Kayyum, Selçuk Mızraklı'yı sildi!

Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde seçilmiş belediye başkanı Selçuk Mızraklı’nın çalışmaları kaldırıldı.

Kayyum, Selçuk Mızraklı'yı sildi!

İçişleri Bakanlığı’nın Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atamasının ardından gerçekleştirilen protesto eylemleri dün de devam etti.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mahmut Oral'ın haberine göre; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesine, görevden alınan Selçuk Mızraklı’nın çalışmaları kaldırılıp, önceki kayyumun icraatları kondu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, 31 Mart seçimlerinin hemen ardından 1 Nisan günü hazırlıklarına başlandığı ortaya çıkan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün yerine, bu illerin valilerini kayyum olarak atamasının ardından başlatılan protesto eylemleri devam ediyor.

Bölgenin birçok kentinde önceki gece yurttaşlar yine evlerinin pencere ve balkonlarında, damlarda gürültü eylemi yapıp, ışık söndürdü.

Aralarında HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz, Ayşe Acar Başaran, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Garo Paylan, Musa Farisoğulları, Nurettin Maçin, Semra Güzel, Hişyar Özsoy ve Kemal Peköz, görevden alınan Selçuk Mızraklı, ilçe belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri, HDP ve DBP yöneticileri, TJA aktivistleri ve çok sayıda yurttaşın da bulunduğu kalabalık bir grup, dün yine belediyeye yakın bir noktada birkaç saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sırasında sık sık AKP ve kayyum aleyhine sloganlar atıldı.

‘Faşizm sıradanlaştı’

Eylem sonrasında açıklama yapan Garo Paylan, “Faşizmin sıradanlaştığı günlerden geçiyoruz. Zalim bildiğini yapıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasal ve yasal suç işlediğini söyleyen Paylan, “Erdoğan eşbaşkanlarımıza iftira atmakta. FETÖ’cü savcıların dahi iddianameye koymadığı ‘dağa para gönderiyorlar’ iddiasını Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha dillendirmiştir. Bu iftirayı kabul etmiyoruz” dedi.

Erdoğan’ın “Biz de onları kapının önüne koyarız” açıklamalarına sert tepki gösteren Paylan, “Siz belediye eşbaşkanlarımızı kapıya koyamazsınız. Onlar Diyarbakır, Van ve Mardin halkının iradesidir. Bizler irademize sonuna kadar sahip çıkacağız” diye konuştu.

Kentte kayyum atandığı gün ve ardından gerçekleştirilen eylemlerde gözaltına alınan parti yönetici ve üyeleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri serbest bırakıldı.

Türban engeli

Bu arada gözaltına alınanlar arasında bulunan Muradiye Belediye Meclisi üyesi, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez ile türbanlı diğer kadınlara gözaltında türbanlarının verilmediği ileri sürüldü.

Ayrıca, Mardin’de kayyum protestolarını takip ederken darp edilerek gözaltına alınan Mezepotamya Ajansı muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç ile Jinnews muhabirleri Rojda Aydın, Nurcan Yalçın ve Halime Parlak, için alınan 4 günlük ek süre dün başladı.

Diyarbakır’da ise HDP Basın Birimi görevlisi gazeteci Vedat Dağ, Demokratik Toplum Kongresi Basın Birimi çalışanı gazeteci Tümen Anlı ve Bismil Belediyesi Basın Birimi çalışanı gazeteci Özgür Ülke, halen gözaltında bulunuyor.

Etiketler
Diyarbakır Inter Selçuk Mızraklı