'İstanbul'a el koyma planı Diyarbakır'a sahip çıkmakla boşa çıkarılır’'

HP’li Barış Yarkadaş ve Özgür Karabat, HDP'li 3 belediyeye kayyum atanması hakkında açıklamalarda iktidarın bulunurken İstanbul ve Ankara planlarına dikkat çekti.

'İstanbul'a el koyma planı Diyarbakır'a sahip çıkmakla boşa çıkarılır’'

AKP’nin fırsat bulursa İBB’ye de el koyacağını söyleyen CHP’li Barış Yarkadaş ve Özgür Karabat, "İktidarın İstanbul ve Ankara’ya el koyma planı; ancak Mardin, Van ve Diyarbakır’a atanan kayyum politikalarına karşı çıkarak boşa çıkarılır” dedi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Naci Kaya'nın haberibe göre; İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan, Trabzon’da katıldığı bir programda İstanbul için “Bu aziz şehrin bölücü örgüt destekçilerine peşkeş çekilmesine mani olacağız” dedi. Erdoğan’ın bu açıklaması “İstanbul’a da mı kayyum atanacak?” tartışmalarını birlikte getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Özgür Karabat ve önceki dönem vekili Barış Yarkadaş, atanan kayyumları ve Erdoğan’ın işaret ettiği İstanbul’u değerlendirdi.

‘SİYASİ İNTİKAM ALIYORLAR’

AKP ve MHP’nin Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atamalarının hiçbir hukuki meşruiyeti olmadığını söyleyen CHP önceki dönem milletvekili Barış Yarkadaş, HDP’nin büyükşehir eşbaşkanlarının hiçbir dava açılmadan görevden alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. HDP belediyelerine kayyum atamalarının “siyasi intikam” amacıyla HDP’ye ve seçmenlerine diz çöktürmeye yönelik bir hamle olduğunu belirten Yarkadaş, “HDP yönetimini ve seçmeni 31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerde AKP-MHP bloğunu geriletmek amacıyla stratejik oy kullandı.

Kayyum atamalarıyla HDP seçmeninden intikam alınmakta. AKP ve MHP kayyum atayarak, ‘Siz bizim yerel yönetimlerdeki iktidarımıza sarsarsanız bizde size bunu yaparız’ demesidir” dedi.

HDP VE CHP KARŞI KARŞIYA GETİRİLMEK

HDP’nin 3 büyükşehir belediyesine daha önce de kayyum atandığını hatırlatan Yarkadaş, “AKP; Diyarbakır, Van ve Mardin’e daha önce kayyum atanmış ve yaklaşık 2 yıl boyunca bu kayyumlarla bu kentleri yönetmiştir. Medyadan da takip ettiğimiz kadarıyla inanılmaz bir israfın yandaşlara dağıtıldığını görüyoruz. Devlet yönetimindeki bazı kişilere hak etmediği şekilde hediyeler hazine kaynağıyla verildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kayyum atamalarıyla AKP ve MHP’nin, CHP ve HDP’yi karşı karşıya getirmeyi amaçladığını ifade eden Yarkadaş, “HDP ve CHP gibi demokrasi cephesinde yer alan iki parti siyasetten birbirine girmiş olsa bu AKP ve MHP’nin işini kolaylaştırırdı. Ancak HDP ve CHP yönetimi ve onlara oy veren seçmeni bu uzağa düşmedi.

CHP yönetimi ve seçmeni de kayyum atamalarına sert cevaplar verdi. Böyle hukuksuz bir uygulama karşısında da dik durdu. Böylece AKP ve MHP’nin de kurmuş olduğu oyunda tutmadı. CHP, kanunsuz bir şekilde atanan bu kayyumları hiçbir şekilde kabul etmemektedir” diye belirtti.

‘KAYYUM İÇİN ZEMİN YOKLAMASI’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’u kastederek, “Bu aziz şehrin bölücü örgüt destekçilerine peşkeş çekilmesine mani olacağız” şeklinde sarf ettiği sözleri de değerlendiren Yarkadaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AKP’nin, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyemiz başta olmak üzere belediyelerimize kayyum atma hazırlığı ya da zemin yoklaması yapıldığını farkındayız.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bütçesi AKP ve MHP’nin ağzını sulandırmaktadır. AKP daha önce İstanbul’un 85 milyara yakın bütçesini denetimsiz bir şekilde tarikatlara, yandaşlara ve cemaatlere dağıtıldı. Yandaş medya çalışanları yıllarca belediyelerin bütçelerinden beslendi.

Şimdi hem siyasi iktidarları kaybetmeleri hem de ellerindeki rantın gitmiş olmasından dolayı panik ve telaşla; ‘Acaba İBB’de hukuksuz bir şekilde ele geçirebilir miyim?’ arayışı içine girdiler. İBB’nin iktidar tarafından sürekli hedef gösterilmesi bu yüzdendir.”

‘FIRSAT BULURSA İBB’YE EL KOYAR’

AKP’nin fırsat bulursa İBB’ye de el koyacağının altını çizen Yarkadaş, iktidarın İstanbul ve Ankara’ya el koyma planın ancak; Mardin, Van ve Diyarbakır atanan kayyum politikalarına karşı çıkılarak boşa çıkarılabileceğini söyledi. Yarkadaş, “AKP ve MHP fırsat bulduğunda bu belediyelere el koymak isteyecektir. Bu hukuksuzlukları yapacak cüretkârlıkları da gösterebileceğini biliyoruz.

O yüzden Erdoğan’ın Trabzon’da söylediği sözler bu anlamda önemsenmelidir. Aslında Erdoğan Trabzon’dan böyle bir söylemlerini böylede okuyabiliriz; 3 büyükşehir belediyesine atanan kayyumlara karşı yeterince tepkiler oluşmadı. Onun için tepkilerimizi daha çok ortaya koymalıyız. Herkes elinden geldiğince kayyumlara karşı tepki göstermelidir. Halkın iradesinin tecili etmesi için gereken duyarlılığı göstermelidir” diye konuştu.

‘SADECE HDP’NİN SORUNU DEĞİL’

“Kayyumlar sadece HDP’nin meselesi değildir; bu demokrasiye sahip çıkma meselesidir” diyen Yarkadaş, şöyle devam etti: “İktidar, kayyumları atayarak, muhaliflere diz çöktürmek istemektedir. Diz çökmeyeceğimizi kayyum siyasetini kabul etmediğimizi her platformda göstermeliyiz. AKP, HDP seçmenlerinden İmamoğlu’na destek verdiği için intikam almak istediğini biliyoruz. Ama şunu da iyi biliyoruz ki HDP seçmeni politize bir seçmendir. Ne olup bittiğinin farkındadır.”

‘HDP ŞEYTANLAŞTIRILMAK İSTENİYOR’

Türkiye’de demokratik çözüm kuvvetlerinin olduğu bir süreç yaşandığı bir dönemde kayyum atamalarının “HDP’yi şeytanlaştırma” politikalarının devamı olarak değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ise, “AKP, HDP’nin üzerine kurduğu baskı ile CHP’ye ‘Siz terör ile beraber iş birliği yapıyorsunuz’ bir algı oluşturarak HDP’yi yalnızlaştırmak istiyor.

Kurduğu bu baskı ile HDP ve CHP seçmenini demokratik bir zeminde bir araya gelemesin engellemek istiyor. Bu kayyum atamalarıyla bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Kayyum atamalarıyla HDP’yi şeytanlaştırma pozisyonuna sokup diğer demokratik muhalefeti parçalamak istediğini gözlemlemekteyiz” diye belirtti.

‘AKP İÇERİDE ASLAN’

Diyarbakır, Van ve Mardin’e kayyum atamalarından sonra da Ankara ve İstanbul’a böyle bir girişim olabileceğini söyleyen Karabat, “Bu iktidarın karakteri ortada bunu da yapamazlar demek böyle bir beklentiye girmek doğru değil. Ama herkesin haddini bilmesi gerekir. Seçimlerin iptal edildiği YSK kararı görmüştük. Makul tavırlar beklemek doğru bir durum değildir. Her an her şeyi bekleyebiliriz. Siyasi akılla hareket ettiklerini düşünmüyorum” diye ifade etti.

AKP’nin dış politikalarındaki başarısızlığından dolayı içerde baskılarının artırdığını dile getiren Karabat, “Suriye’de ABD ve Rusya ile görüşmelerde daha yumuşak bir hat izlediklerini gözlemliyorum. Ama Türkiye’ye demokratik zemini gelince aslan kesiliyorlar. Kayyum politikaları AKP’nin dış politikalarının başarısızlığının göstergesidir” dedi.

CHP’NİN TEPKİSİ

“Diyarbakır, Van ve Mardin’e sahip çıkarak, kayyumları teşhir etmek tüm demokrasi güçlerinin görevidir” diyen Karabat, “Toplumda bazen duygusal tepkiler oluyor. Toplum işte ‘CHP kayyum atamalarına karşı sert tepki göstermeli’ talepleri olduğunu biliyoruz. Ama öyle olmaz. Kılıçdaroğlu’nu çok yakinen tanıyorum. Kılıçdaroğlu son derece planlı bir strateji izler. Kısa sürede bunun emarelerini göreceğiz. Gereğini nasıl yapacağını hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

Etiketler
Barış Yarkadaş Diyarbakır Ankara