TÜRKEN-ABD Vakfı’na milyon dolarlık bağış! ABD, CHP’ye bildirdi

ABD Hazine Bakanlığı Vergi Dairesi (IRS) TÜRGEV ve ENSAR Vakıfları’nın ortaklaşa ABD’de kurduğu TÜRKEN Vakfı’na yapılan milyonlarca dolarlık bağış miktarını CHP ABD Temsilciliğine bildirdi.

TÜRKEN-ABD Vakfı’na milyon dolarlık bağış! ABD, CHP’ye bildirdi

ABD Hazine Bakanlığı Vergi Dairesi (IRS) TÜRGEV ve ENSAR Vakıfları’nın ortaklaşa ABD’de kurduğu TÜRKEN Vakfı’na yapılan milyonlarca dolarlık bağış miktarını CHP ABD Temsilciliğine bildirdi.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Vergi Dairesi’ne yapılan resmi müracaatın karşılık bulduğunu belirterek, Türken Vakfı’yla ilgili 53 sayfalık belgenin ABD yetkilileri tarafından kendilerine ulaştırıldığını açıkladı.

Önemli bilgilerin yer aldığı belgeler arasında Türgev ve Ensar Vakfı’nın ortaklaşa ABD’de kurduğu TÜRKEN Vakfı’na kuruluş yılı 2014 yılından itibaren 2017 mali yılı sonuna kadar’54 milyon 250 bin dolar’ ( yaklaşık 330 milyon TL) bağış yapıldığı bilgisi yer alıyor.

Buna göre, ‘7/1/20124 ‘ ile 06/30/2015’ tarihleri arasında 5 milyon dolarbağış yapılırken, bu rakam ‘07/01/2015 ile 06/302016’ yıllarında 23 milyon dolaraçıkıyor. ‘07/01/2016 ile 06/30/2017’ vergi yılında ise rakam 25 milyon dolarolduğu görülüyor.

Yurter Özcan’ın verdiği bilgiye göre, TÜRKEN Vakfı’na 2018 ve 2019 yılında yapılan bağışlar gönderilen belgeler arasında yer almıyor.
‘Son 2 senede gelen bağışlar (2018-2019) ABD Hazine Bakanlığına henüz bildirilmemiş. Biz o rakamları da talep ettik, bize ulaşınca kamuoyu ile paylaşacağız’ dedi, bildirilen rakamların önceden tahmin ettikleri rakamların üstünde olduğunu söyledi.

CHP’ye gönderilen belgeler arasında Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı Türgev adına Bilal Erdoğan’la Ensar Vakfı adına İsmail Cenk Dilberoğlu’nun imzasıylaAmerika’nın Delaware Eyalet Dışişleri Bakanlığına ‘Turken foundation, Inc’ için gönderilen 15 maddelik 4 sayfa mektupta yer alıyor.

Erdoğan ve Dilberoğlu, Fatih-İstanbul adresli iki vakıf temsilcisi olarak , ‘kuruluş belgesi’ başlıklı müracaat formunda, Türken Vakfı’nın amaçlarını sıralıyor, ‘Türk ve Müslüman öğrencilere güvenli, destekleyici, kültürel uygun konut sağlaması’ taahhüdünde bulunuyorlar.

Özcan, ‘5 sene önce kurulmuş bu vakıf New York’ta devam eden gökdelen inşaatı ve Muhammed Ali’nin Michigan’daki çiftliğinisatın almak dışında pek bir faaliyette bulunmamış. Öğrencilere verileceği iddia edilen burslar ve diğer desteklere ne oldu?’ dedi, ABD’deki vakıflar hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye ve Türk milletinin hakkının takipçisi olmaya devam edeceğiz.’ diye ekledi.

TÜRKEN-ABD Vakfı’na milyon dolarlık bağış! ABD, CHP’ye bildirdi - Resim : 1

TÜRKEN-ABD Vakfı’na milyon dolarlık bağış! ABD, CHP’ye bildirdi - Resim : 2

TÜRKEN-ABD Vakfı’na milyon dolarlık bağış! ABD, CHP’ye bildirdi - Resim : 3

TÜRKEN-ABD Vakfı’na milyon dolarlık bağış! ABD, CHP’ye bildirdi - Resim : 4

Etiketler
Vakıf Vergi