Sırrı Süreyya Önder: Zindanlar “yan gelip yatma yeri değil

Sırrı Süreyya Önder, Gülten Kışanak ile ortak bir film çalışması yaptıklarını kendine has üslubu ile duyurdu.

Sırrı Süreyya Önder: Zindanlar “yan gelip yatma yeri değil

Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Selahattin Demirtaş'la bir film üretme komününe dair ortak düşünceleri olduğunu ve Gültan Kışanak'ın senaryo yazma sürecine yol arkadaşlığı yaptığını söyledi. Önder, zindanların yan gelip yatma yeri olmadığını belirterek, "Korkarım günün sonunda bizi buralara atanlar 'Keşke hiç atmasaymışız” diyecekler.' ifadelerini kullandı.

Sırrı Süreyya Önder, Altyazı Sinema Dergisi'nin sorularını yanıtladı. Altyazı Dergisi'nin sorusuna dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Altyazı Dergisi'nin sorusu ve Önder'in yanıtı şöyle oldu;

Gültan Kışanak’ın yeni bir senaryo yazmaya başladığını ve sizin de kendisine destek olduğunuzu duyduk. Hapishanedeki bu senaryo dayanışması nasıl gelişti, nasıl ilerliyor? Bu gibi başka işbirlikleri de bekleyebilir miyiz yakın gelecekte? Örneğin Selahattin Demirtaş’ın bir hikâyesini filme uyarlamayı düşünür müsünüz?

Gültan Kışanak’la hayatımız, ilk gençliğimiz, zindan süreçlerimiz birbirine çok benzer. O fazladan kadın mücadelesinde de izi olan bir güzel sosyalist feministtir. Hücrelerimiz birbirine 20-30 metre mesafede. Bizzat yaşadığı özgün bir hikâyesi var. 80’lerde Diyarbakır Cezaevi’nde başlayıp, aynı kente Belediye Eş Başkanı olduğunda düğümlenen ve gelişen, çarpıcı bir finale sahip çok özel bir hikâye… Geldiğimin 2. haftasında yazışmaya başladık. Ben onun yazma sürecine yol arkadaşlığı yapıyorum. Synopsis aşamasını yeni bitirebildik. Çünkü haftada 1 kez mektup veriliyor. Geri dönüşü 15 gün olan bir periyotla çalışabiliyoruz. İleride bu filmi çekebilirsek, senaryo yazım sürecini kitaplaştırmayı düşünüyoruz. Senaryo yazmak isteyenler için anlamlı bir rehber olabilecek bir külliyata ulaşmış durumda mektuplarımız…

Tercüme ve teorik birçok senaryo yazım kitabından daha yararlı olacağı şüphesiz. Yaşanmış çekirdek bir olaydan yola çıkarak ve gerçekliğe saygı duyarak adım adım ete kemiğe bürünmesi, güçlükler, çözümler, teorik ve pratik tartışmalar, seçenekler, tercihler bakımından iyi bir kaynak olacaktır. Bir de imecenin, yol arkadaşlığının kıymeti, zenginleştiriciliği boyutunu hatırlatan bir yanı var. Demirtaş’la da sadece yazma-yönetme bağlamında değil, bir film üretme komününe dair ortak düşüncelerimiz var. Baluken sessiz ama güçlü bir dalga gibi gelmekte… Kısacası zindanlar “yan gelip yatma yeri değil.” Bizim için mümbit üretim alanları olmakta. Korkarım günün sonunda bizi buralara atanlar “Keşke hiç atmasaymışız” diyecekler. : )"

Etiketler
Sırrı Süreyya Önder Film