahsedilerek, Senatör Niyazi Ünsal, '70 li yılların senatörlerinden biriydi, CHP'liydi ve terör destekçisiydi' tanımlamasıyla hedef gösterilmiş, bunların 'farklı bir mezhepçi siyasetten geldiği' vurgulanarak, 27.11.1977 tarihli mektubuna atıfla 'teröristlerle kol kola olduğu...teröristleri öğretmen yaptırmakla' övündüğü karalaması yapılmıştır.

Yoksul bir köy çocuğu olarak çobanlık yaptığı köyünden yalınayak gittiği Pamukpınar Köy Enstitüsünden Cumhuriyetimizin kurucu değerleri ve aydınlanma felsefesini ilke edinerek mezun olan Merhum Babam Niyazi Ünsal, kaderin bir cilvesi olarak 29.10.2010 tarihinde Cumhuriyet Bayramımız sonrasında köyünde 9 yıl önce toprağa verilmiştir. Özel, mesleki ve siyasi yaşamında; Cumhuriyetimizin aydınlanma felsefesinden ödün vermeyen, mezhepçi-ırkçı ve kimlikçi siyasete karşı mücadele vermiş Niyazi Ünsal'ın 'farklı bir mezhepçi hassasiyete' dahil edilmesini kimsenin haddi değildir. Babam Niyazi Ünsal, 'alevi inançlı' bir aileden gelmemesine karşın, alevi-sunni ezilen tüm yurttaşlarımızı ayrım yapmadan kucaklamış, onların sorunlarını çözümlemek için yaşamı boyunca mücadele etmiştir. Terör konusunda iftira boyutunda ifadeler kullanan katılımcıların babamı 'farklı bir mezhepçi siyasi' olarak tanımlayarak tezlerine dayanak yapmaları kinci bir ayrımcılığın işareti olsa gerektir.

Babam Niyazi Ünsal'ın 42 yıl önce 27.11.1977 tarihinde bir arkadaşına yazdığı mektupta kullandığı ifadeler ele alınarak; 'teröristlerle kol kola olduğu' ifadesiyle 'teröristleri öğretmen yapmakla övündüğü' vurgulanarak, 'teröristleri destekleyen damar' algısına dayanak yapılmaya çalışılmıştır. İddia ve yorumlara dayanak yapılan söz konusu mektup; 'teröre-teröristlere destek veren siyasi bir içerikte' değildir. Söz konusu mektupta; 'adi suçları nedeniyle mahkum olan, bilahare 1974 genel affı ile tahliye olmuş bir kısım hemşerimizden durumları uygun olarak mesleklerine geri dönen 4 öğretmenin ilçemizdeki usulsüz idari girişimleri ile MHP militanlarının seçim çevresindeki baskılarına duyulan tepki ve kişisel düşünceleri' kendi anlatımı ile ifade edilmiştir. Bu kişilerin af kapsamına alınması ve atamasının yapılmasının bir parlamenterin yetki sınırları içerisinde olmadığı kamuoyunun bilgisi dahilindedir.

Söz konusu mektubun yazıldığı tarihten bir müddet sonra lehdara ulaşmadan haberleşme özgürlüğü ve güvencesi ihlal edilerek ele geçirilmiş ve 'Ülkücü' kökenli bir dergi vasıtasıyla kamuoyuna yansıtılmıştır. Bilahare 12 Eylül darbesinde arama yapılan MHP Genel Merkezinde Alpaslan Türkeş'in kasasında bulunması sonucu, MHP kapatılma davası iddianamesinde gündeme gelmiştir. 12 Eylül sonrası merhum Uğur Mumcu'nun Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan '12 Eylül Adaleti' başlıklı yazı dizisine; Alpaslan Türkeş'in gönderdiği açıklamada konunun belirtilmesi üzerine babamın 04.10.1987 tarihinde gönderdiği açıklama ekte bilgilerinize sunulmuştur. Açıklamada; 'suç unsuru bulunmadığı' belirtilen mektubun yazıldığı tarihte Alpaslan Türkeş'in Başbakan Yardımcısı olduğu, mektubun ele geçirilişi sorgulanarak, MHP militanlarının saldırılarına duyduğu tepki ifade edilmektedir.

Söz konusu mektubun kamuoyuna yansıtılmasını takiben yapılan şikayetler üzerine 'dokunulmazlık kapsamına girmeyen' mektupla ilgili Erzincan ve Ankara Savcılıklarınca yapılan inceleme sonucunda babamın ifadesine bile gerek duyulmadan dava açılmamıştır. Bilahare MHP kapatma davası sürecinde MHP yöneticileri ve yaklaşık 200 kişinin suç duyuruları ile CHP kapatılma davasına dahil edilme talepleri gündeme gelmiştir. Bu süreçte sıkıyönetim savcılığının çağrısı üzerine Savcı Nurettin Soyer'de dahil olmak üzere iki savcıya ifade vermiştir. Yapılan incelemede 'suç unsuru bulunmadığı' olsa gerek dava açılmamış, CHP'nin kapatma iddianamesine alınmamıştır. Söz konusu ifadede af sonucu göreve dönen öğretmenlerin isimlerinin araştırma yapılacağı gerekçesi ile talep edildiğini ve savcılığa verdiğini tarafıma anlatmıştır. Aynı zamanda merhum babam Niyazi Ünsal; CHP kapatılma davası iddianamesinde adı geçen yaklaşık 10 parlamenterden birisi olarak diğer konular için sıkıyönetim savcılarına ayrıca ifade vermiş, hakkında dava açılmamıştır.

TBMM de bulunduğu dönemde; kont-gerilla ile ilgili söylemleri nedeniyle Kenan Evren'in özel takibinde olan merhum Niyazi Ünsal'ın vaki mektubu, siyasi eylem ve söylemleri ile 'teröre-teröriste destek' iddiaları hakkında 12 Eylül Mahkemelerinde dahi 'suç unsuru' bulunamadığı gerçeğini tekraren ifade etmek isterim.

Terör destekçisi olarak yaftalanmaya çalışılan Niyazi Ünsal'ın Başbağlar Katliamı ve eski CHP İlıç İlçe Başkanının PKK'ca kaçırılıp katledilmesi süreçlerinde terör örgütüne karşı yaptığı açıklamalar ve girişimlerin Kemaliye'li ve İlıç'lı hemşerilerimizin hafızalarında ve kamuoyunun önünde olduğunu belirtmek isterim.

Cumhuriyetimizin kurucu değerleri ve üyesi olduğu CHP'nin ilkelerine son nefesine kadar bağlı kalan Senatör Niyazi Ünsal üzerinden yapılmaya çalışılan isnat ve saldırıların mesnetsiz olduğu açıktır. Vefatının üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen; görüşleri, mücadelesi ve 42 yıl önce yazdığı mektup nedeniyle karalanmaya çalışılan Niyazi Ünsal'ın yaşamı boyunca gericiliğe ve faşizme karşı verdiği ödünsüz mücadelesinin etkisinin sürdüğünü anlaşılmaktadır. Bu vesile ile 1973 seçimlerinde Erzincan'ımızın dağına taşına 'NE EZİLEN NE EZEN İNSANCA HAKÇA BİR DÜZEN' yazan merhum babama ve Milletvekilimiz merhum Nurettin Karsu'ya allahtan rahmet dilerim.

Çeşitli yayın organlarında merhum babam Niyazi Ünsal hakkında mesnetsiz iddia ve yorumlarını bir müddettir pervasızca gündeme getirenlere karşı; ailemizi, yakınlarımızı ve partililerimizi derinden üzen karalamaların devamı halinde tüm yasal haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini isterim."

CHP'li Niyazi Ünsal'ın ailesinden yandaş 'Ahmet Kekeç'e yanıt - Resim : 1

Etiketler
Erzincan