Kulisler İYİ Parti ile çalkalanıyor: Babacan ile yakınlaşacak mı? AKP'nin vekil çalma oyunu tutacak mı?

Ankara siyaseti, verdiği kısa molanın ardından yeniden hareketleniyor. Gözler, AKP-MHP İttifakı ile CHP-İYİ Parti ilişkisinin yeni dönemde nasıl ilerleyeceğine odaklanmış durumda.

Kulisler İYİ Parti ile çalkalanıyor: Babacan ile yakınlaşacak mı? AKP'nin vekil çalma oyunu tutacak mı?

Ankara siyaseti, verdiği kısa molanın ardından yeniden hareketleniyor. Gözler, AKP-MHP İttifakı ile CHP-İYİ Parti ilişkisinin yeni dönemde nasıl ilerleyeceğine odaklanmış durumda.

Dört parti içerisinde en çok konuşulan parti Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti. Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre kulislerde İYİ Parti’nin geleceği ve siyasette üstleneceği rol ile ilgili birden fazla senaryo konuşuluyor. Senaryolar çeşitli ancak tümünde ortak aktör İYİ Parti.

SENARYO 1: BABACAN HAREKETİ İLE YOL ARKADAŞLIĞI

Abdullah Gül’ün desteklediği Ali Babacan ekibinin siyasi rotası büyük ölçüde netleşti. Programı ve vitrinindeki isimler kamuoyu ile paylaşılmaya başlandı. Farklı siyasi ve ideolojik görüşlere sahip kadroların yer aldığı merkezi bir yapılanmayı hedefleyen Babacan ve ekibinin, İYİ Parti ile yol arkadaşlığına sıcak baktığı konuşuluyor. Farklı siyasi geleneklerden gelmelerine karşın CHP ile oluşturduğu ittifakı tüm sorunlarına karşın sürdüren İYİ Parti’nin, ideolojik yakınlığı olan Babacan ve arkadaşlarıyla kolaylıkla bir araya gelmesinin sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in CHP ile ittifak konusunda kullandığı “CHP ile ölümüne ittifak sisteminde değiliz” sözlerini “Kul kurar, kader gülermiş” atasözü ile somutlaması, “Sağda güçlü bir oluşum ortaya çıkarsa CHP ile ittifakları bozulur” diyenlerin elindeki en güçlü tez. Muhafazakar dindarlara ulaşmakta güçlük çektiklerini belirterek, “Çünkü Erdoğan aramıza kalın bir duvar koydu. Babacan ve Davutoğlu’nun partisi bu açıdan muhafazakar dindar seçmene çabuk ulaşmayı kolaylaştıracak yapılar olacak, çünkü onlarla arasına bizim gibi duvar öremez. Babacan ötekine rahat ulaşılabilmeyi kolaylaştırır ki bu bizim için çok önemli” sözleri de olası bir ittifakın önemli işareti olarak değerlendiriliyor.

Akşener’in bu sözlerinin, siyaset sahnesinde birlikte hareket etmenin ötesinde ortak bir çatı altında buluşmaya “yeşil ışık” anlamına geldiği de dillendiriliyor.

SENARYO 2: AKP İLE DE YAKINLAŞABİLİR

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in, Saray’daki 30 Ağustos Resepsiyonu’na sürpriz katılımının AKP ile ilişkilerin yumuşamasını sağlayacağını iddia edenler de farklı bir senaryoyu konuşuyor. MHP ile ittifakında sorunlar yaşayan, Devlet Bahçeli’nin güven vermeyen siyaset anlayışından kuşkular yaşayan AKP’nin kendine yeni partner olarak İYİ Parti’yi seçebileceği ifade ediliyor. Ama böyle bir ilişki sadece basit bir ‘yer değiştirme’ olmayacaktır. Erdoğan’ın politik çizgisinde makas değişikliği arama çabası olarak da kabul edilecektir.

SENARYO 3: İYİ PARTİ’DEN KURTULALIM

Kuruluşundan bu yana MHP ve AKP’nin hedefinde olan İYİ Parti buna karşı siyaset sahnesinde olmayı başardı. Devlet Bahçeli’nin ‘katılım’ çağrıları partide karşılık görmedi. Bugünlerde Ankara’da Akşener’in partisine AKP üzerinden bir başka operasyon gelebileceği söyleniyor. AKP’nin İYİ Parti’den 10 dolayında milletvekili ikna edip partilerine katabileceği konuşuluyor. Böylece parti iyice etkisizleşecek ve rakip olma özelliğini yitirecek. Bu olasılık Ankara’da en zayıf ihtimal olarak değerlendiriliyor.

HER KOŞULDA GÜNDEMDE OLACAKLAR

Kesin olan ise Eylül ayı ile birlikte ısınan siyasetin ana gündemlerinden biri İYİ Parti olacak. Akşener’in partisi iki yıldır salvoları savuşturmayı başardı. Siyasetin geldiği konum itibarıyla ya bu direnişinin ödülünü alacak ya da etkisi giderek azalan bir tabela partisi haline gelecek.

Etiketler
Ankara İYİ Parti İttifak Kulis