Muharrem İnce: Askerin siyasete müdahale etmemesi için yapılacaklar çok açık

Eski CHP Grup Başkanvekili ve milletvekili, CHP'de genel başkan ve Cumhurbaşkanlığı adayı olan Muharrem İnce gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Muharrem İnce: Askerin siyasete müdahale etmemesi için yapılacaklar çok açık

Eski CHP Grup Başkanvekili ve milletvekili, CHP'de genel başkan ve Cumhurbaşkanlığı adayı olan Muharrem İnce T24'e konuştu.

İnce, "Kendisine silah verilmiş insanların sadakati, her zaman silahı veren gücün niteliğine bağlıdır. Askerin Türkiye’de siyasete müdahale etmemesini sağlamanın esas yolu, sivil siyasetin demokrasiyi kurallarıyla, değerleriyle benimsemesi ve bundan taviz vermemesidir. Çünkü demokrasi işlemediği zaman bundan yararlanan demokrasi karşıtı güçler olmaktadır..." şeklinde konuştu.

İnce, "Bir ülkenin sivil siyaseti demokratik değilken ordusunun demokratik olmasını istemek, öyle olması gerektiğini söylemek anlamsızdır" görüşünü dile getiriyor." tespitini yaptı.

Kürt sorununun çözümü üzerindeki görüşlerini paylaşırken, “Sorun Kürt sorunu mu Kürdistan sorunu mu? Kimlik mi, egemenlik mi? Eğer bu sorun Kürt sorunu ise, bu sorunu biz çözeriz. Her koşulda çözeriz” diyen İnce, “temel eğitimin dilinin resmi dil olmasının yanında her dilde eğitim yapılabileceğini” vurguladı.

İnce, "ekonomik krizin kötü yönetimden, tek adam yönetiminden kaynaklandığını" söylerken de çözümün yine 'hukuk ve demokrasi'de olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın "toplumdaki ayrışmaları sert ideolojik kalıplara dökmeye çalıştığını" belirten İnce, "Kutuplaşma, toplumdaki sorunları sağlıklı bir şeklide çözülmesini engelliyor. Kutuplaşan toplumlarda hak kavramı yerini ayrıcalık kavramına bırakır" diye konuştu.

"Laiklik olmadan olmaz" diyen İnce, "Bizim de kendimize neden dindarlarla laik düzen arasında bir çatışma olduğunu sormamız gerekir…” sorusunu ekledi.

Söyleşinin tamamı T24 sitesinden okunabilir.

Etiketler
Cumhurbaşkanlığı Milletvekili Muharrem İnce