Mecliste elma ile açıklama yaptı, 'Depo basanlar nerede?' diye sordu

CHP' Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elma üreticisinin sorunlarını gündeme getirdi. Bir kasa elmayla Meclis'e gelen Gürer, ürünün dalında kaldığını anlattı; Tarım Bakanı'na seslendi.

Mecliste elma ile açıklama yaptı, 'Depo basanlar nerede?' diye sordu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürettiği ürünü değerine satamayan, beklediğini bulamayan ayçiçeği, karpuz, kavun, domates, buğday fasulye, nohut, patates, soğan, pamuk ve elma üreticisinin sorunlarını TBMM’de düzenlediği basın toplantısında dile getirdi. Basın toplantısına elinde bir kasa elmayla gelen Gürer, “Elmalar dalda kaldı, Mecliste tanesi 2 lira olan elmanın 1 kilosu tarlada 1 liraya alıcı bulamıyor. Tüccar tarlaya uğramıyor” dedi.

“ELEKTRİK FATURASINI GÖREN ÜRETİCİ ‘YANDIM ANAM’ DİYOR”

Üreticinin sorunlarını sık sık dile getirdiğini, bu konuda ilgili Bakanlıkları sürekli uyardığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gıda, hava kadar su kadar önemli ve değerli. Bu yıl üretici ürettiği üründen mutlu olmadı, tüketici pahalıya ürün alıyor, üretici maliyetine dahi ürettiği ürünü satamıyor. Bu yıl; ayçiçeği, karpuz, kavun, domates, buğday, fasulye, nohut, patates, soğan, pamuk ve elma üreticisi beklediğini bulamadı. İlaç, gübre, tohum ve mazotun pahalı olması yanında özellikle orta Anadolu’da yer altından enerjiyle su çıkarıp ürün üretmeye çalışan üretici, elektriğe gelen zamlarla ‘yandım anam’ diyor” dedi.

“DOMATESLER TARLADA ÇÜRÜDÜ, KAVUN-KARPUZ HAYVAN YEMİ OLDU”

Banka borçlarını ödeyemeyen, bu nedenle ürünlerini ilk elden tüccara vermek zorunda kalan ve tüccara mahkûm olan üreticinin buğdayda da hayal kırıklığı yaşadığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisinin 1350 lira açıkladığı buğday fiyatıyla bölgemizde buğday satan çiftçi olmadı. 1100 liraya buğdayını satmak zorunda kaldı çiftçimiz. Çünkü üretici gırtlağa kadar borçlu ve mağdur. Bu süreç böyle devam ederken ürünler tarlada kaldı, domates bizim bölgemizde 10 kuruşa kadar düşmüştü, baktım son gittiğimde kalan ürünler tarlada çürümüş. Kavunu karpuzu artık hayvan yemi olarak kullanıyorlar. Fasulyesini 5 liradan satamayan tüketici markette 15 liraya satıldığını görünce şaşırıyor” ifadelerini kullandı.

“TÜCCAR PİYASAYI BASKILIYOR, İKTİDAR GÖZ YUMUYOR”

Niğde’nin elma üretiminde ilk 3 sırada, Amasya cinsi elma ağacında birinci sırada, yarı bodur ve bodur elmada da ilk 3 içinde, patates üretiminde Türkiye birincisi, lahana üretiminde Türkiye ikincisi, fasulye üretiminde Türkiye üçüncüsü olduğunun altını çizen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ne yazık ki bu ürünlerin hiçbirinden çiftçilerimiz mutlu olamadılar, şu anda patates hasadı başladı ama tüccar gelip 60-70 kuruştan almıyor patatesi. Tüccar piyasayı baskılıyor. Bunda çevre ülkelerle yaşamış olduğumuz sorun nedeniyle yurt dışına ürün gönderememenin yarattığı sıkıntılar var, keza aynı durum elma için de geçerli. Şu anda Niğde de elma ağaçlarda bekliyor. Bu ayın sonuna kadar elma hasadı devam edecek, Kasımın ortalarında bitecek. Gala elmasıyla hasat başlamıştı, şu anda starking ve golden elma hasadı devam ediyor. 235 bin dekar alanda elma ağacı var, Niğde’de 455 bin ton hasat bekleniyor. Gittiğim bölgelerde elma üreticisinin yaşadığı sorun tüccarın elmayı almak için bölgeye gelmemesinden kaynaklanıyor. Şu anda elma dalında 1 lirayla 1 lira 23 kuruşa dahi tüccar tarafından alınmıyor. Meyve suyu fabrikalarına verilen elmalar ise 60 kuruştan veriliyor, yani üretici maliyetin yarısını bile karşılayamıyor” dedi.

“TARLADA KALAN ELMANIN KG FİYATI TBMM’DE 10 TL”

Bu yıl mevsimsel sorunlar nedeniyle don ve dolunun ağaçları önemli ölçüde vurduğuna ve zararın büyük olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buna rağmen üretilen elmanın da pazarlama ve satışında sorun yaşanıyor. İlginç olan ise; bugün TBMM’de elmanın tanesi 2 TL, düşünebiliyor musunuz? TBMM’de tanesi 2 lira olan elma, bir kiloya 5 elma düşse, kilosu 10 TL, varın siz marketlerde yurttaşlarımız bu elmayı kaça yiyecek düşünün” dedi.

GÜRER, TARIM BAKANINA SESLENDİ: “ELMA AĞAÇLARI SÖKÜLDÜ, TARLADA KALAN ÜRÜNLER İÇİN PLANLAMA YAPIN”

Türkiye de üretim öncesi ve sonrası planlamanın olmaması nedeniyle üreticinin para kazanamadığını, tüketicinin pahalı ürün aldığını ve aracılık sisteminin düzene sokulmaması için Tarım ve Orman Bakanına çağrıda bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hem üretici hem tüketici mağdur oluyor. TBMM’de dahi elmanın tanesi 2 liraysa ve dalında kilosu bir liraya elma alınmıyorsa buradaki plansızlık ortada. Bunun yansıması ne yazık ki yurttaşa ve üreticiye oluyor. Bunun sonucunda geçmiş yıllarda Niğde’de Amasya cinsi elma ağaçlarının büyük çoğunluğu söküldü, nedeni ise plansızlık yani Amasya elması ithal edilemiyordu, depoda kalan elma çürüyor hayvan yemi oluyordu. Bodur elma bahçeleri oluşturuldu şu anda bundan para kazanamayan üretici dert yanıyor. Genç üretici diyor ki, “buradaki elma değer bulur diye diktim, ürünüm kaldı, sesimi kimse duymuyor”.. Bizde CHP Milletvekili olarak bu sorunları sizlerle paylaşıp dile getiriyoruz. Tarım Bakanlığına sesleniyorum, tarlada kalan ürünler için planlama yapın” ifadelerini kullandı.

“ÜRÜNLER TARLADA KALDI, DEPO BASAN TİCARET BAKANLIĞI NEREDE?”

Geçen yıl Ticaret Bakanlığının ürünler için depoları bastığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yıl ürünler dalda, tarlada kaldı, gören yok. Üretici perişan, Bakanlık ortada yok. Gerek yurt içine gerek yurt dışına bu ürünler gönderilerek tüketicinin daha ucuza ürün alması sağlanmalıdır. Önümüzdeki yıl ürün deseni yine değişecek nedeni ise geçtiğimiz yıl patates para etti diye patates ekimi arttı, soğan ekimi arttı. Bu yıl para etmedi diye farklı ürünlere yönelecekler. Bir önceki yılın nohutu depoda duruyor. Elma dalında değil, elma tabakta tüketilince güzel” dedi.

“DESTEKLER ÜRÜN HASADINDAN ÖNCE VERİLMELİ”

Son olarak çiftçi ve üreticilerin taleplerini dile getiren ve bu konuda yetkililere çağrıda bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bildiğiniz gibi destekleme verildiği söyleniyor ama destekleme ürün daha tohum aşamasındayken tarlaya ya da bahçeye girdiği anda verilsin istiyorlar. Yani ürün hasadından sonra değil de ürün ekiminden önce destekleme istiyor çiftçilerimiz. Ayrıca çiftçilerimizin faizlerinin ötelenmesi ve çiftçi borçları konusunda da tarım kredi kooperatiflerinin ziraat bankasına sağlanan esnekliğin sağlanmasını istiyorlar” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR”

Engellilerin Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde taleplerini dile getireceği etkinlik için Basın Mensuplarına bilgi veren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Biraz sonra oraya da katılacağız. Türkiye’de binlerce engelli var, bu arkadaşlarımız çalışmak istiyorlar. Kamuda çalışan, özel sektörde çalışan ve işsiz engelli kardeşlerimizle ilgili kanun teklifleri de verdik. Birazdan orada olacağız, o arkadaşlarımızın sorunları da çözüm bekliyor” dedi.

Etiketler
Ordu Milletvekili Ömer Fethi Gürer